Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

13 Ιουλίου 2018

Φιλική ισοπαλία με τον Άρη στο Σιντριβάνι (1958)

Σαν σήμερα στις 13/7/1958, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε σε φιλικό παιχνίδι τον Άρη, μία μόλις αγωνιστική πριν ολοκληρωθεί η τελική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος της περιόδου 1957-1958 ...


Το παιχνίδι έγινε μπροστά σε 5.000 θεατές, με τις δύο ομάδες να αναδεικνύονται ισόπαλες με 1-1, σε μια αναμέτρηση στην οποία χάθηκαν καλές ευκαιρίες εκατέρωθεν ...

O αγώνας είχε τον χαρακτήρα διαμαρτυρίας, καθώς λίγες μέρες νωρίτερα η ΕΠΟ είχε φροντίσει να προκαλέσει την κοινή γνώμη με μια απίστευτη απόφασή της!

Τι είχε συμβεί: Για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας, είχαν προκύψει τα ζευγάρια: Άρης - Παναθηναϊκός, Ηρακλής - Παναιγιάλειος, Δόξα - Φωστήρας, Ολυμπιακός - ΑΕΚ. 

Η ΕΠΟ αποφάσισε να αλλάξει την έδρα του πρώτου αγώνα, χωρίς να παρουσιάσει κάποια σοβαρή αιτιολογία και ο Άρης όπως ήταν λογικό αντέδρασε, έχοντας τη συμπαράσταση και άλλων ομάδων του Βορρά, ανάμεσά τους και του ΠΑΟΚ.

Ο Άρης δεν κατέβηκε στην Αθήνα και ο Παναιγιάλειος που διεκδίκησε το ίδιο πράγμα με τον Παναθηναϊκό χωρίς να το καταφέρει, δεν ανέβηκε να παίξει με τον Ηρακλή. Άρης και Παναιγιάλειος μηδενίστηκαν και φυσικά αποκλείστηκαν από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Έτσι αποφασίστηκε να διοργανωθεί το "Κύπελλο Διαμαρτυρίας". Επρόκειτο για δύο αγώνες που ο πρώτος έγινε στις 13/7/1958 (1-1) και ο δεύτερος στις 29/7/1958 (0-0).

Στο παιχνίδι που έγινε σαν σήμερα 13/7/1958, ο Δικέφαλος, πήρε προβάδισμα στο σκορ μόλις στο 4', όταν ο Κεσεντζής από τα αριστερά πέρασε τον Νανάκο, έστειλε ψηλοκρεμαστά την μπάλα στην περιοχή του συμπολίτη και ο Κιουρτζής με κεφαλιά έκανε το 1-0.
Ο Άρης αντέδρασε και στο 10' το δυνατό σουτ του Καλιοντζή σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι μας και την ίδια τύχη είχε το σουτ του ίδιου παίκτη στο 19'.

Στο 43' ο Κουιρουκίδης προ κενής εστίας έστειλε την μπάλα άουτ, ενώ στην επανάληψη οι Κιουρτζής, Κατηκαρίδης και Κουιρουκίδης έχασαν σημαντικές ευκαιρίες για το 2-0. Το τελικό 1-1 διαμορφώθηκε στο 70' από τον Πέρρο, που εκμεταλλεύτηκε στιγμιαία αδράνεια του Κεμανίδη και από κοντά πλάσαρε τον Πρόγιο.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Πρόγιος, Πετρίδης, Κεμανίδης, Καρατζάς, Καλογιάννης, Τσίντογλου, Κατηκαρίδης (Λέανδρος), Παπαϊωάννου, Κουιρουκίδης, Κιουρτζής, Κεσεντζής.

Άρης: Αχπαρίδης, Νανάκος (Παναγούλιας), Ποζάνης, Γρηγοριάδης, Καρράς, Χατζηκώστας, Πασχαλίδης, Σπανόπουλος, Σισμανίδης (Καρακασίδης), Καλιοντζής (Πέρρος), Παπουτσόπουλος.
Οι παίκτες του ΠΑΟΚ και του Άρη σε αναμνηστική φωτογραφία.

* Ο ΠΑΟΚ τη σεζόν 1957-1958 τερμάτισε στην 8η θέση του πρωταθλήματος, έχοντας 42 βαθμούς με 5 νίκες, 10 ισοπαλίες, 7 ήττες και τέρματα 32-38.

* Τα 32 γκολ τα σημείωσαν οι: Κιουρτζής 6, Κουιρουκίδης 6, Λέανδρος 5, Χαβανίδης 4, Κατικαρίδης 3, Καλογιάννης 2, Γεντζής 2, Παπαίωάννου 2, Κουτουξίδης 1, Κεμανίδης 1.

* Το ρόστερ της ομάδας το αποτελούσαν οι: Πρόγιος, Λύμπος, Χασιώτης, Κεμανίδης, Πετρίδης, Κερμενίδης, Μάρκοβιτς, Καρατζάς, Κουτουξίδης, Καμαλακίδης, Τσίντογλου, Καλογιάννης, Λέανδρος, Χαβανίδης, Κουιρουκίδης, Γιαννέλος, Παπαϊωάννου, Κατικαρίδης, Κιουρτζής, Γεντζής, Παπαευστρατίου, Δημητριάδης, Τσακιρίδης, Μαμόπουλος, Ασβεστόπουλος.

* Τις περισσότερες συμμετοχές στο πρωτάθλημα τις κατέγραψε ο Λέανδρος (21), ακολούθησαν με 19 οι Καλογιάννης – Κεμανίδης και με 18 οι Κιουρτζής – Κατικαρίδης - Χασιώτης.


* Και κάτι αξιοσημείωτο που συνέβη εκείνη τη σεζόν 1957-1958. Ο ΠΑΟΚ παρά την μετριότατη χρονιά του, πέτυχε δύο νίκες νίκες επί του Ολυμπιακού (εντός και εκτός έδρας) με 1-0, αποτελέσματα που έκαναν αίσθηση στη φίλαθλη Ελλάδα, καθώς ως το 1960, η ομάδα του Πειραιά είχε να χάσει δύο φορές μέσα στη σεζόν από τον ίδιο αντίπαλο, από το 1930, όταν και την είχε κερδίσει ο Παναθηναϊκός.
* Στην παραπάνω εικόνα μια ενδεκάδα του ΠΑΟΚ της περιόδου 1957-1958. Διακρίνονται από αριστερά όρθιοι: Λύμπος, Κουιρουκίδης, Κεμανίδης, Καλογιάννης, Πετρίδης, Γεντζής. Καθιστοί: Καμαλακίδης, Παπαϊωάννου, Λέανδρος, Χαβανίδης, Χασιώτης.

* Στην αρχική εικόνα διακρίνεται ο Πρόγιος να αποκρούει με γροθιές, ενώ οι Τσίντογλου, Πετρίδης, Καρατζάς, Κεμανίδης, Παπουτσόπουλος, παρακολουθούν τη φάση.

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4