Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

30 Απριλίου 2017

Όταν ο ΠΑΟΚ κυνήγησε την υπόθεση Ρήγα (1973)

Στα τέλη Απριλίου του μακρινού 1973, η ποδοσφαιρική Ελλάδα και ιδιαίτερα ο ΠΑΟΚ, συγκλονιζόταν από την "υπόθεση Ρήγα" ...

Μια υπόθεση που ήρθε στο φως ύστερα από την απόφαση της Παναχαϊκής να τιμωρήσει παίκτη της, μετά από πριμοδότηση που πήρε από ανθρώπους του γάβρου, πριν το μεταξύ μας παιχνίδι στις 22/4/1973, το οποίο έγινε στην Τούμπα και τελείωσε με 5-3 υπέρ της Πατρινής ομάδας. 

Η διοίκηση των Πατρινών μάλιστα εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ρητώς ότι πρόσωπο προσκείμενο στον ολυμπιακό παρέδωσε στον ποδοσφαιριστή Θέμη Ρήγα 300 χιλιάδες δραχμές (ποσό ιλιγγιώδες και ασύλληπτο για την εποχή) προκειμένου να το διαμοιράσει στους συμπαίκτες του για να κερδίσουν τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα! Στην ίδια ανακοίνωση, το σωματείο της Πάτρας αναφέρει ότι ο Ρήγας που είχε θαυμάσια απόδοση στο συγκεκριμένο ματς, δεν μοίρασε το ποσό ισομερώς στους συμπαίκτες του, αντιθέτως προχώρησε σε «επιλεκτικό» διαμερισμό του ποσού.

Στα αποδυτήρια της Παναχαϊκής μετά το παιχνίδι, αλλά και τις επόμενες μέρες, ακουγόταν το ερώτημα: Τι θα γίνει με τα τριακόσια χιλιάρικα; Αυτό ήταν που έφερε στο φως την υπόθεση, με τον ΠΑΟΚ από την πρώτη στιγμή που μαθεύτηκε, να κινείται άμεσα και να ζητάει με τηλεγράφημα προς τον Εισαγγελέα Πατρών να πραγματοποιηθεί έρευνα, ώστε να αποκαλυφθεί το όνομα του ατόμου που εμπλεκόταν στην υπόθεση!

Ο Ρήγας εκδίδει με τη σειρά του ανακοίνωση, αφού συμβουλεύεται δικηγόρο της εμπιστοσύνης του. Η ανακοίνωση είναι προσεκτική αλλά καταπέλτης: Ο Ρήγας δηλώνει ότι εξεπλάγη από την ενέργεια του σωματείου, διαβεβαιώνει ότι μοίρασε το ποσό στους συμπαίκτες του ανά κατηγορία και απόδοση και ξεκαθαρίζει ότι δεν πήρε μόνον εκείνος χρήματα, επικαλούμενος και μαρτυρίες συμπαικτών του. Τα χρήματα – εξηγεί ο Ρήγας – τα έλαβε από «φίλαθλο του ολυμπιακού» στη Θεσσαλονίκη, όπου και παρέμεινε μετά το πέρας του αγώνα με τον ΠΑΟΚ, χωρίς να επιστρέψει με την αποστολή της ομάδας στην Πάτρα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΠΑΟΚ, Βασίλης Σεργιαννίδης, παρουσίασε τη θέση του Δικεφάλου, τονίζοντας: "οι διατάξεις που ισχύουν είναι σαφείς και θεωρούν την πριμοδότηση εξίσου σοβαρό αδίκημα με αυτό της δωροδοκίας. Η προκήρυξη του πρωταθλήματος της περιόδου 1972-1973 στο άρθρο 18, αναφέρει: Σωματείο του οποίου διοικητικός ή τεχνικός παράγοντας αποπειραθεί δωροδοκία ή τελεί εν γνώσει απόπειρας δωροδοκίας κατά ποδοσφαιριστού αντιπάλου σωματείου ή διαιτητού με σκοπό την αλλοίωση του αποτελέσματος αγώνα, του παρόντος πρωταθλήματος, υποβιβάζεται στην Β' κατηγορία. Εκτός όμως από την προκήρυξη, υπάρχει και η υπ' αρίθμ. 429/28-4-1972 εγκύκλιος της ΕΠΟ, η οποία διευκρινίζει καθαρά ότι η πριμοδότηση επιβάλλει στον παράγοντα φυλάκιση, βάσει του νόμου 86/1969, στο δε σωματείο υποβιβασμό! Όσον αφορά την υπευθυνότητα του ολυμπιακού, αυτή αποδεικνύεται από το πρακτικό της διοίκησης της Παναχαϊκής το οποίο αναφέρει ότι ο Ρήγας δέχτηκε χρήματα από πρόσωπα προσκείμενα προς τον ολυμπιακό! Σε περίπτωση  που η ΕΠΟ δεν θα θελήσει να εφαρμόσει τις κείμενες διατάξεις, θα προσφύγουμε στον Υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ κ. Αγαθαγγέλου, ο οποίος είναι αρμόδιος βάσει του νόμου 76/1969, άρθρο 30"

