Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

03 Ιουλίου 2017

Νίκη επί του Εθνικού Πειραιώς, στο Συντριβάνι (1932)

Σαν σήμερα στις 3/7/1932, ο ΠΑΟΚ υποδέχθηκε τον Εθνικό Πειραιώς στο Συντριβάνι, σε παιχνίδι της 13ης αγωνιστικής της τελικής φάσης του πρωταθλήματος, της περιόδου 1931-1932 ... 

Ήταν η προτελευταία αγωνιστική και ενώ υπολειπόταν ένα εκτός έδρας ματς με τον Παναθηναϊκό στην Αθήνα (από εκείνο το ματς η αρχική εικόνα), ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 2-0 και διεκδικούσε μαζί με Εθνικό, Ολυμπιακό, Ηρακλή την 4η θέση στην τελική κατάταξη, μια θέση που τελικά κατέκτησε, αλλά η ... ΕΠΟ είχε άλλα πλάνα όπως μπορείτε να διαβάσετε στο τέλος του κειμένου.

Η υψηλή θερμοκρασία και το περιορισμένο ενδιαφέρον για το παιχνίδι, έφεραν στο γήπεδο λίγες εκατοντάδες θεατών, που παρακολούθησαν ένα μέτριο παιχνίδι, με τον Δικέφαλο πάντως να είναι αυτός που πήρε τη νίκη. 

Έχοντας σαν κορυφαίο τον Παπαϊορδανίδη, οι παίκτες του Αρμάση, άνοιξαν το σκορ λίγο πριν εκπνεύσει το ημίχρονο, όταν ο Παπαϊορδανίδης με δεύτερη προσπάθεια νίκησε τον Ιζανδιώτη. Ο παίκτης του ΠΑΟΚ εκείνη τη σεζόν σημείωσε στην τελική φάση 10 γκολ και βρέθηκε στην 3η θέση των σκόρερς.

Το 2-0 σημειώθηκε στα μισά της επανάληψης από τον Καβουρματζή και από εκείνο το σημείο και μέχρι ο διαιτητής Ηλιάδης να σφυρίξει για τελευταία φορά, ήταν ένα παιχνίδι αγγαρεία...   

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Πυλόρωφ, Παπαδόπουλος, Μακαρανόπουλος, Πάγκαλος, Αθανασιάδης, Παπαϊορδανίδης, Λαζάρου, Κωνσταντινίδης, Καμπούρογλου, Καβουρματζής. 

Εθνικός: Ιζανδιώτης, Ζουρντός, Χέλμης, Φραγκάκης, Τζιριτάκης, Χέλμης ΙΙ, Δεληγιώργης, Λαπατάς, Αλεξόπουλος, Μπουρλετίδης, Αρχιμανδρίτης.

* Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα 1931-32 διεξήχθη ως εθνική κατηγορία (14 αγωνιστικές), στην οποία μετείχαν οκτώ ομάδες από τις τρεις ιδρυτικές Ενώσεις της ΕΠΟ: Αθήνας (3), Πειραιά (2) και Μακεδονίας (3). 
Για πρώτη φορά οι ομάδες αυτές δεν μετείχαν στα τοπικά πρωταθλήματα και η παραμονή τους στην εθνική κατηγορία κρινόταν από αγώνες διαβάθμισης.

* Μετά τον τελευταίο αγώνα με τον Παναθηναϊκό (ήττα με 2-1), ο σύλλογος μπήκε σε περιπέτειες, καθώς αν και τερμάτισε πάνω από τον Ηρακλή, η ΕΠΟ διέταξε την επανάληψη του αγώνα στον οποίον ο ΠΑΟΚ είχε κερδίσει με 3-2, λόγω ... κακής χάραξης του νέου γηπέδου μας!!! 
Ο αγώνας μάλιστα ορίστηκε να γίνει στην Αθήνα, ο ΠΑΟΚ φυσικά δεν κατέβηκε, μηδενίστηκε και βρέθηκε στη βαθμολογία πίσω από τον συμπολίτη Ηρακλή.

Σαν τελευταίος των τριών της Μακεδονίας έπρεπε να δώσει αγώνες διαβάθμισης με τον Μέγα Αλέξανδρο (ορίστηκαν για τις 18 και 25 Σεπτεμβρίου) για να καταφέρει να παραμείνει στη μεγάλη κατηγορία, αλλά ο Δικέφαλος δεν κατέβηκε ούτε σε αυτά τα ματς σε ένδειξη διαμαρτυρίας και έτσι την επόμενη σεζόν αγωνίστηκε, μόνο στο κύπελλο Ελλάδος και σε φιλικά παιχνίδια... 

* Στην αρχική εικόνα διακρίνεται η ομάδα του ΠΑΟΚ, όπως παρατάχτηκε στο παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής (10/7/1932) με τον Παναθηναϊκό εκτός έδρας. 
Διακρίνονται από αριστερά όρθιοι: Χαλκιάς, Καβουρματζής, Παπαϊορδανίδης, Αθανασιάδης, Κωνσταντινίδης, Καμπούρογλου, Λαζάρου, Ιωαννίδης, Αρμάσης (προπονητής), Βεντουρέλης (βοηθός) και Πυλόρωφ. Καθιστοί: Πανίδης, Παπαδόπουλος, Σωτηριάδης, Βασιλειάδης, Πάγκαλος.

Ανάμεσα στα παραπάνω ονόματα, ξεχωρίζουν κάποια που ανήκουν σε πολύ μεγάλες μορφές της ΠΑΟΚτσήδικης ιστορίας, ονόματα τα οποία στους παλιότερους προκαλούν πραγματικό δέος!


Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4