Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

16 Σεπτεμβρίου 2017

Πάλεψε αλλά έχασε στη Φρανκφούρτη (1981)

Σαν σήμερα στις 16/9/1981, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε στην Φρανκφούρτη την 
Άιντραχτ, στο πρώτο παιχνίδι του α' γύρου του κυπέλλου κυπελλούχων Ευρώπης, της περιόδου 1981-1982...

Στην ιστορία του κάθε συλλόγου υπάρχουν παιχνίδια ορόσημα. Παιχνίδια που μπορεί να μην έδωσαν τίτλους ή προκρίσεις στην Ευρώπη αλλά "γέννησαν" χιλιάδες οπαδούς. Τέτοια παιχνίδια ήταν και αυτά που έδωσε ο ΠΑΟΚ με αντίπαλο την ομάδα της Φρανκφούρτης!
Για τον ΠΑΟΚ ήταν η τελευταία φορά που συμμετείχε στη διοργάνωση του Κυπέλλου Κυπελλούχων, στο οποίο είχε αρκετές συμμετοχές τη δεκαετία του '70, τόσο σαν κυπελλούχος όσο και σαν φιναλίστ.
Ο Τάκης Παντέλης απομακρύνει με τις γροθιές του προ του Κέρμπελ

Η Άιντραχτ εκτός από κάτοχος του Κυπέλλου της Δυτικής (τότε) Γερμανίας το 1981, ήταν η ομάδα που ενάμιση χρόνο νωρίτερα, τον Μάιο του 1980, είχε κατακτήσει το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, επικρατώντας σε διπλά ματς της Μπορούσια Μενχενγκλάνταμπαχ (3-2, 1-0).
 
Αστέρια της ήταν ο τερματοφύλακας Παλ, ο Αυστριακός λίμπερο Μπρούνο Πετσάϊ, ο Κορεάτης μεσοεπιθετικός Μπουμ Κου Τσα, ο Λόραντ (γιος του αείμνηστου Ούγγρου προπονητή μας Γκιούλα Λόραντ), ο Νοϊμπέργκερ, ο Λότερμαν και ο Ναχτβάι. 

Οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές της Αϊντραχτ, ήταν διεθνείς με τις Εθνικές ομάδες των χωρών τους.
Ανάμεσά τους εκείνη την σεζόν και ο Ιωακείμ Λεβ, που έκανε αργότερα, μεγάλη καριέρα ως προπονητής της Εθνικής Γερμανίας, κατακτώντας το Παγκόσμιο κύπελλο το 2014.
Προπονητής του ΠΑΟΚ εκείνη τη σεζόν ήταν ο Χάινς Χέερ, ένας Γερμανός τον οποίον οι άνθρωποι της ομάδας γνώριζαν από τη θητεία του στη μεγάλη ομάδα του Πειραιά (φυσικά αναφερόμαστε στον ιστορικό Εθνικό), εκτίμησαν το έργο του και τον έφεραν στη Θεσσαλονίκη, μετά και από το πετυχημένο πέρασμά του από τη Φορτούνα Ντύσελντοφ.
Ο πρώτος αγώνας έγινε στην Φρανκφούρτη, στο περίφημο «Βάλντ Στάντιουμ» σαν σήμερα στις 16 Σεπτεμβρίου 1981 και στο πλευρό του ΠΑΟΚ βρέθηκαν πάνω από 10.000 Έλληνες ομογενείς, στην συντριπτική πλειοψηφία τους Βορειοελλαδίτες μετανάστες και οπαδοί του ΠΑΟΚ. 

Ώρες πριν από την έναρξη του αγώνα ένας οπαδός του «Δικεφάλου» μπήκε στον αγωνιστικό χώρο και τοποθέτησε μια «ασπρόμαυρη» σημαία στο κέντρο του γηπέδου για το "προσκήνημα" πριν την σέντρα, ενώ την ώρα που βγήκαν οι ποδοσφαιριστές της ελληνικής ομάδας η ατμόσφαιρα θύμιζε έντονα "Τούμπα".

Δυστυχώς η Ελληνική δημόσια τηλεόραση ήταν για ακόμη μια φορά προκλητικά «απούσα» και δεν μετέδωσε τον αγώνα, ούτε σε μαγνητοσκόπηση, σε ένα από τα δύο κανάλια της. Σημεία των καιρών… 

Άρχοντας της αναμέτρησης ήταν ο περίφημος Σκωτσέζος, Ρόμπερτ Βαλεντάιν, από τα μεγαλύτερα ονόματα εκείνης της εποχής.

Ο ΠΑΟΚ τελικά έχασε το παιχνίδι με σκορ 2-0, με γκολ των Πετσάϊ στο 11' και Κέρμπελ στο 78'. 
Αν και βρέθηκε από νωρίς πίσω στο σκορ ο ΠΑΟΚ δεν πτοήθηκε και έπαιξε εξαιρετικά, με τους παίκτες μας να δείχνουν πολύ μεγάλη αγωνιστικότητα!

Στο 16', ο Κούδας από πολύ καλή θέση έχασε την ευκαιρία να ισοφαρίσει μετά από σέντρα του Ιωσηφίδη, στο 29' ήταν η σειρά του Κωστίκου να αστοχήσει από το ύψος του πέναλτι, σπαταλώντας άλλη μια ευκαιρία.
Στην επανάληψη, ο Γεωργόπουλος στο 71' και ο Στάθης Τριανταφυλλίδης είχαν άλλες δύο καλές ευκαιρίες για τον ΠΑΟΚ, που όμως δε μεταφράστηκαν σε κάποιο γκολ...

Η γερμανική ομάδα είχε και αυτή αρκετές καλές στιγμές, με τον Τάκη Παντέλη να φωνάζει παρών όποτε χρειάστηκε. Να σημειωθεί πως μετά το 57΄το παιχνίδι έγινε κάτω από καταρρακτώδη βροχή ...

Οι συνθέσεις:

Άιντραχτ (Eintracht Frankfurt): Jürgen Pahl, Charly Körbel, Willi Neuberger, Bruno Pezzey, Michael Sziedat, Ralf Falkenmayer, Norbert Nachtweih, Bernd Nickel (88' Wolfgang Trapp), Ronny Borchers, Beom-geun Cha, Joachim Löw (57' Holger Anthes).

ΠΑΟΚ: Τάκης Παντέλης, Γιάννης Γούναρης, Θεόδωρος Αποστολίδης, Θωμάς Σίγγας, Κώστας Ιωσηφίδης, Βασίλης Γεωργόπουλος, Γιάννης Δαμανάκης, Στάθης Τριανταφυλλίδης, Νίκος Αλαβάντας, Γιώργος Κούδας, Γιώργος Κωστίκος.

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4