Όσο για την ΕΠΟ... Ο τότε πρόεδρός της (Δέδες) είχε δηλώσει: "Γνωρίζω το θέμα από τις εφημερίδες! Επισήμως δεν πληροφορήθηκα τίποτε σχετικό με την υπόθεση Ρήγα! Πάντως από ότι ξέρω, ο νόμος δεν προβλέπει τίποτε. Δεν προβλέπει δηλαδή κυρώσεις κατά του ολυμπιακού, ας πούμε, αν αποδειχτεί ότι κάποιος παράγοντας του Συλλόγου, πριμοδότησε τους παίκτες της Παναχαϊκής για να νικήσουν τον ΠΑΟΚ"

Τέλος, οι παράγοντες της ομάδας της Μουνιχίας, σφύριζαν αδιάφορα, επισημαίνοντας στα φερέφωνα πως η υπόθεση τους αφήνει παντελώς αδιάφορους!      

Διαβάστε την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέχεια της υπόθεσης, στο κείμενο που ακολουθεί και το αλιεύσαμε από το διαδίκτυο!!! 

Ο ΠΑΟΚ δεν δέχεται τις αποφάσεις της ΕΠΟ και πιέζει το καθεστώς για εκ νέου έρευνα της πολύκροτης πλέον υπόθεσης. Ο ΓΓΑ Γιώργος Βλαδίμηρος διατάσσει μετά από πιέσεις των Θεσσαλονικέων, σύσταση Ειδικής Ανακριτικής Επιτροπής για να διερευνηθεί σε βάθος και να διαλευκανθεί πλήρως το θέμα. Η Επιτροπή συνεδριάζει σχεδόν άμεσα και ψιθυρίζεται ότι πρόκειται να εκδώσιε πόρισμα-καταπέλτη. Το πρωτάθλημα στο μεταξύ έχει φτάσει στην 32η αγωνιστική, όταν ο ΠΑΟΚ απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από την κορυφή μένοντας στο 0-0 με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη. Ο ολυμπιακός κερδίζει πολύ δύσκολα στο Βόλο τον τοπικό Ολυμπιακό με 2-1 και παίρνει αέρα 2 βαθμών στη βαθμολογία, δύο μόλις στροφές πριν το τέλος. Πλέον μόνο με θαύμα ή κάποια δυσάρεστη εξέλιξη από την υπόθεση Ρήγα θα χάσει το πολυπόθητο πρωτάθλημα.

Οι μέρες περνούν, το πρωτάθλημα οδεύει προς την ολοκλήρωσή του και το πόρισμα της Επιτροπής ακόμη δεν δημοσιεύεται. Ο ΠΑΟΚ μέσω του Γενικού Γραμματέα του Συλλόγου, Βασίλη Σεργιαννίδη αποστέλλει διάβημα στην ΕΠΟ και αναφέρει ότι εάν δεν δημοσιευθεί το πόρισμα και δεν επιβληθούν οι τιμωρίες, θα στραφεί στον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης Ιωάννη Αγαθαγγέλου. Το θέμα είναι πολύ λεπτό, η Ανακριτική έχει ολοκληρωθεί, πόρισμα όμως δεν υπάρχει, αφού όπως ψιθυρίζεται έχει δοθεί εντολή στην ηγεσία της ΕΠΟ από τον δικτάτορα Ιωαννίδη να πρωτοκολληθεί το πόρισμα μετά το τέλος του Πρωταθλήματος.

Ο ολυμπιακός περνάει δύσκολα από τη Λευκωσία κερδίζοντας του Κύπριους του τοπικού Ολυμπιακού με 2-1 και κατακτά το πρωτάθλημα εν μέσω εντονότατων πανηγυρισμών, επικρατώντας του ΠΑΟΚ με 2 βαθμούς διαφορά. Οι επιδόσεις των δύο ομάδων αν αναλογιστούμε το βαθμολογικό σύστημα και το επίπεδο ανταγωνισμού εκείνου του πρωταθλήματος είναι εξωπραγματικές: 27 νίκες σε 34 παιχνίδια ο καθένας, μόλις μία ήττα και 13 γκολ παθητικό για τον ολυμπιακό του Λάκη Πετρόπουλου, 3 ήττες και 75 γκολ ενεργητικό για τον επιθετικό ΠΑΟΚ του Λες Σάνον.

