Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

25 Σεπτεμβρίου 2017

Τον διέσυρε με τεσσάρα στις Σέρρες (1983)

Σαν σήμερα στις 25/9/1983, στο στάδιο των Σερρών, ο τιμωρημένος ΠΑΟΚ, προσφέροντας ποδοσφαιρικό υπερθέαμα, ισοπέδωσε τον Ολυμπιακό, στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος, της περιόδου 1983-1984...

Ένα ποδοσφαιρικό υπερθέαμα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σαν σήμερα στις 25/9/1983, στο στάδιο των Σερρών, 15.000 (13.138 τα εισιτήρια) τυχεροί ΠΑΟΚτσήδες!

Ο τιμωρημένος ΠΑΟΚ υποδέχτηκε τον Ολυμπιακό στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος και κυριολεκτικά τον ισοπέδωσε κερδίζοντάς τον με 4-0! 

Η ομάδα πλήρωνε τα όσα έγιναν στον τελικό του ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ πριν λίγους μήνες και εκείνο το κυριακάτικο απομεσήμερο εξέτιε την 2η αγωνιστική της τιμωρίας, καθώς είχε προηγηθεί το παιχνίδι με την ... AEK, που έγινε στις 11/9/1983 στο ίδιο γήπεδο και στο οποίο είχαμε πάρει τη νίκη με 1-0, χάρη σε γκολ του Γιώργου Κωστίκου στο 24'.
Το γήπεδο της μακεδονικής πόλης στέναξε από την παρουσία του ασπρόμαυρου λαού, που το κατέκλυσε και στις δύο αναμετρήσεις, σε μια εποχή που δεν υπήρχε τιμωρία έδρας με το παιχνίδι να γίνεται κεκλεισμένων, αλλά γινόταν σε κοντινό (συνήθως) γήπεδο με κόσμο ... 

Ο τότε πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Γιώργος Παντελάκης, αντιδρώντας στην τιμωρία, απαγόρευσε τα τηλεοπτικά συνεργασία να μπουν στο γήπεδο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πλάνα από την αναμέτρηση!

Το δυσάρεστο όμως είναι πως με την απαγόρευση αυτή, όλη η φίλαθλη Ελλάδα και ιδιαίτερα εμείς, χάσαμε την ευκαιρία να δούμε την γ κ ο λ ά ρ α που σημείωσε στο 35ο λεπτό ο 37χρονος τότε Γιώργος Κούδας, ένα γκολ που όσοι το είδαν, σίγουρα δεν θα το ξεχάσουν ποτέ!
Ο ΠΑΟΚ, μόλις στο 1', έδειξε τα δόντια του, όταν ο Κούδας έβγαλε τον Δημόπουλο σε θέση βολής, όμως ο Σαργκάνης απέκρουσε δύσκολα. 

Δε συνέβη όμως το ίδιο στο 10'... Συνδυασμός Κούδα - Γεωργόπουλου, η μπάλα στον "φονιά" και από εκεί στο πλεκτό του Σαργκάνη! 

Ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού σταμάτησε προσπάθειες του Δημόπουλου στο 22' και στο 25' και στο 35' οι θεατές της αναμέτρησης πήραν μια ... δόση μαγείας!
10': Ο Δημόπουλος έχει μόλις εκτελέσει τον Σαργκάνη κάνοντας το 1-0, την ώρα που Κούδας, Κωστίκος - Γούναρης, παρακολουθούν με διαφορετικά συναισθήματα! 

Ο Αλεξανδρίδης από τα δεξιά σέντραρε, ο Κούδας τσίμπησε την μπάλα με τακουνάκι, την πέρασε πάνω από το σώμα του Παπαδόπουλου (δεν έστριβε κιόλας ο τύπος ...), άφησε άγαλμα και τον Μίχο που βρισκόταν κοντά στη φάση και πριν αυτή προλάβει να σκάσει, ο χαρισματικός, ο εμβληματικός, ο μοναδικός Γιώργος Κούδας, αφού πρώτα έκανε μια περιστροφή γύρω από τον εαυτό του, βρέθηκε στην πλάτη των παικτών του Ολυμπιακού και με ένα ασύλληπτο βολέ την κάρφωσε στα δίχτυα του εμβρόντητου Σαργκάνη!
Το τι έγινε στο γήπεδο δεν περιγράφεται! Ο κόσμος ξέσπασε και αποθέωσε τον μεγάλο Κούδα με εκπληκτικό τρόπο χειροκροτώντας τον παρατεταμένα, την ώρα που -όπως γράφτηκε στον τύπο της εποχής -ο Σιδέρης ο οποίος παρακολουθούσε το ματς από την εξέδρα, αφού πρώτα καταχειροκρότησε και αυτός τον Κούδα, στη συνέχεια δήλωσε: 
 "Εδώ σταματάει το ποδόσφαιρο. Τι περιμένουμε να δούμε, πλέον, μετά από αυτό το γκολ; Η απαράμιλλη τεχνική του σε χορταίνει ποδόσφαιρο. Πρέπει να το βλέπουν τα μικρά παιδιά για να κατανοήσουν πώς παίζεται, τέλος πάντων, το μεγάλο ποδόσφαιρο και να διδάσκονται απ' αυτόν. 

