Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

08 Μαρτίου 2018

Απέκλεισε τον Αίαντα, πέρασε στους "8" (1972)

Σαν σήμερα στις 8/3/1972, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε στην Τούμπα τον Αίαντα Σαλαμίνας, για τον γ’ γύρο του Κυπέλλου Ελλάδας της περιόδου 1971-1972 ...

Ο Αίαντας στις προηγούμενες φάσεις της διοργάνωσης είχε αποκλείσει τον Παναιγιάλειο (1-2 εκτός) και τον Αχαρναϊκό και στη συνέχεια έπεσε πάνω στην ομάδα που λίγους μήνες αργότερα κατέκτησε το πρώτο Κύπελλο της ιστορίας του, τον μεγάλο ΠΑΟΚ τους Λες Σάνον!

Ο Δικέφαλος πήρε τη νίκη –και την πρόκριση- με το φτωχό 2-0, απέναντι σε έναν αντίπαλο μαχητικό, που υστερούσε όμως ξεκάθαρα σε φυσική κατάσταση, κάτι που φαινόταν όλο και πιο έντονα όσο περνούσε η ώρα!

Κορυφαίος παίκτης του ΠΑΟΚ στο ματς, ήταν ο Γιώργος Κούδας και τον ακολούθησαν σε απόδοση ο Γούναρης, ο Φουντουκίδης και ο Αποστολίδης (κατά διαστήματα). 

Ο ΠΑΟΚ απείλησε για πρώτη φορά στον 5' με την κεφαλιά του Αποστολίδη να σταματάει στο οριζόντιο δοκάρι και τρία λεπτά αργότερα, το σκορ άνοιξε… 

Στο 8' ο Παρίδης με ατομική προσπάθεια απέφυγε όποιον αντίπαλο προσπάθησε να τον σταματήσει, σέντραρε, ο Σαράφης πήρε την πρώτη κεφαλιά, η μπάλα στρώθηκε στον Κούδα και αυτός κεραυνοβόλησε τον τερματοφύλακα Αραβαντινό που εκτινάχθηκε, αλλά προς την άλλη κατεύθυνση από αυτήν στην οποία πήγε η μπάλα (αρχική εικόνα)!

Στο 23’ και στο 37’ ο Αποστολίδης έχασε δύο σημαντικές ευκαιρίες για να χριστεί σκόρερ και οι ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια για το ημίχρονο, με τον ΠΑΟΚ να προηγείται με το ισχνό 1-0, όταν ακούστηκε το σφύριγμα του … Μίχα, μετά τη συμπλήρωση του 45λέπτου!

Στο 57’ ο ΠΑΟΚ έφτασε στο 2-0 με τον Αποστολίδη από κοντά να αξιοποιεί τη συρτή σέντρα του Γούναρη, ενώ ο ίδιος παίκτης στο 63’, είδε τον Λεονταρίδη να αποκρούει πάνω στη γραμμή το σουτ του, με τον Αραβαντινό εξουδετερωμένο!

Με τη νίκη του αυτή ο Δικέφαλος πέρασε στους «8» του θεσμού, μαζί με τους: Άρη (1-2 τον Ολυμπιακό!), Παναθηναϊκό, Τρίκαλα, Πανιώνιο, Παναχαϊκή, ΟΦΗ, Λαμία (1-0 την ΑΕΚ!) 

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Σαββουλίδης, Γούναρης, Φουντουκίδης, Χατζηαντωνίου, Παπαδόπουλος, Τερζανίδης, Παρίδης (80’ Τσακιρόπουλος), Κούδας, Αποστολίδης, Σαράφης, Μπέλλης (73’ Λάζος).

Αίας Σαλαμίνας: Αραβαντινός, Λεονταρίδης, Κονδυλιώτης, Κουλουριώτης Γ. (62’ Παυλάκης), Πιλάβης, Φραντζής (55’ Χεράκης), Μπακιούρας, Κρουστάλλης, Κουλουριώτης Σ., Αντωνάτος, Χαρτοφύλακας.

* Στην 30η διοργάνωση του κυπέλλου Ελλάδας 1971-72 μετείχαν συνολικά 76 ομάδες (18 Α' εθνικής και 58 Β' εθνικής κατηγορίας). Διεξήχθη σε 6 γύρους, συμπεριλαμβανομένου του τελικού. Επίσης υπήρξε κι ένας συμπληρωματικός γύρος με 3 μόνο ζευγάρια, ώστε οι ομάδες που θα συνέχιζαν στη διοργάνωση να είναι 16.

* Η χρονιά αυτή υπήρξε πολύ σημαντική για την εξέλιξη του κυπέλλου Ελλάδας, καθώς παύουν να συμμετέχουν οι σύλλογοι των ανά νομό τοπικών ενώσεων και πλέον δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο εκείνοι των εθνικών κατηγοριών (Α' και Β' εθνικής αρχικά και Γ' εθνικής από το 1982-83, όταν και δημιουργήθηκε η συγκεκριμένη κατηγορία). Οι αγώνες πλέον ξεκινούν από το ξεκίνημα της χρονιάς παράλληλα με τα πρωταθλήματα και όχι μετά το τέλος τους.

* Επίσης τη χρονιά αυτή καθιερώθηκε ένα νέο τρόπαιο κυπέλλου, το οποίο από τότε εναλλάσσεται κάθε χρόνο ανάμεσα στις νικήτριες ομάδες της διοργάνωσης, ενώ απονέμεται κι ένα διαφορετικού σχήματος δεύτερο για την τροπαιοθήκη των συλλόγων.

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4