Η ανακοίνωση των ποινών

Δύο ημέρες μετά την ολοκλήρωση του Πρωταθλήματος και δώδεκα πριν τον τελικό Κυπέλλου όπου και πάλι θα αναμετρώνταν ολυμπιακός και ΠΑΟΚ, η ΕΠΟ ανακοινώνει τις ποινές που προκύπτουν από το φλέγον πόρισμα της Ανακριτικής Επιτροπής:

Δια βίου διαγραφή του Θέμη Ρήγα, τιμωρία ενός έτους στον Λεβεντάκο ως μεσάζοντα, αφαίρεση φιλάθλου ιδιότητος από το μέλος του Ολυμπιακού Πέτρο Βασσάλα, παραπομπή του προπονητή του Ολυμπιακού Λάκη Πετρόπουλου στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ) διότι δεν παρουσιάστηκε ως όφειλε για να καταθέσει και μάρτυρες ισχυρίστηκαν ότι έλαβαν τα χρήματα από την οικία του και τέλος παραπομπή του ταμία του ολυμπιακού στη ΓΓΑ διότι ενεπλάκη κατά δήλωση μαρτύρων στη δωροληψία. 

Η απόφαση αναφέρει στο κλείσιμό της, ότι η υπόθεση χρήζει επιπλέον διοικητικής εξέτασης προκειμένου να επιβληθούν ποινές και στα πρόσωπα που ενεπλάκησαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.


Πριν ξεκινήσουν οι θερινές διακοπές, η ΕΠΟ ανακοινώνει ότι θα αλλάξει ο κανονισμός και στο εξής η «πριμοδότηση» θα τιμωρείται εξ ίσου με τις υποθέσεις δωροδοκίας. Υπήρξαν και πάλι χλιαρές αντιδράσεις από τη Θεσσαλονίκη και τους διοικούντες τον ΠΑΟΚ για αυτό το «κενό νόμου» που κατά τους ανθρώπους του Δικεφάλου στοίχισε ένα πρωτάθλημα στην ομάδα, τουλάχιστον όμως δεν θα ξαναδημιουργόταν η δυσάρεστη κατάσταση που εκτυλίχθηκε στην ΕΠΟ με την υπόθεση του Θέμη Ρήγα. Ειδικά τη δεκαετία του '70, περιπτώσεις δωροδοκιών και «πριμοδοτήσεων» υπήρξαν αρκετές, ποτέ όμως δεν έκριναν ένα πρωτάθλημα όπως αυτή της Παναχαϊκής και του απίστευτου «διπλού» στην Τούμπα.

Απεφάνθη η δικαιοσύνη

Η υπόθεση Θέμη Ρήγα πήρε το δρόμο για τα Τακτικά Δικαστήρια και έναν χρόνο σχεδόν αργότερα, 31 Μαΐου του 1974, εκδικάστηκε στο Τριμελές Πρωτοδικείο Πειραιά. Αποδείχτηκε ότι όντως ο Πέτρος Βασσάλος έδωσε 300 χιλιάδες δραχμές στους ποδοσφαιριστές της Παναχαϊκής προκειμένου να υπερβάλλουν εαυτούς και να κόψουν βαθμούς από τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ.

Οι παίκτες της Παναχαϊκής παραδέχτηκαν ότι πήραν τα χρήματα και ο παραιτηθείς Πρόεδρος του ΠΑΟΚ Στράτος Σιμιτζής υπήρξε μετριοπαθής αλλά απόλυτα δίκαιος στην κατάθεσή του. Είπε στο ακροατήριο ότι εκείνο το μεσημέρι του Απρίλη στην Τούμπα, η Παναχαϊκή με 5 «κατεβασιές» σημείωσε 5 γκολ, ότι ο ΠΑΟΚ ήταν και είναι καλύτερη ομάδα από τους Πελοποννήσιους, αλλά στο ποδόσφαιρο δεν κερδίζει πάντοτε ο καλύτερος. Σημείωσε ωστόσο, ότι τα χρήματα ήταν ένα πολύ δυνατό έξτρα κίνητρο για τους παίκτες της αντιπάλου ομάδας προκειμένου να αγωνιστούν με περίσσιο πάθος και να διεκδικήσουν τη νίκη και σίγουρα έπαιξαν το ρόλο τους για την απόδοση των παικτών της Παναχαϊκής.

Κατά τη διάρκεια της δίκης που διεξήχθη πολύ αργά το βράδυ και παρακολουθήθηκε από πολύ κόσμο (μεταξύ των οποίων και οπαδοί του ολυμπιακού) αναφέρθηκε ότι το ποσό δεν το προσέφερε ο Βασσάλος, αλλά ο Λαναράς και μάλιστα ότι τα χρήματα μοιράστηκαν στο σπίτι του προπονητή του ολυμπιακού Λάκη Πετρόπουλου, πλην όμως δε δόθηκε συνέχεια αφού επρόκειτο για μεμονωμένες μαρτυρίες που δεν είχαν εξ άλλου και αντικείμενο, αφού εν τέλει αθωώθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι ελλείψει νομικού πλαισίου και αξιόποινης πράξης. 