Χαλάλι τα χιλιόμετρα που έκανα για να έρθω από την Αθήνα. Τώρα, μπορούμε να βγούμε από το γήπεδο και να ξαναμπούμε πληρώνοντας δεύτερο εισιτήριο για να δούμε το υπόλοιπο παιχνίδι".

Ο ίδιος ο Κούδας μιλώντας πολύ αργότερα για αυτό το γκολ είπε: "Το μεγαλύτερό μου παράπονο κι απωθημένο είναι ότι μας αδίκησε η τεχνολογία. Δεν υπάρχουν αρχεία της τότε εποχής. 
Έβαλα ένα γκολ στις Σέρρες με τον Ολυμπιακό κι άλλο ένα στην Τούμπα, όπου έκανα δύο φορές περίπατο την άμυνα. Εκπληκτικά από έμπνευση και δημιουργία. Τα έχω στο βίντεο του μυαλού μου ..." 
Το παιχνίδι όμως είχε και συνέχεια... Στην επανάληψη και στο 54', άλλο ένα εκπληκτικής ομορφιάς γκολ ήρθε να πληγώσει τον παραπαίοντα Ολυμπιακό! Και πάλι ο Κούδας πρωταγωνιστής στη φάση, που έβγαλε σε θέση βολής τον Δημόπουλο...

Αυτός σούταρε δυνατά, ο Σαργκάνης απέκρουσε πολύ δύσκολα, για να έρθει ο Γιώργος Σκαρτάδος με απίστευτο εναέριο γυριστό βολέ να τινάξει τα δίχτυα του θρήνου, γράφοντας το 3-0 (αρχική εικόνα). 

Το τελικό 4-0 ήρθε από έναν άλλον Γιώργο, τον Κωστίκο αυτή τη φορά! Ήταν το 64', όταν ο Κατερινιώτης φορ ανέβασε ακόμη ψηλότερα τον δείκτη του σκορ, που θα μπορούσε να πάει ακόμη ψηλότερα αν ο Βαμβακούλας (κάναμε μια τριμελή επιτροπή, εγώ και ο Κυράστας για όσους θυμούνται!), δε σταματούσε στο 85' το πλασέ του Αλεξανδρίδη, την ώρα που ο Σαργκάνης ήταν εξουδετερωμένος (ίσως λόγω ζάλης από αυτά που τσίμπησε εκείνη τη μέρα στις Σέρρες!), λίγο πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή της εστίας για πέμπτη φορά! 
Ο Δικέφαλος ταπείνωσε για μια φορά ακόμη την ομάδα που δυνάστευε το ελληνικό ποδόσφαιρο! 

Το εντός έδρας αήττητο με τον Ολυμπιακό ξεκίνησε στις 3 Ιανουαρίου του 1971, σε ματς για τη 14η αγωνιστική του πρωταθλήματος 1970-71, και τελικό αποτέλεσμα το 0-0... Από τότε ως το ματς των Σερρών ο αντίπαλος μετρούσε άλλη μία ισοπαλία και σε όλα τα άλλα ματς γνώρισε την ήττα!

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Φούρτουλα, Δαμανάκης, Αλαβάντας, Ψαρράς, Αποστολίδης (60' Τσουρέλας), Σκαρτάδος, Αλεξανδρίδης, Γεωργόπουλος, Δημόπουλος, Κούδας, Κωστίκος.

Ολυμπιακός: Σαργκάνης, Γούναρης, Βαμβακούλας, Παπαδόπουλος, Μίχος, Κουσουλάκης, Νόιμαν (65' Άλμπερτσεν), Μητρόπουλος, Κοκολάκης (55' Ξανθόπουλος), Λεμονής, Αναστόπουλος.



* Τη σεζόν 1983-1984, ο ΠΑΟΚ με τεχνικό τον Παλ Τσερνάι, τερμάτισε στην 5η θέση, έχοντας 11 νίκες, 13 ισοπαλίες, 6 ήττες, συγκέντρωσε 35 βαθμούς, με τέρματα 33-29...

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4