Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

28 Σεπτεμβρίου 2017

Παλικαρίσια ισοπαλία παίζοντας με "10"! (1969)


Σαν σήμερα στις 28/9/1969, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε στην Λεωφόρο τον Παναθηναϊκό, για την 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος της περιόδου 1969-1970 ...
 
Ο Δικέφαλος μετά την εντός έδρας ήττα στην πρεμιέρα από τον Ολυμπιακό με 1-2 στην Τούμπα (η επόμενη νίκη τους ήρθε το 1992!), παρουσίασε ένα πολύ καλό πρόσωπο και έφυγε από την πρωτεύουσα με τον βαθμό της ισοπαλίας, έχοντας απέναντί του τη διαιτησία του Παπαβασιλείου.

Ο συγκεκριμένος ρέφερι δε δίστασε στο 30' να αποβάλει τον Κούδα, εξαντώντας όλη του την αυστηρότητα και δίνοντας αριθμητικό πλεονέκτημα στην ομάδα του Πετρόπουλου για μια ολόκληρη ώρα παιχνιδιού!

Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ διαμαρτυρήθηκε δικαίως -σαν αρχηγός- για τον μη καταλογισμό πέναλτι σε ανατροπή του Αφεντουλίδη, με τον διαιτητή να τον στέλνει στα αποδυτήρια, για εξύβριση όπως έγραψε αργότερα στο φύλλο αγώνα (ανέφερε πως τον χαρακτήρισε ξεφτυλισμένο!)

Οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ στο 29'με σουτ του Ροκίδη από το ύψος της μεγάλης περιοχής, το οποίο δεν μπόρεσε να σταματήσει ο εξαιρετικός (κορυφαίος του ΠΑΟΚ εκείνη τη μέρα, Πίρτσος), για να ισοφαρίσει στην εκπνοή του ημιχρόνου ο Αφεντουλίδης (εικόνα που ακολουθεί).

Η φάση ξεκίνησε από προσπάθεια του ταχύτατου Δημήτρη Παρίδη, που άφησε πίσω του τους Σούρπη - Αθανασόπουλο, πλάσαρε τον Οικονομόπουλο από πάνω, ο Καμάρας πρόλαβε πάνω στη γραμμή, όμως ο Αφεντουλίδης που ακολούθησε τη φάση πέτυχε το 1-1 που ήταν και το τελικό σκορ της αναμέτρησης.

Το παιχνίδι με τα μάτια του Κώστα Μητρόπουλου...

Αργότερα όμως -στο 70' για την ακρίβεια- ο Παπαβασιλείου έκλεισε τα μάτια σε ένα πολύ βίαιο μαρκάρισμα του Ελευθεράκη στον Τερζανίδη που έγινε μπροστά του, επιβεβαιώνοντας τον χαρακτηρισμό του καραστημένου! Παρόλο το σπρώξιμο ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να φτάσει στη νίκη!
 
Ο πολύ καλά διαβασμένος ΠΑΟΚ, έπαιξε εξαιρετική άμυνα και ήταν πολύ επικίνδυνος στην κόντρα, χάνοντας κυρίως με τον Αφεντουλίδη την ευκαιρία να πάρει ακόμη και το διπλό, παρά τη φλύαρη υπεροχή των γηπεδούχων στην επανάληψη...
 
Οι συνθέσεις:

Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Αθανασόπουλος, Ελευθεράκης, Ροκίδης, Γονιός, Φυλακούρης (61' Φραντζής), Αντωνιάδης, Γραμμός (46' Χάντζος).

ΠΑΟΚ: Πίρτσος, Παπαχριστούδης, Φουντουκίδης, Μουρατίδης (46' Οικονόμου), Μακρής, Γιακουμής, Τερζανίδης, Σαράφης (84' Λάζος), Παρίδης, Κούδας, Αφεντουλίδης.

Δηλώσεις:

Γιέννε Τσάκναντι: "Η ομάδα μου στο α' ημίχρονο έπαιξε εξαιρετικά. Δεν μπορούσε κανείς να καταλάβει ότι παίζαμε με 10 παίκτες. Στο ημίχρονο αυτό έπρεπε να είχαμε σημειώσει και δεύτερο γκολ. Συγκεκριμένα στις φάσεις με τα δύο διαδοχικά δοκάρια. Στο δεύτερο μέρος δεν ήταν δυνατό να αγωνιστούμε με τον ίδιο τρόπο. Οι παίκτες είχαν κουραστεί. 

