Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

14 Ιανουαρίου 2019

Νίκη επί του Απόλλωνα Πόντου το 1940 ...

Σαν σήμερα στις 14/1/1940, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε στο Σιντριβάνι τον Απόλλωνα Πόντου, σε παιχνίδι της 6ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος Θεσσαλονίκης ... 

Ο Δικέφαλος πήρε τη νίκη με 2-0, σημειώνοντας από ένα γκολ σε κάθε ημίχρονο. Το σκορ άνοιξε στο 8ο λεπτό ο Παπαπαναγιώτου, για να διαμορφώσει το τελικό 2-0 στο 73' ο Καλογιάννης. 

Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Λουιζίδης και ο ΠΑΟΚ παρατάχτηκε με τους: Σωτηριάδη, Μοσχίδη, Αρβανίτη, Πανίδη, Κρίτα, Μποσταντζόγλου, Κοντόπουλο, Γεωργίου, Ιωαννίδη, Καλογιάννη, Παπαπαναγιώτου .

Να σημειωθεί πως ο ΠΑΟΚ στο τοπικό πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης τερμάτισε 2ος, πίσω από τον Ηρακλή, συγκεντρώνοντας σε 10 παιχνίδια 24 βαθμούς, με τέρματα 22-12. Η ομάδα μέτρησε 6 νίκες, 2 ισοπαλίες και 2 ήττες. 
Ακολούθησαν παιχνίδια για τον Πρωταθλητή του υποομίλου μας, μαζί με Άρη – Ηρακλή και σε αυτά ο ΠΑΟΚ πήρε την πρώτη θέση, αφήνοντας δεύτερο τον Άρη, με τον οποίον ισοβαθμήσαμε, αλλά υπερτερούσαμε στα μεταξύ μας παιχνίδι (μια νίκη και μια ισοπαλία).

Το ρόστερ του ΠΑΟΚ στο τοπικό πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης: Σωτηριάδης, Διαμαντής, Μοσχίδης, Χατζηιωάννου, Αρβανίτης, Πανίδης, Κρίτας, Μποσταντζόγλου, Κοντόπουλος, Γεωργίου, Ιωαννίδης, Καλογιάννης, Φερούτσος, Κρεμέζης, Παπαπαναγιώτου (με έντονη γραφή οι παίκτες που αγωνίστηκαν σε όλα τα παιχνίδια, 10 στο σύνολο).

Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα 1939-40 διεξήχθη με σύστημα παρόμοιο με εκείνο της προηγούμενης περιόδου 1938-39. Δηλαδή, μετείχαν πάλι 14 ομάδες, 8 από το κέντρο και 6 από τη Βόρεια Ελλάδα που χωρίστηκαν σε ομίλους. 

Οι ομάδες του κέντρου συγκρότησαν το Νότιο όμιλο, που περιέλαβε πέντε συλλόγους της ΕΠΣ Αθήνας (ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Αθηναϊκός, Απόλλων Σμύρνης, Αστέρας) και τρεις της ΕΠΣ Πειραιά (Ολυμπιακός, Εθνικός, Προοδευτική). 

Όπως και την προηγούμενη χρονιά, για να προλάβει να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα, μιας και απαιτούνταν πολλές αγωνιστικές (14 του τοπικού Αθήνας + 14 του νοτίου ομίλου + ο διπλός τελικός).

Οι ομάδες που προκρίθηκαν για το πανελλήνιο πρωτάθλημα δεν αγωνίστηκαν ξανά μεταξύ τους αλλά μετέφεραν τα μεταξύ τους αποτελέσματα των τοπικών πρωταθλημάτων. 

Οι ομάδες του Βορρά αρχικά χωρίστηκαν σε δυο υποομίλους: Θεσσαλονίκης με 3 ομάδες και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με 3 ομάδες. 

Οι δύο νικητές αγωνίστηκαν σε διπλούς αγώνες για την ανάδειξη του πρωταθλητή βορείου ομίλου, με τον ΠΑΟΚ να κερδίζει σε αυτά τα παιχνίδια τους Φιλίππους Καβάλας στη Θεσσαλονίκη με 5-0 και να χάνει στην Καβάλα με 3-1, παίρνοντας όμως το εισιτήριο για τον τελικό του πρωταθλήματος. 

Οι πρωταθλήτριες νότου και βορρά, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, αγωνίστηκαν σε διπλό τελικό για τον πανελλήνιο τίτλο. 

Το πρώτο από τα δύο αυτά παιχνίδια έγινε στις 9/6/1940 στην Αθήνα και η ΑΕΚ πήρε τη νίκη με 1-0, χάρη σε γκολ που σημείωσε στο 53' ο Βασιλείου με πέναλτι, το οποίο υπέδειξε ο διαιτητής Πασαλάρης. 

Ο σκόρερ της νίκης της αθηναϊκής ομάδας, ήταν ο πρώτος σύζυγος της πολύ γνωστής Ελληνίδας ηθοποιού, Ρένας Βλαχοπούλου, καθώς είχαν παντρευτεί λίγους μήνες νωρίτερα! 

Το σκορ του πρώτου αγώνα άφηνε στον ΠΑΟΚ πολλές ελπίδες για ανατροπή στη ρεβάνς, όμως το παιχνίδι που έγινε μια βδομάδα αργότερα, στις 16/6/1940 είχε συγκλονιστική εξέλιξη... 

* Στην αρχική εικόνα μια ενδεκάδα του ΠΑΟΚ της περιόδου 1939-1940. Διακρίνονται από αριστερά: Ζακαπίδας, Πανίδης, Ηλιόπουλος, Κοσμίδης, Αρβανίτης, Σωτηριάδης, Μποσταντζόγλου, Μοσχίδης, Τακάτσογλου, Καλογιάννης, Ιωαννίδης.
Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.400!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.400...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4