Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

31 Αυγούστου 2020

Διπλό στο Κύπελλο επί του Εορδαϊκού (1994)

Σαν σήμερα στις 31/8/1994, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε τον Εορδαϊκό εκτός έδρας, για τη φάση των ομίλων του Κυπέλλου Ελλάδας, της περιόδου 1994-1995…

Η αναμέτρηση έγινε στην Πτολεμαΐδα σε ένα κατάμεστο γήπεδο από 3.000 οπαδούς και των δύο ομάδων και ο Δικέφαλος πήρε τη νίκη με 0-1, χάρη σε γκολ που σημείωσε στο 24’ ο Μιλάνκο, έχοντας στον πάγκο του τον Άρι Χάαν.
Ήταν μια δύσκολη νίκη, επί ενός μαχητικού αντιπάλου, σε ένα γήπεδο κατάμεστο, από οπαδούς και των δύο ομάδων. Ο ΠΑΟΚ είχε τις ευκαιρίες να φτάσει σε μι ευρεία νίκη, αλλά έπεσε σε έναν καταπληκτικό τερματοφύλακα (Κώστας Χατζής) ο οποίος κυριολεκτικά έπιανε τα άπιαστα.

Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Ντούτσιας. 

Κορυφαίοι από πλευράς ΠΑΟΚ οι Γιουκούδης, Ζαφειρίου, Λαγωνίδης, Ζαγοράκης, Μιλάνκο και από τον Εορδαϊκό οι Χατζής, Σπάσιτς, Γεωργιάδης, Τάσκας, Κρίτσιος, Τσομπανάκης.

Οι συνθέσεις:

Εορδαϊκός: Χατζής, Κρίτσιος, Τάσκας, Αλιατίδης, Γεωργιάδης, Κατακαλίδης, Καραφίλης (64' Εμμανουηλίδης), Γρηγοριάδης, Ριζόπουλος (66' Τσομπανάκης), Γατόπουλος, Σπάσιτς. 

ΠΑΟΚ: Πουρλιοτόπουλος, Γιουκούδης, Καπετανόπουλος, Ζαφειρίου, Αλεξίου, Λαγωνίδης, Ζαγοράκης, Τουρσουνίδης (46’ Χάβος), Μπότσιεκ, Μιλάνκο, Ζουμπούλης (67’ Δερμιτζάκης). 

Δηλώσεις προπονητών ...

Άρι Χάαν: "Νικήσαμε αλλά θέλω να βλέπω από την ομάδα μου να παίζει καλό ποδόσφαιρο! Σήμερα είχαμε δυσκολίες γιατί ο αντίπαλος έπαιξε δυνατά και καλά. Είχαμε ευκαιρίες αλλά έλειψε η καλή τελική ενέργεια ή μια καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας. 

Για μένα αυτό που μετράει είναι η οργάνωση και βάσει αυτής της οργάνωσης ο κάθε παίκτης θα προσφέρει αυτό που μπορεί και πρέπει να προσφέρει. Θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα για να προσαρμοστούμε όπως εγώ θέλω. Νομίζω ότι σε λίγο καιρό η ομάδα θα είναι όπως τη θέλω".

Συμεωνίδης: "Συγχαρητήρια στον ΠΑΟΚ για τη νίκη. Ξέραμε ότι θα αντιμετωπίσουμε έναν δυνατό και δύσκολο αντίπαλο, όπως είναι ο ΠΑΟΚ. Σεβαστήκαμε την ιστορία του αγωνιστήκαμε έντιμα και καθαρά, παρότι παίξαμε αμυντικά. 

Πίστευα ότι θα μπορούσαμε να βρούμε το γκολ στην κόντρα. Δεν τα καταφέραμε και χάσαμε 1-0. Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι σήμερα με εντυπωσίασε η απόδοση του τερματοφύλακά μας, Κώστα Χατζή! Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που αγωνίστηκαν". 