Παίζαμε με τον πρωταθλητή και Κυπελλούχο παναθηναϊκό και μάλιστα στην έδρα του. Με την ευκαιρία θέλω να συγχαρώ - αν και είναι κάπως αργά- τον προπονητή και τους παίκτες του παναθηναϊκού για την περσινή τους επιτυχία. Βλέπω ότι και φέτος έχουν πολύ καλή ομάδα".

Αρίστος Φουντουκίδης: "Το ματς ήταν πολύ δυνατό. Αν δεν χάναμε από το πρώτο ημίχρονο τον Κούδα, να ξέρετε ότι ο Παναθηναϊκός θα δυσκολευόταν πάρα πολύ. Στο δεύτερο αναγκαστήκαμε να κλειστούμε γιατί παίζαμε με 10 παίκτες. Κουραστήκαμε από το συνεχές κυνηγητό της μπάλας και έτσι αναγκαστήκαμε να κλειστούμε για να διατηρήσουμε το ισόπαλο αποτέλεσμα. Τελικά το πετύχαμε".

Γιώργος Κούδας: "Είμαι αρχηγός της ομάδας και έχω δικαίωμα να διαμαρτυρηθώ. Δεν μπορεί για αυτόν το λόγο να με σημειώνει ο διαιτητής και όμως αυτό έκανε. Μετά έγιναν όλα με κινηματογραφική ταχύτητα. Αφού με σημείωσε ο διαιτητής τα έβαλα με τον συμπαίκτη μου τον Αφεντουλίδη. Ο Παπαβασιλείου νόμισε ότι έβρισα αυτόν και με απέβαλε! Παρακαλώ να λάβετε υπόψιν σας ότι έχω τρία χρόνια να αποβληθώ".

* Αυτή ήταν η μοναδική συμμετοχή του Οικονόμου σε παιχνίδι του ΠΑΟΚ, καθώς αντικατέστησε στο 46' τον Μουρατίδη...

* Την περίοδο 1969-1970 ο ΠΑΟΚ τερμάτισε στην 5η θέση με 75 βαθμούς (3-2-1 το σύστημα της βαθμολογίας), έχοντας 12 νίκες - 17 ισοπαλίες (!) - 5 ήττες, με τέρματα 52-25. Μια θέση που του έδωσε το εισιτήριο της συμμετοχής του στο Κύπελλο Εκθέσεων (μετέπειτα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ) της επόμενης σεζόν. Πρώτος σκόρερ του Δικεφάλου ήταν ο Σταύρος Σαράφης με 17 γκολ!

* Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ, Γιέννε Τσάκναντι, ήταν γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας, καθώς είχε ήδη σηκώσει δύο πρωταθλήματα Ελλάδας με την ΑΕΚ. Φημιζόταν για την εργατικότητα και την πειθαρχία του. Ο ερχομός του στην Τούμπα ήταν προσωπική επιλογή του τότε Γενικού Γραμματέα του ΠΑΟΚ, Γιώργου Παντελάκη!

* Εκείνη την εποχή διοργανωνόταν εκτός από το πρωτάθλημα της Α' Εθνικής και το πρωτάθλημα ΟΠΑΠ, κάθε καλοκαίρι, με τις ομάδες να είναι σε φάση προετοιμασίας. Οι αγώνες γινόταν σε δύο ομίλους (Βορράς - Νότος) και οι νικητές έπαιζαν σε ουδέτερο γήπεδο για τον τίτλο.

* Ο ΠΑΟΚ εκείνη λοιπόν τη χρονιά πήρε το πρωτάθλημα ΟΠΑΠ (κέρδισε στον τελικό τον Ολυμπιακό 2-0 χάρη σε γκολ του Αφεντουλίδη στο τελευταίο δίλεπτο του αγώνα που έγινε στη Λαμία) και αυτή ουσιαστικά ήταν η πρώτη κατάκτηση πανελλήνιου τίτλου από την ομάδα μας! 

Παράλληλα μπήκαν στα ταμεία της και 450.000 δρχ, με τον Τσάκναντι να κάνει με το καλημέρα απόσβεση του ποσού που δαπανήθηκε από τη διοίκηση για τον ερχομό του στον ΠΑΟΚ!

* Πριν τον τελικό, στον όμιλο του Βορρά, ο Δικέφαλος είχε κερδίσει σε μονά ματς που έγιναν τον Αύγουστο του 1969, τον Αρη, τον Ηρακλή, την Καβάλα και τον Πανσερραϊκό!

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4