Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

30 Ιουλίου 2017

Σαν σήμερα ο Μλάντεν Φούρτουλα στον ΠΑΟΚ (1975)


Σαν σήμερα στις 30/7/1975, ο ΠΑΟΚ οριστικοποίησε τη συμφωνία με τον πορτιέρο του Πανσερραϊκού, Μλάντεν Φούρτουλα...


Ο Σερβοβόσνιος τερματοφύλακας πραγματοποίησε μια εκπληκτική χρονιά με την ομάδα των Σερρών -αξέχαστο το 0-0 στη Λεωφόρο όπου έβγαζε τα ... άπιαστα- και οι παράγοντες του Δικεφάλου κατάφεραν να τον εντάξουν στο ρόστερ της ομάδας. 
Μάλιστα ο Μλάντεν την ίδια μέρα πήγε στο Πήλιο και άρχισε προπονήσεις με την ομάδα που πραγματοποιούσε εκεί την προετοιμασία της!

Όταν ο Φούρτουλα (αυτό είναι σωστά γραμμένο το όνομά του), ήρθε στην ομάδα, ο Σαββουλίδης είχε σταματήσει, ενώ ο Ρενέ Ντεκ είχε συμβόλαιο από την προηγούμενη χρονιά για έναν χρόνο και δεν θα ανανεωνόταν.

O "Φούκι" τον Σεπτέμβριο του 1974 έγινε ο πρώτος ξένος ποδοσφαιριστής που φόρεσε την φανέλα του Πανσερραϊκού. Χρειάστηκε απλά μια σεζόν στην Α' Εθνική για να τραβήξει τα βλέμματα και να αποτελέσει τη μοναδική μεταγραφή που ζήτησε ο Γκιούλα Λόραντ το καλοκαίρι του 1975. 
Είχε καταφέρει με τον 12ο της βαθμολογίας Πανσερραϊκό το 1974-75 να κρατήσει ανέπαφη την εστία του σε 13 από τα 30 ματς και τα «λιοντάρια» να έχουν την πέμπτη καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος.

Η επιλογή του Λόραντ ήταν σημαντική, αφού ο ΠΑΟΚ απέκτησε μεγαλύτερη σιγουριά κάτω από τα δοκάρια, ο Φούρτουλα κράτησε ανέπαφη την εστία του στα 18 από τα 30 ματς του και ο ΠΑΟΚ κατέκτησε τον τίτλο έχοντας την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος με 17 γκολ παθητικό.

Στην αναμέτρηση του Κυπέλλου Ελλάδος κόντρα στον Ολυμπιακό που ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε στα πέναλτι με 7-6 απέκρουσε το πέναλτι του Σιώκου, ενώ στη συνέχεια έστειλε την μπάλα στα δίχτυα με εύστοχη εκτέλεση στο πέμπτο πέναλτι της ομάδας με το οποίο έγινε το 4-4. 
Ο Μλάντεν Φούρτουλα αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ μέχρι και την σεζόν 1983-84 και αποδείχθηκε από τις πιο μακροχρόνιες λύσεις που βρήκε ο Δικέφαλος για τη θέση του τερματοφύλακα. (πηγή: paokfc.gr)

Γεννήθηκε το 1950 στο Σεράγεβο και έπαιξε ως το 1974 στην Παρτιζάν. Εκείνο το καλοκαίρι δέχτηκε προτάσεις από Λας Πάλμας και Ηρακλή. 
Είχε τη δυνατότητα μεταγραφής ως ερασιτέχνης, γιατί διαφορετικά έπρεπε να περιμένει ως τα 28 του για να φύγει από τη Σερβία, σύμφωνα με τη νομοθεσία της εποχής! 
Αρχικά συμφώνησε με τον Ηρακλή, όμως οι παράγοντες της συγκεκριμένης ομάδας την τελευταία στιγμή πήγαν να αλλάξουν τους όρους της συμφωνίας και η μεταγραφή χάλασε. Έτσι βρέθηκε στις Σέρρες.

Την επόμενη χρονιά ο Φούρτουλα ήταν ήδη πολύ γνωστός στο μεταγραφικό παζάρι και ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ τον διεκδικούσαν με τον Δικέφαλο του Βορρά να έχει τον τελευταίο λόγο και να τον φέρνει στην Τούμπα. 
Ο ερχομός του, ανάγκασε την πρώτη χρονιά, τους αναπληρωματικούς τερματοφύλακες (Παντελίδη και Μηλίνη) να βλέπουν όλα τα παιχνίδια από τον πάγκο ή την κερκίδα, καθώς ο "Φούκι" δεν έχασε λεπτό!

Ο Μλάντεν Φούρτουλα έπαιξε στον ΠΑΟΚ για εννιά ολόκληρα χρόνια, μέχρι το καλοκαίρι του 1984 που κρέμασε τα γάντια του, λόγω προβλήματος στη μέση του! Με τον ΠΑΟΚ έπαιξε σε 216 παιχνίδια πρωταθλήματος, 42 αγώνες Κυπέλλου και 19 ευρωπαϊκά παιχνίδια.
 
Ήταν προπονητής τερματοφυλάκων όταν ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το 2ο πρωτάθλημα της ιστορίας του. Στη συνέχεια λόγω διαφωνίας με τον τότε πρόεδρο Χάρη Σαββίδη αποχώρησε από την ομάδα, στην οποία επέστρεψε αρκετά χρόνια αργότερα σαν βοηθός του Ντούσαν Μπάγεβιτς!

Για πολλούς θεωρείται ο καλύτερος τερματοφύλακας στην ιστορία του Συλλόγου, είναι άνθρωπος με το θάρρος της γνώμης και όταν του ζητηθεί λέει τα πράγματα με το όνομά τους!

* Την ίδια μέρα (30/7/1975) ο ΠΑΟΚ ανακοίνωνε την αποδέσμευση των Φουντουκίδη - Στέφα, οι οποίοι αν και ξεκίνησαν προετοιμασία με την ομάδα στο Πήλιο, επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη ... 

Η παραπάνω κίνηση είχε δημιουργήσει πολλές απορίες στους οπαδούς της ομάδας που δεν μπορούσαν να καταλάβουν τον λόγο! Τελικά η απόφαση για τον Φουντουκίδη άρθηκε και ο παίκτης έμεινε στον ΠΑΟΚ μέχρι τις 25/5/1978.

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4