Σαν σήμερα στις 23/6/1957, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε εκτός έδρας τον Πανιώνιο, σε παιχνίδι της 16ης αγωνιστικής της τελικής φάσης του Πανελληνίου πρωταθλήματος, της περιόδου 1956-1957...
Ο Δικέφαλος με τον Αυστριακό Βάλτερ Πφέφρερ στον πάγκο του, πήρε το διπλό, επικρατώντας με 1-3 της αθηναϊκής ομάδας, χάρη σε γκολ που σημείωσαν οι Κουιρουκίδης και Χουρμπουλιάδης (2).
Ανυπόφορη η ζέστη εκείνο το απόγευμα στη Νέα Σμύρνη, πολύς ο κόσμος που βρέθηκε στις κερκίδες του γηπέδου, όμως το θέαμα σίγουρα δεν ικανοποίησε ιδιαίτερα.
Ο Πανιώνιος μπήκε επιθετικά στο ματς, όμως μετά το 10' ο ΠΑΟΚ άρχισε να κάνει αισθητή την παρουσία του στα καρέ του Βαλλιάνου.
Στο 15' έγινε το 0-1. Ο Κουιρουκίδης ελίχθηκε ανάμεσα σε Ερμείδη – Μυλωνάκη, βρέθηκε προ του Βαλλιάνου αλλά σε πλάγια θέση, παρόλα αυτά όμως κατάφερε να τον πλασάρει περνώντας την μπάλα κάτω από το σώμα του, με τον Ερμείδη μάταια να προσπαθεί να αποφύγει το μοιραίο για τους γηπεδούχους!
Ο Πανιώνιος προσπάθησε να αντιδράσει, βγήκε στην επίθεση, χωρίς να καταφέρει να σκοράρει, για να φτάσουμε στο 30' όταν ο ΠΑΟΚ χτύπησε και πάλι!
Πρωταγωνιστής της φάσης και πάλι ο Λάμπης Κουιρουκίδης, που αφού απέφυγε τον Ερμείδη, τραβήχτηκε στα πλάγια, την κατάλληλη στιγμή πάσαρε στον αμαρκάριστο Χουρμπουλιάδη και αυτός με κοντινό πλασέ ανάγκασε τον Βαλλιάνο να μαζέψει για δεύτερη φορά την μπάλα από τα δίχτυα του!
Δύο λεπτά αργότερα (32') ο Πανιώνιος ξαναμπήκε στο ματς με τον Σαραβάκο να «κρεμάει» τον Πρόγιο ξεσηκώνοντας τους οπαδούς των γηπεδούχων!
Στο 40΄το σουτ του Σαραβάκου πέρασε άουτ, δίπλα από το κάθετο δοκάρι μας, σε τετ α τετ με τον Πρόγιο.
Στην επανάληψη οι γηπεδούχοι μπήκαν και πάλι πιο καλά στο ματς και είχαν μια καλή ευκαιρία με τον Χρονόπουλο στο 52'.
Στο 67' ο Βαλλιάνος σταμάτησε πολύ δύσκολα το κοντινό σουτ του Χουρμπουλιάδη, κάτι που δε συνέβη στο 74'.
Στο λεπτό αυτό ο Χουρμπουλιάδης με το δεύτερο προσωπικό του γκολ κλείδωσε τη νίκη του ΠΑΟΚ, γράφοντας το τελικό 1-3.
Καλύτεροι του ΠΑΟΚ οι Κουιρουκίδης, Χουρμπουλιάδης και Κεμανίδης, ενώ από τον Πανιώνιο ξεχώρισαν οι Καζαντζίδης, Σαραβάκος και Σκορδίλης.
Οι συνθέσεις:
Πανιώνιος: Βαλλιάνος, Ερμείδης, Μυλωνάκης, Καζαντζίδης, Παπουλίδης Τάκης, Ασημακόπουλος, Σκορδίλης, Κωνσταντινίδης, Παπουλίδης Γιώργος, Χρονόπουλος, Σαραβάκος.
ΠΑΟΚ: Πρόγιος, Γερούδης, Χασιώτης, Πετρίδης, Κεμανίδης, Καλογιάννης, Λέανδρος, Χαβανίδης, Κουιρουκίδης, Γεντζής, Χουρμπουλιάδης.
* Το ρόστερ του ΠΑΟΚ που συμμετείχε στο πρωτάθλημα της περιόδου 1956-1957 (τελική φάση): Βελλιάδης, Πρόγιος, Πετρίδης, Χασιώτης, Κεμανίδης, Γερούδης, Τσίντογλου, Καλογιάννης, Χαλκιάς, Γεντζής, Κουιρουκίδης, Χαβανίδης, Λέανδρος, Παπαδάκης, Γιαννέλος, Χουρμπουλιάδης, Παπαευστρατίου, Κιουρτζής, Μουμουλίκας
* Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα 1956–57 υπήρξε ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα της δεκαετίας του '50, αλλά και συζητημένα ως συνέπεια της τιμωρίας του Εθνικού Πειραιώς από την ΕΠΟ.
Αγωνιστικά Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός κυνήγησαν με πείσμα τον τίτλο του πρωταθλητή. Την τελευταία αγωνιστική ο δεύτερος κερδίζοντας τον πρώτο στην έδρα του με 1–0, τον έφτασε στη βαθμολογία με αποτέλεσμα να χρειαστεί αγώνας μπαράζ για την ανάδειξη του πρωταθλητή, μάλιστα έγιναν 2 αγώνες στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, καθώς ο πρώτος έληξε ισόπαλος.
Τελικά ο Ολυμπιακός στον επαναληπτικό κέρδισε τον αντίπαλό του με σκορ 1–0 κατακτώντας τον τίτλο.
* Στα ενδιαφέροντα της χρονιάς ήταν και η για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αποτυχία της ΑΕΚ να προκριθεί στην τελική φάση του πρωταθλήματος. Σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, οι ομάδες που μετείχαν στην τελική φάση αυξήθηκαν κατά 4 (10 από 6) και προέκυψαν ως εξής:
Πρωτάθλημα ΕΠΣ Αθήνας: Οι 3 πρώτες ομάδες της κατάταξης.
Πρωτάθλημα ΕΠΣ Πειραιά: Οι 2 πρώτες ομάδες της κατάταξης.
Πρωτάθλημα ΕΠΣ Μακεδονίας: Οι 2 πρώτες ομάδες της κατάταξης.
Περιφερειακό πρωτάθλημα: Οι 2 νικήτριες (Βορείου και Νοτίου ομίλου).
* Μία επιπλέον θέση εξασφάλιζε μετά από μπαράζ μία από τις τρίτες ομάδες ΕΠΣ Πειραιά και ΕΠΣ Μακεδονίας.
* Οι αγώνες της προκριματικής φάσης διεξήχθησαν από τις 16 Σεπτεμβρίου 1956 μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 1957, ενώ της τελικής φάσης από τις 13 Ιανουαρίου μέχρι τις 18 Ιουλίου 1957. Το σύστημα βαθμολογίας ήταν: Νίκη: 3 βαθμοί - Ισοπαλία: 2 βαθμοί - Ήττα: 1 βαθμός.