Σαν σήμερα στις 30/3/1952, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε στο Σιντριβάνι τον Άρη σε παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής του τοπικού πρωταθλήματος της περιόδου 1951-1952 ...
Ο Δικέφαλος με τον Αυστριακό τεχνικό Βίλλυ Σέβτσικ στον πάγκο του, σε μια πολύ κακή σεζόν καθώς τερμάτισε 4ος (πίσω από Ηρακλή, Άρη και Μακεδονικό!), γνώρισε την ήττα από τον συμπολίτη με 0-2.
Ήταν ένα δυνατό παιχνίδι με τις δύο ομάδες να διεκδικούν με πείσμα τη νίκη και μετά από ένα ισόπαλο πρώτο ημίχρονο, ο ΠΑΟΚ μπήκε δυνατά στην επανάληψη, ατύχησε όμως στο 53' να τραυματιστεί ο Ιωαννίδης και αναγκαστικά συνέχισε με «10» ως το τέλος.
Οι φιλοξενούμενοι δεν έχασαν την ευκαιρία και με δύο γκολ που σημείωσε ο Κίνας στο 61' και 71' μετά από μπαλιές του Στελλάρα, έφτασαν στην επικράτηση με 0-2.
Κορυφαίοι από πλευράς ΠΑΟΚ οι Παπαδάκης, Μιγγούσης, Γκόγκος και από τον Άρη που πήρε μια ανέλπιστη νίκη ξεχώρισαν οι Στελλάρας, Κίνας, Λιακόπουλος.
Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Αθηναίος Διαμαντόπουλος. Πριν τον παιχνίδι αγωνίστηκαν οι δεύτερες ομάδες οι οποίες αναδείχθηκαν ισόπαλες 0-0.
Οι συνθέσεις:
ΠΑΟΚ: Αγγελόπουλος, Παπαδόπουλος, Μιγγούσης, Γκόγκος, Λασκαρίδης, Καλογιάννης, Κιουρτζής, Γεντζής, Τσίντογλου, Παπαδάκης, Ιωαννίδης.
Άρης: Βελλιάδης, Αστρεινίδης, Δελάρδας, Παναγούλιας, Ποζάνης, Σπανός, Στελλάρας, Γρηγοριάδης, Κίνας, Λιακόπουλος, Χαλυβόπουλος.
* Το ρόστερ του ΠΑΟΚ τη σεζόν 1951-1952 (σε παρένθεση οι συμμετοχές στα πολλά φιλικά παιχνίδια εκείνης της σεζόν, τόσο με ελληνικές [17] όσο και με ευρωπαϊκές ομάδες [8]):
Λύκαρης (5), Γκολέμας (6), Ψωμάς (15), Πυλωρίδης (3), Κουντής (16), Γκόγκος (10), Εμμανουηλίδης (2), Χριστοδούλου (10), Λασκαρίδης (13), Βασιλειάδης (3), Γεντζής (6), Τζινόπουλος (12), Παπαδάκης (6), Καρακώστας (1), Μιγγούσης (15), Κοψαχείλης (3), Χατζηφιλαλήθης (6), Φυτάς (4), Μυλωνάς (1), Ελληνίδης (2), Λαζαρίδης (8), Δουκάκης (7), Μαγκότσης (1), Τασούλης (2), Ζαχαριάδης (1), Τσακίρης (5), Ονούφριος (8), Καλογιάννης (8), Μάρκοβιτς (10), Τσίντογλου (14), Κιουρτζής (5), Σαββίδης (6), Λεμονής (2), Κουιρουκίδης (3), Ελευθεριάδης (2), Γεωργιάδης (1), Μαυραπόστολος (1), Σεραφείδης (1), Κουσκούρης (2), Αγγελόπουλος (5), Μήλιος (3), Ζαρίφος (1), Ζωσιμιάδης (1), Νικολαΐδης (1), Βραχνός (1), Ράπτης (2), Ιωαννίδης (5), Χρυσάφης (1), Βασιλείου (1), Καραλής (2), Πατάκας (2).
* Ο Δικέφαλος στο τοπικό πρωτάθλημα τερμάτισε στην 4η θέση συγκεντρώνοντας 17 βαθμούς, έχοντας σε δέκα παιχνίδια, 3 νίκες – 1 ισοπαλία – 6 ήττες, με τέρματα 10-17.
