Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

24 Ιουνίου 2017

Διπλό με Κουϊρουκίδη στη Νέα Σμύρνη!

Σε ένα παιχνίδι που έγινε στη Νέα Σμύρνη πριν την καθιέρωση της Α' Εθνικής, μας μεταφέρουν οι ασπρόμαυρες ιστορίες...

Ήταν σαν σήμερα στις 24/6/1957, όταν ο Πρωταθλητής Θεσσαλονίκης ΠΑΟΚ αντιμετώπισε για την τελική φάση του πρωταθλήματος τον Πανιώνιο. Ο Δικέφαλος πήρε τη νίκη με 3-1 στηριζόμενος στην πολύ καλή του άμυνα και την αποτελεσματικότητα της επιθετικής του γραμμής.

Μιλάμε για τον ΠΑΟΚ της χρυσής εποχής (1953-1957), χρόνια στα οποία ήταν μόνιμα πρωταθλητής Θεσσαλονίκης. Εκείνη τη σεζόν ο Δικέφαλος πήρε την πρωτιά στην πόλη έχοντας 6 νίκες, δύο ισοπαλίες και 2 ήττες, με πρώτο σκόρερ τον Λάμπη Κουϊρουκίδη (7 γκολ).

Ήταν η 7η και τελευταία φορά που η ομάδα ανακηρυσσόταν πρωταθλήτρια Θεσσαλονίκης, καθώς δύο χρόνια αργότερα (1959) καθιερώθηκε η Α' Εθνική.

Στο παιχνίδι της Νέας Σμύρνης ο ΠΑΟΚ είχε κορυφαίο για μια ακόμη φορά τον Κουϊρουκίδη (ήταν ήδη διεθνής με την Εθνική ομάδα, 6 συμμετοχές - 1 γκολ) και από κοντά σε απόδοση τον ακολούθησε και ο Χουρμπουλιάδης. Το σκορ άνοιξε στο 13' ο Λάμπης Κουϊρουκίδης με ατομική προσπάθεια και ενώ ο Πανιώνιος είχε την εδαφική υπεροχή στο παιχνίδι, χωρίς όμως να βγάζει φάσεις και να απειλεί.

Στο 30' νέα ατομική προσπάθεια του Κουϊρουκίδη, η άμυνα του Πανιωνίου έπεσε πάνω του για να τον σταματήσει και αυτός πάσαρε έξυπνα στον Χουρμπουλιάδη που με δυνατό ευθύβολο σουτ έκανε το 0-2!

Δύο λεπτά αργότερα ο Σαραβάκος μείωσε σε 1-2 παρά την προσπάθεια του Πρόγιου, για να διαμορφωθεί το τελικό 1-3 στην επανάληψη (74ο λεπτό), όταν Χουρμπουλιάδης είδε τον Βαλιάνο εκτός θέσης και τον εκτέλεσε από μεγάλη απόσταση!

Ο αγώνας έγινε για την 16η αγωνιστική της τελικής φάσης του πρωταθλήματος, σε σύνολο 18 παιχνιδιών...

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Πανιώνιος: Βαλιάνος, Ερμείδης, Μυλωνόπουλος, Καζαντζίδης, Παπουλίδης, Ασημακόπουλος, Σκορδίλης, Κωνσταντινίδης, Παπουλίδης, Χρονόπουλος, Σαραβάκος

ΠΑΟΚ: Πρόγιος, Γερούδης, Χασιώτης, Πετρίδης, Κεμανίδης, Καλογιάννης, Λέανδρος, Χαβανίδης, Κουϊρουκίδης, Γεντζής, Χουρμπουλιάδης 

* Εκείνη τη σεζόν στον πάγκο του ΠΑΟΚ κάθισαν τρεις προπονητές, ήταν η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο από το 1926! Ξεκίνησε με τον αυστριακό Νίκο Πόλτι, ακολούθησε το ... τοτέμ του Παπαναστασιακού ο Κλεάνθης Βικελίδης (!), και έκλεισε τη χρονιά με τον επίσης αυστριακό Βάλτερ Πφέφρερ... 

* Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα 1956–57 υπήρξε ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα της δεκαετίας του '50, αλλά και συζητημένα ως συνέπεια της τιμωρίας του Εθνικού Πειραιώς από την ΕΠΟ. 

* Στα ενδιαφέροντα της χρονιάς ήταν το ότι σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, οι ομάδες που μετείχαν στην τελική φάση αυξήθηκαν κατά 4 (10 από 6) και προέκυψαν ως εξής:

Πρωτάθλημα ΕΠΣ Αθήνας: Οι 3 πρώτες ομάδες της κατάταξης (Παναθηναϊκός, Απόλλων Αθηνών, Πανιώνιος)

Πρωτάθλημα ΕΠΣ Πειραιά: Οι 2 πρώτες ομάδες της κατάταξης (Ολυμπιακός, Εθνικός)

Πρωτάθλημα ΕΠΣ Μακεδονίας: Οι 2 πρώτες ομάδες της κατάταξης (ΠΑΟΚ, Άρης)

Περιφερειακό πρωτάθλημα: Οι 2 νικήτριες (Βορείου και Νοτίου ομίλου) (Δόξα Δράμας, Παναργειακός)

Μία επιπλέον θέση εξασφάλιζε μετά από μπαράζ μία από τις τρίτες ομάδες ΕΠΣ Πειραιά και ΕΠΣ Μακεδονίας. (Προοδευτική)

* Οι αγώνες της προκριματικής φάσης διεξήχθησαν από τις 16 Σεπτεμβρίου 1956 μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 1957, ενώ της τελικής φάσης από τις 13 Ιανουαρίου μέχρι τις 18 Ιουλίου 1957. Το σύστημα βαθμολογίας ήταν: Νίκη: 3 βαθμοί - Ισοπαλία: 2 βαθμοί - Ήττα: 1 βαθμός

* Η τελική βαθμολογία: 






































Επεξηγήσεις:

1 Οι 6 αυτές ομάδες έχουν από μία νίκη άνευ αγώνα.
2 Ο Εθνικός έχει 4 ήττες άνευ αγώνα και –4 βαθμούς.
3 Ο Παναργειακός έχει 2 ήττες άνευ αγώνα και –2 β.


Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4