Σαν σήμερα στις 2/10/1955, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε στο γήπεδο του Άρη τον ΠΟ Ξηροκρήνης, για την 1η αγωνιστική του πρωταθλήματος Θεσσαλονίκης, της περιόδου 1955-1956 ...
Πριν την έναρξη της αναμέτρησης ήταν προγραμματισμένη να γίνει η εναρκτήριος τελετή του πρωταθλήματος, όμως η όμως η κακοκαιρία που επικρατούσε, προκάλεσε την αναβολή της.
Ο Δικέφαλος με τον Ούγγρο τεχνικό Έρμαν Χόφμαν στον πάγκο του, πήρε μια ευρεία νίκη με 9-0 και ενώ η «Χρυσή Εποχή» ήταν σε πλήρη εξέλιξη.
Οι παίκτες μας κυριάρχησαν στον αγωνιστικό χώρο από το 1' ως το 90' και έκλεισαν τους φιλοξενούμενους κυριολεκτικά στο μισό γήπεδο, σφυροκοπώντας αδιάκοπα την εστία τους, με αποτέλεσμα το σφύριγμα της λήξης από τον διαιτητή Γιουτσίκολη να ακουστεί σαν λύτρωση στα αυτιά τους!
Εκτός από τα εννιά γκολ που σημειώσαμε, ακυρώθηκαν άλλα δύο σαν οφ σάιντ, ενώ ο Κιουρτζής στο 83' είδε τον τερματοφύλακα Μισαηλίδη να αποκρούει το πέναλτι που εκτέλεσε και ο Κουιρουκίδης το σουτ που εξαπέλυσε λίγο αργότερα να σταματάει στο δοκάρι
Τα γκολ του ΠΑΟΚ τα σημείωσαν οι: Κουιρουκίδης (2', 31' 81'), Παπαδάκης (20', 24', 43', 58'), Χουρμπουλιάδης 41', Γεντζής 86'.
Οι συνθέσεις:
ΠΑΟΚ: Πρόγιος, Πετρίδης, Κεμανίδης, Γερούδης, Τσίντογλου, Καλογιάννης, Κιουρτζής, Γεντζής, Κουιρουκίδης, Παπαδάκης, Χουρμπουλιάδης.
ΠΟΞ: Μισαηλίδης, Κοτσαρίδης, Δημητρακόπουλος, Ιωαννίδης, Νικολαΐδης, Μοσχόπουλος, Παπαδόπουλος, Σαρίσαμλης, Ζωίδης, Μαρινέλλης, Κόντης.
* Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα 1955–56 υπήρξε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διοργάνωση, καθώς από τις 6 ομάδες που μετείχαν, οι 5 διεκδίκησαν ως το φινάλε τον τίτλο του πρωταθλητή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωταθλητής με τον 5ο της κατάταξης είχαν μόλις 3 βαθμούς διαφορά, ενώ μόνο ο Άρης έμεινε από το ξεκίνημα πίσω στη βαθμολογία.
Τελικά τον τίτλο κατέκτησε ο Ολυμπιακός, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε με 4 διαδοχικές ισοπαλίες, για 3η συνεχόμενη φορά και 12η συνολικά.
* Πριν την τελική φάση, η οποία και αποτέλεσε την οριστική μορφή του πρωταθλήματος εκείνης της χρονιάς, υπήρξαν δύο προκριματικές φάσεις. Αρχικά, από τα πρωταθλήματα των τριών κυρίων ενώσεων, την πρόκριση για την επόμενη φάση κατέκτησαν:
Πρωτάθλημα ΕΠΣ Αθήνας: Οι 3 πρώτες ομάδες της κατάταξης.
Πρωτάθλημα ΕΠΣ Πειραιά: Οι 2 πρώτες ομάδες της κατάταξης.
Πρωτάθλημα ΕΠΣ Μακεδονίας: Οι 2 πρώτες ομάδες της κατάταξης.
* Στη συνέχεια, δημιουργήθηκαν τρεις νέοι όμιλοι με γεωγραφικά κριτήρια όπου μετείχαν συνολικά 14 ομάδες. Οι 7 από τις τρεις μεγάλες πόλεις και άλλες 7 από τα ανά την χώρα περιφερειακά πρωταθλήματα.
Από κάθε όμιλο προκρίθηκαν στην τελική φάση οι δύο πρώτες ομάδες της κατάταξης, οι οποίες τελικά ήταν 2 της Αθήνας, 2 του Πειραιά και 2 της Θεσσαλονίκης.
* Το σύστημα αυτό (δύο προκριματικές φάσεις αντί μίας) δεν επαναλήφθηκε τα επόμενα χρόνια μέχρι την καθιέρωση της Α' εθνικής. Το σύστημα βαθμολογίας ήταν: Νίκη: 3 βαθμοί - Ισοπαλία: 2 βαθμοί - Ήττα: 1 βαθμός.
* Ο ΠΑΟΚ στο τοπικό πρωτάθλημα της Θεσσαλονίκης την περίοδο 1955-1956, τερμάτισε στην πρώτη θέση, συγκεντρώνοντας 29 βαθμούς σε 10 ματς, έχοντας 9 νίκες και 1 ισοπαλία, με τέρματα 31-6.
* Η ομάδα στην τελική φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος τερμάτισε στην 4η θέση με 20 βαθμούς και τέρματα 13-13
* Το ρόστερ του ΠΑΟΚ στα παιχνίδια της τελικής φάσης αποτελούσαν οι: Πρόγιος, Βελλιάδης, Κεμανίδης, Χασιώτης, Πετρίδης, Καλογιάννης, Τσίντογλου, Γερούδης, Γεντζής, Κουιρουκίδης, Λέανδρος, Παπαδάκης, Αρβανίτης, Χαλικάς, Μιγγούσης, Χουρμπουλιάδης, Κιουρτζής.
* Στην παραπάνω εικόνα, μια ενδεκάδα του ΠΑΟΚ της περιόδου 1955-1956.
Διάκρίνονται από τα αριστερά όρθιοι: Χαραλαμπίδης (πρόεδρος), Κιουρτζής, Γεντζής, Κουιρουκίδης, Παπαδάκης, Χουρμπουλιάδης, Γεωργιάδης (έφορος), Έρμαν Χόφμαν (προπονητής). Καθιστοί: Τσίντογλου, Χασιώτης, Πρόγιος, Κεμανίδης, Πετρίδης, Καλογιάννης.