* Στα επίσημα παιχνίδια του πρωταθλήματος αγωνίστηκαν οι:
Λύκαρης, Ψωμάς, Γκολέμας, Χατζηφιλαλήθης, Κουντής, Γκόγκος, Τζινόπουλος, Μιγγούσης, Ιωαννίδης, Λαζαρίδης, Χριστοδούλου, Τασουλής, Κοψαχείλης, Ονούφριος, Βασιλειάδης, Τσίντογλου, Εμμανουηλίδης, Καραλής, Μάρκοβιτς, Καλογιάννης, Κιουρτζής, Γεντζής, Παπαδάκης, Μελίδης, Αγγελόπουλος, Παπαδόπουλος, Λασκαρίδης.
Στην τελική φάση από τη Θεσσαλονίκη προκρίθηκαν ο Ηρακλής και ο Άρης, όμως αυτή δεν διεξήχθη λόγω αυξημένων υποχρεώσεων της Εθνικής ομάδας, για να προκριθεί και να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς αγώνες, στους Μεσογειακούς αγώνες αλλά και στο Κύπελλο Φιλίας Ανατολικής Μεσογείου...
Αυτό βέβαια ήταν μια πολύ φτηνή δικαιολογία, καθώς οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση ήταν μοναδικοί στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου! Τι είχε συμβεί:
Στις 8/5/1952, ο Παναθηναϊκός αντιμετώπιζε τον Φωστήρα στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος Αθηνών. Αν νικούσε θα ισοβαθμούσε στην πρώτη θέση με την ΑΕΚ και μέχρι το 87’ προηγούνταν με 2-0.
Ο Φωστήρας όμως με δύο γκολ του Δημητσάνα, γνωστός σαν «ο γύφτος» του Φωστήρα, πέτυχε την ισοφάριση, κόβοντας τα πόδια των παικτών του Παναθηναϊκού.
Οι παίκτες και οι οπαδοί της αθηναϊκής ομάδας που βρέθηκαν εκείνη τη μέρα στο γήπεδο, έφυγαν από το γήπεδο σκασμένοι, ενώ την επόμενη μέρα ο αθηναϊκός τύπος αναγνώρισε την ΑΕΚ σαν πρωταθλήτρια.
Τρεις μέρες όμως αργότερα, η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών, στην οποία προήδρευε ο … Ανδρέας Βγενόπουλος, έκανε δεκτή την ένσταση του Παναθηναϊκού, δεχόμενη ότι το γκολ της ισοφάρισης του Φωστήρα ήταν εκπρόθεσμο!!!
Μάλιστα σε αυτό συμφώνησε και ο διαιτητής της αναμέτρησης (!!!), λέγοντας πως το χρονόμετρό του είχε σταματήσει, κάτι που ουδέποτε είχε γράψει στο φύλλο αγώνα!
Λίγες μέρες αργότερα προκηρύχθηκε αγώνας μπαράζ ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ για την ανάδειξη του πρωταθλητή Αθηνών, η δεύτερη αρνήθηκε και ο Παναθηναϊκός ανακηρύχτηκε πρωταθλητής Αθηνών!
Η ΕΠΟ για να κουκουλώσει το μεγάλο σκάνδαλο, αποφάσισε να ματαιώσει το Πανελλήνιο πρωτάθλημα (ο ΠΑΟΚ έτσι και αλλιώς δεν θα συμμετείχε), με τη φτηνή δικαιολογία ότι έπρεπε να προετοιμαστεί η Εθνική ομάδα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι, έχοντας να δώσει μόλις έναν αγώνα!!!
Στην αρχική εικόνα, μια φάση από φιλικό παιχνίδι του Κυπέλλου Πάσχα που διεξήχθη στο Σιντριβάνι, ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Απόλλωνα Αθηνών (2-2). Διακρίνεται ο τερματοφύλακας του Απόλλωνα, Τσαβδαρίδης να μπλοκάρει την μπάλα, μπροστά από τους συμπαίκτες του Κανσό – Σμυρλιάνο και τον Ψωμά του ΠΑΟΚ να παρακολουθεί.