Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

17 Απριλίου 2019

Έπεσε πάνω σε έναν εκπληκτικό Χούμη (1936)

Σαν σήμερα στις 17/4/1936, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε εκτός έδρας τον Εθνικό Πειραιώς, σε παιχνίδι της 12ης αγωνιστικής της τελικής φάσης του Πανελληνίου πρωταθλήματος της περιόδου 1935-1936 ...

Το παιχνίδι έγινε στο Ποδηλατοδρόμιο του Πειραιά και οι γηπεδούχοι πήραν τη νίκη με 5-2, έχοντας σαν σκόρερ και των πέντε τερμάτων τους τον Κώστα Χούμη!

Ο εξαιρετικός αυτός παίκτης για τον οποίον γίνεται ειδική αναφορά στο τέλος του κειμένου, σκόραρε τέσσερα τέρματα στο πρώτο ημίχρονο (1', 6', 20' και 31'), κλειδώνοντας ουσιαστικά τη νίκη των γηπεδούχων!

Ο ΠΑΟΚ μείωσε στο 67' με πέναλτι του Καλογιάννη και ακόμη περισσότερο στο 72' με τον Γεωργίου, δείχνοντας πως μπορούσε να ξαναμπεί στο ματς!

Όμως, ένα ακόμη γκολ του Χούμη στο 80', διαμόρφωσε το τελικό 5-2, χαρίζοντας στον Εθνικό μια πολύ σημαντική νίκη.

Η σύνθεση του ΠΑΟΚ: Σωτηριάδης, Βατίκης, Μοσχίδης, Πανίδης, Βασιλειάδης, Γεωργίου, Ηλιόπουλος, Βαφειάδης, Μποσταντζόγλου, Κοντόπουλος, Καλογιάννης.

* Η ομάδα συγκέντρωσε 11 βαθμούς, με 4 νίκες – 3 ισοπαλίες – 7 ήττες και τέρματα 24-32.

* Το ρόστερ του ΠΑΟΚ εκείνη τη σεζόν: Καλογιάννης, Σωτηριάδης, Πανίδης, Κοντόπουλος, Μοσχίδης, Κοσμίδης, Ιωαννίδης, Βασιλειάδης, Αναστασιάδης, Βατίκης, Μποσταντζόγλου, Βαφειάδης, Ηλιόπουλος, Γεωργίου, Καβουρματζής, Ελευθεριάδης.

* Δύο από τους παραπάνω παίκτες, ο τερματοφύλακας Νίκος Σωτηριάδης (ήρωας του ελληνοϊταλικού πολέμου) και ο Κώστας Καλογιάννης (Ξούρας), αγωνίστηκαν και στα 14 ματς του πρωταθλήματος, με τον τελευταίο μάλιστα να αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης σημειώνοντας 14 γκολ, αφήνοντας πίσω του τα «βαριά χαρτιά» της εποχής (Χούμη, Κρητικό, Βάζο), που σκόραραν 12 φορές έκαστος!

* Τα 24 γκολ του Δικεφάλου τα σημείωσαν οι: Καλογιάννης 14, Κοντόπουλος 3, Ηλιόπουλος 2, Ιωαννίδης 1, Μποσταντζόγλου 1, Γεωργίου 1, Βασιλειάδης 1, Βαφειάδης 1

* Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα 1935-36 διεξήχθη ως εθνική κατηγορία (14 αγωνιστικές), στην οποία πήραν μέρος οκτώ ομάδες από τις τρεις ιδρυτικές Ενώσεις της ΕΠΟ: Αθήνας (3), Πειραιά (2) και Μακεδονίας (3), χωρίς οι ομάδες αυτές να μετάσχουν στα τοπικά πρωταθλήματα.

Δηλαδή από τις 10 ομάδες που είχαν μετάσχει στους δύο ομίλους του πανελλήνιου πρωταθλήματος 1934-35 αποκλείστηκαν οι δύο που είχαν τερματίσει τελευταίες: το Π.Σ. Γουδί από το Νότιο όμιλο και ο Γ.Σ. Μέγας Αλέξανδρος Θεσσαλονίκης από το Βόρειο.

* Η διοργάνωση ξεκίνησε στις 26 Οκτωβρίου 1935 και ολοκληρώθηκε στις 14 Ιουνίου 1936.

* Στην αρχική εικόνα, διακρίνεται μια ... δωδεκάδα του ΠΑΟΚ της περιόδου 1936-1937, πριν από κάποιο φιλικό κατά το διάστημα της προετοιμασίας. Διακρίνονται όρθιοι από αριστερά: Κοντόπουλος Απ., Μποσταντζόγλου, Κοσμίδης, Τσαντάς (Πρόεδρος), Κοντόπουλος Π. (έφορος), Καλογιάννης, Γεωργίου. Καθιστοί: Τακατσόγλου, Πανίδης, Ζακαπίδας, Σωτηριάδης, Ηλιόπουλος, Βατίκης, Μοσχίδης

* Εκτός των Τακατσόγλου και Ζακαπίδα, οι υπόλοιποι ανήκαν και στο ρόστερ του ΠΑΟΚ την προηγούμενη χρονιά (1935-1936)

Και λίγα λόγια για τον Κώστα Χούμη (από wikipedia)...

Ο Κώστας Χούμης (20 Νοεμβρίου 1913 - 20 Ιουλίου 1981) ήταν Έλληνας διεθνής επιθετικός ποδοσφαιριστής, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως ο μεγαλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής της προπολεμικής περιόδου. Ήταν ευκίνητος και επινοητικός, είχε δυνατά ευθύβολα σουτ και εκπληκτική κεφαλιά, ήταν ταχύς και καλός ντριμπλέρ.

Ποδοσφαιριστής υπήρξε και ο αδερφός του Μίμης, που έκανε καριέρα στον Πανιώνιο την περίοδο 1945-1947 και ο γιος του Νίκος ποδοσφαιριστής και διεθνής αθλητής στίβου με τη Ρουμανία.

Γεννήθηκε στον Πειραιά. Ξεκίνησε την καριέρα του από τον Ποσειδώνα Γλυφάδας, πήγε στον Εθνικό Πειραιά στον οποίο αγωνίστηκε από το 1934 ως το 1936. Τον Αύγουστο του 1936 έφυγε από την Ελλάδα για τη Ρουμανία, όντας η πρώτη διεθνής μετεγγραφή Έλληνα ποδοσφαιριστή.

Αγωνίστηκε στη Βένους Βουκουρεστίου, η οποία διέθεσε 1.000.000 δρχ, ποσό τεράστιο για τα τότε δεδομένα και με τη φανέλα της έκανε σπουδαία καριέρα κατακτώντας τρία πρωταθλήματα Ρουμανίας κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου. Έπαιξε ποδόσφαιρο ως το 1950 σε διάφορες ρουμανικές ομάδες.

Αγωνίστηκε 9 φορές με την Εθνική Ελλάδας σημειώνοντας 7 γκολ, όντας ο πρώτος σκόρερ της ελληνικής ομάδας κατά την προπολεμική περίοδο. Μεταγενέστερα όταν πήρε τη ρουμανική υπηκοότητα αγωνίστηκε δύο φορές και με τη Ρουμανία από το 1941 ως το 1943.

Την περίοδο 1966-67 διατέλεσε για κάποιο διάστημα προπονητής στον ΠΑΣ Γιάννινα. Ήταν ο πρώτος προπονητής της ομάδας.

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4