* Το κύπελλο Ελλάδος 1994-95 διεξήχθη σε 6 γύρους, συμπεριλαμβανομένου του τελικού. Ήταν η 53η διοργάνωση του θεσμού. Μετείχαν συνολικά 72 ομάδες (18 Α΄ εθνικής, 18 Β΄ εθνικής και 36 Γ΄ εθνικής κατηγορίας).

* Ο ΠΑΟΚ συμμετέχοντας στον 10ο όμιλο μαζί με τον Αχέροντα Καναλακίου, τον Εορδαϊκό και τον Απόλλωνα Κρύας Βρύσης, τερμάτισε στην πρώτη θέση με 9 βαθμούς σε τρία ματς και πέρασε στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, με τον Αχέροντα να παίρνει επίσης την πρόκριση σαν δεύτερος στη μεγαλύτερη ίσως διάκριση της ιστορίας του! 

* Το ταξίδι του ΠΑΟΚ στο Κύπελλο Ελλάδας, σταμάτησε μόλις στον α' γύρο της διοργάνωσης, αφού η ομάδα μας έφερε δύο ισοπαλίες με τον Άγιο Νικόλαο (1-1 στην Τούμπα και 0-0 στην Κρήτη), σε μια από τις πλέον μαύρες σελίδες της ιστορίας της!
* Στην παραπάνω εικόνα, μια ενδεκάδα του ΠΑΟΚ της περιόδου 1994-1995, ενώ στην αρχική εικόνα, διακρίνονται οι αρχηγοί των ομάδων (Αλεξίου - Αλιατίδης), με το διαιτητικό τρίο.
............................................................

Και λίγα λόγια για εκείνη τη διοργάνωση: Στον τελικό έφτασαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ, μάλιστα ο πρώτος δια πυρός και σιδήρου, καθώς στη πορεία του απέκλεισε μεταξύ άλλων την Ξάνθη με γκολ που πέτυχε στο τελευταίο λεπτό της παράτασης, αλλά και τον Ολυμπιακό με ένα γκολ στο τελευταίο λεπτό του αγώνα με τον κανονισμό του εκτός έδρας γκολ.

Ο τελικός του 1995 παραμένει αλησμόνητος, αλλά για τους λάθος λόγους, καθώς στιγματίστηκε από επεισόδια εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου, από τη στιγμή και μετά που ο διαιτητής Φίλιππος Μπάκας σφύριξε αμφισβητούμενο πέναλτι υπέρ του Παναθηναϊκού ένα λεπτό πριν το τέλος της παράτασης. 

Ακολούθησαν διαμαρτυρίες, αποβολές, συμπλοκές οπαδών και αστυνομική επιχείρηση υπό τον Αττικάρχη Νίκο Χατζάκη (έγιναν 21 συλλήψεις και εκατοντάδες προσαγωγές), ενώ ορισμένοι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ αρνήθηκαν να παραστούν στην απονομή που ακολούθησε.

Ο ρέφερι γλύτωσε από τους παίκτες της ΑΕΚ με ένα σκισμένο μανίκι αλλά λίγες ημέρες αργότερα ομάδα αγνώστων του επιτέθηκε με αποτέλεσμα να διακομισθεί στο νοσοκομείο. 

Ο Μελισσανίδης (τότε πρόεδρος της ΑΕΚ) συνομίλησε με τον Φίλιππο Μπάκα λίγα εικοσιτετράωρα μετά τον τελικό και μία από τις πιο απίστευτες στιχομυθίες του ελληνικού αθλητισμού έλαβε χώρα ζωντανά στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. 

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, «Πείτε μας, κύριε Μπάκα, ποιος ευθύνεται για τον ξυλοδαρμό σας;», ο διαιτητής είπε: «Ξέρει ο κύριος Μελισσανίδης...». Ο Μελισσανίδης απάντησε λέγοντας: «Αυτό που ξέρω εγώ, κύριε Μπάκα, είναι ότι βγαίνετε στα κανάλια με το κόκκινο βρακί και το δείχνετε σαν τη Μπριζίτ Μπαρντό σε όλη την Ελλάδα!!!» 

(Πηγή για το Κύπελλο Ελλάδας 1994-1995, wikipedia) 

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4