Κατέθεσαν και ο τότε Γενικός Αρχηγός του ολυμπιακού Λεωνίδας Θεoδωρακάκης που ανέφερε ανάλογες περιπτώσεις «πριμοδοτήσεων» σε αντιπάλους του ολυμπιακού και σε μόλις 45 λεπτά η δίκη τελείωσε αθωώνοντας όλους του εμπλεκόμενους.

Άρση ποινών από Καραμανλή

Λίγους μήνες αργότερα η χούντα έπεσε, η Κυβέρνηση Καραμανλή ως ένδειξη εκδημοκρατισμού αποφάσισε να άρει τις (αθλητικές) τιμωρίες των εμπλεκομένων και κυρίως του Θέμη Ρήγα, στον οποίο είχε επιβληθεί ισόβιος αποκλεισμός από το εξασκεί το επάγγελμά του.

Η μοίρα το έφερε έτσι ώστε το Φεβρουάριο του 1975 χρειάστηκε να ανέβει στην Τούμπα εκ νέου με τα χρώματα της Παναχαϊκής προκειμένου να αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στο Θέμη Ρήγα, ισχυρή αστυνομική δύναμη φρουρούσε διαρκώς την αποστολή της Παναχαϊκής και τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή ακόμα και στο ξενοδοχείο «Ολύμπια» που είχε καταλύσει και το απόγευμα του αγώνα, η Τούμπα γέμισε αντικείμενα, λογής ζαρζαβατικά και ατέλειωτο μίσος για τον άνθρωπο που «έκοψε το πρωτάθλημα από τον ΠΑΟΚ».

Συνθήματα όπως «δώστε το Ρήγα στο λαό» δονούσαν όλο το γήπεδο, οι παίκτες του ΠΑΟΚ παρασύρθηκαν και έδωσαν στο κοινό αυτό που απαιτούσε: χτυπούσαν στο ψαχνό τους συναδέλφους τους, εκβίαζαν κάθε απόφαση του διαιτητή και με την ισοφάριση της Παναχαϊκής παραλίγο να δημιουργηθεί γενική σύρραξη και να εισέλθουν οι αφηνιασμένοι οπαδοί στον αγωνιστικό χώρο.

Η επιστροφή Ρήγα στην Τούμπα

Ο αγώνας διεκόπη για αρκετά λεπτά, ακολούθησαν εκκλήσεις από τα μεγάφωνα του γηπέδου της Τούμπας και ο διατητής Καρβέλης αντιλαμβανόμενος το μέγεθος του προβλήματος, σφύριξε ένα αστείο πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ σχεδόν με την επανέναρξη του παιχνιδιού. Όταν δε στο 42' ο Ιωσηφίδης χτύπησε εν ψυχρώ το Ρήγα, η Τούμπα σηκώθηκε στο πόδι και ο κόσμος ήταν έτοιμος να «μπουκάρει» μέσα και να λιντσάρει τον ποδοσφαιριστή της Παναχαϊκής.

Χρειάστηκε συνοδεία ισχυρότατης αστυνομικής δύναμης απλώς για να μπει στα αποδυτήρια με τη λήξη του ημιχρόνου, εν μέσω πορτοκαλιών, κλειδιών, κάθε λογής αντικειμένων που έπεφταν βροχή. Δεν ξαναβγήκε ποτέ, αφού οι Πατρινοί αντιλήφθηκαν το λάθος της χρησιμοποίησής του από την αρχή. Το παιχνίδι απλώς κυλούσε, με όλο το γήπεδο να αδειάζει πριν τη λήξη και τους περισσότερους να κατευθύνονται έξω από το χώρο των αποδυτηρίων για τα «περαιτέρω».

Η αποστολή της Παναχαϊκής έκανε δύο ώρες να αποχωρήσει από το γήπεδο της Τούμπας, ενώ ο ίδιος ο Ρήγας φυγαδεύτηκε με αυτοσχέδια επιχείρηση της αστυνομίας. 
Ο Θέμης Ρήγας χάθηκε πρόωρα το 1984 σε ηλικία μόλις 38 ετών.


Δύο μέρες μετά από το προαναφερθέν παιχνίδι ο Ρήγας, είχε δηλώσει (διαβάστε να τρελαθείτε!!!): "Το 5-3 που τους κονιορτοποίησε σαν ποδοσφαιρικό συγκρότημα δεν ξεχνιέται! Θα μείνει στα χρονικά του ελληνικού ποδοσφαίρου για αρκετά χρόνια! Τους υπόσχομαι άλλα πέντε γκολ! Μόνο έτσι θα πληρώσουν τις προχτεσινές τους ενέργειες που ίσως μετανιώσουν κάποτε γι' αυτές."

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4