Σαν σήμερα στις 13/4/1931, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε στο γήπεδο του Ηρακλή σε φιλικό παιχνίδι τον Άρη και ενώ η τελική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος ήταν σε εξέλιξη ...
Το παιχνίδι έγινε τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, μπροστά σε 3.000 θεατές, με τον ΠΑΟΚ να επικρατεί με 1-0, χάρη σε γκολ που σημείωσε στο 17' ο Παπαϊορδανίδης.
Μία μέρα νωρίτερα, ο Δικέφαλος είχε γνωρίσει την ήττα με 4-1 από τον άλλον συμπολίτη, όπως μπορείτε να θυμηθείτε ΕΔΩ, στο σχετικό αφιέρωμα των Ασπρόμαυρων Ιστοριών.
Παρά τον φιλικό του χαρακτήρα, το παιχνίδι ήταν δυνατό και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον όσων βρέθηκαν στο γήπεδο για να το παρακολουθήσουν, με τις δύο ομάδες να τα δίνουν όλα για τη νίκη!
Ο ΠΑΟΚ είχε την υπεροχή στο πρώτο ημίχρονο και έφτασε στο γκολ στο 17', με ωραία ατομική προσπάθεια του Παπαϊορδανίδη, με τον Άρη να ανεβάζει την απόδοσή του στην επανάληψη.
Η καλή εμφάνιση του τερματοφύλακά μας (Παπαδόπουλος), σταμάτησε τα σουτ των αντιπάλων, με τον ΠΑΟΚ πάντως να είναι πολύ επικίνδυνος στην κόντρα, έχοντας σαν κεντρικό κυνηγό τον Γερμανό προπονητή μας, Ροδόλφο Γκάσνερ, ο οποίος τα πήγε εξαιρετικά!
Από τον ΠΑΟΚ δεν υπάρχει κάποιος που να υστέρησε, από τον Άρη ξεχώρισαν οι Οικονόμου, Βικελίδης, Δανελιάν.
Οι συνθέσεις:
ΠΑΟΚ: Παπαδόπουλος, Μαλαξόπουλος, Πυλορόφ, Γρηγοριάδης, Ανδρεάδης, Παζάρογλου, Καβουρματζής, Σεϊφεντίν (Βλάχου), Γκάσνερ, Ετιέν, Παπαϊορδανίδης.
Άρης: Κατράντζος, Καμπουρόπουλος, Οικονόμου, Δανελιάν, Βικελίδης, Γεωργιάδης (Κατσαούνης), Κολωνιάρης (Τζίτζιφας), Κωτσαρόπουλος, Βογδάνου, Καλτέκης, Αργυριάδης.
* Το τοπικό πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης της περιόδου 1930-1931, ενώ ξεκίνησε κανονικά διακόπηκε στα μέσα Δεκέμβρη (14/12/1930) με τον ΠΑΟΚ να βρίσκεται στην πρώτη θέση με 8 βαθμούς (ισόβαθμος του Άρη), έχοντας 4 νίκες και 1 ήττα, με τέρματα 19-12.
* Ο λόγος της διακοπής είχε να κάνει με τη διεξαγωγή τα πρωταθλήματος υπό μορφή εθνικής κατηγορίας (14 αγωνιστικές), στην οποία συμμετείχαν οκτώ ομάδες από τις τρεις ιδρυτικές Ενώσεις της ΕΠΟ: Αθήνας (3), Πειραιά (2) και Μακεδονίας (3).
* Από τον Βορρά συμμετείχαν ΠΑΟΚ, Άρης, Ηρακλής και ο Δικέφαλος τερμάτισε στην 5η θέση με 12 βαθμούς σε 14 ματς (5 νίκες, 2 ισοπαλίες, 7 ήττες) με τέρματα 20-26. Τα 20 ασπρόμαυρα γκολ σημείωσαν οι: Παπαϊορδανίδης 7, Παζάρογλου 5, Ηλιάδης 3, Καβουρματζής 2, Ηλιάδης 1, Λαζάρου 1, Κωνσταντινίδης 1.
* Η σημαντικότερη νίκη ήρθε στις 21/6/1931, όταν στο γήπεδο του Άρη, διέλυσε τον μετέπειτα πρωταθλητή Ολυμπιακό με 3-0 (!) για την 10η αγωνιστική, δείχνοντάς του από τότε τι εστί Βορράς!
* Το ρόστερ του ΠΑΟΚ στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα της περιόδου 1930-1931 αποτελούσαν οι: Παζάρογλου, Καβουρματζής, Παπαϊρδανίδης, Παπαδόπουλος, Λαζάρου, Ηλιάδης, Πάγκαλος, Χαλκιάς, Μαλαξόπουλος, Παπαδόπουλος, Πανίδης, Κωνσταντινίδης, Γρηγοριάδης, Πυλορώφ, Ετιέν, Ανδρεάδης, Γεωργιάδης, Βλάχου, Χλωρός, Μακαρονόπουλος, Στεργίου, Μαλαξόπουλος, Πετσώνης.
* Οι Παζάρογλου – Καβουρματζής, αγωνίστηκαν και στα 14 παιχνίδια του πρωταθλήματος!
* Στην αρχική εικόνα διακρίνεται η ομάδα του ΠΑΟΚ, στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, στις 8/3/1931, πριν από τον αγώνα με την ΑΕΚ, που έληξε ισόπαλος 1-1. Διακρίνονται από αριστερά, επάνω οι, Ρ. Γκάσνερ (προπονητής), Ιορδ. Παπαϊορδανίδης, Γ. Μακαρονόπουλος, Γ. Καβουρματζής, Κ. Ανδρεάδης, Β. Ποζάρογλου, Γρηγοριάδης, Ν. Πανίδης, Ν. Φαρινόλας και καθήμενοι, Ι. Μαλαξόπουλος, Χ. Παπαδόπουλος, Γ. Παπαδόπουλος, Ρ. Ετιέν.