Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

15 Μαρτίου 2017

Όταν η Τούμπα τα "έψαλε" στον ... Φονιά! (1987)

Σαν σήμερα στις 15/3/1987, ο 2ος στη βαθμολογία ΠΑΟΚ υποδέχτηκε στην Τούμπα τον Παναθηναϊκό, για την 22η αγωνιστική του πρωταθλήματος της περιόδου 1986-1987 ...

Το παιχνίδι το παρακολούθησαν περισσότεροι απο 25.000 θεατές (22.166 τα εισιτήρια) και πριν τη διεξαγωγή του ο ΠΑΟΚ είχε 29 βαθμούς και ο Παναθηναϊκός 26.

Ο κόσμος  πίστευε πως η ομάδα του Τάις Λίμπρεχτς, θα μπορούσε να μείνει στο κυνήγι του πρωτοπόρου Ολυμπιακού και να επαναλάβει το προ διετίας επίτευγμά της, όταν σήκωσε το 2ο πρωτάθλημα της ιστορία μας...
Εκείνη την Κυριακή όμως τα πάντα γκρεμίστηκαν! Πρωταγωνιστής της νίκης της αθηναϊκής ομάδας ήταν ένας πρώην παίκτης μας, ο Χρήστος Δημόπουλος, γνωστός και ως ... Φονιάς.

Για να μαθαίνουν οι νεότεροι τι εστί Δημόπουλος, διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου!

O Δημόπουλος ήρθε στον ΠΑΟΚ το 1980 -σε ηλικία 22 ετών- κυριολεκτικά από το πουθενά, αναδείχτηκε στην ομάδα μας, έγινε διεθνής και όταν του δόθηκε η ευκαιρία την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια κατηφορίζοντας στον Παναθηναϊκό του Βαρδινογιάννη, το καλοκαίρι του 1985.

Αυτό συνέβη παραμονές του τελικού με τη Λάρισα στο ΟΑΚΑ, με τον Δημόπουλο να αφήνει τον Δικέφαλο στα κρύα του λουτρού, κάνοντας την ομάδα άνω - κάτω με την συμπεριφορά του!

Επακόλουθο της συμπεριφοράς αυτής ήταν η απώλεια του νταμπλ, στην κατάκτηση του οποίου βρέθηκε πολύ κοντά εκείνη τη σεζόν ο ήδη πρωταθλητής ΠΑΟΚ!
Δυστυχώς αυτός ο άνθρωπος καλείται ακόμα και σήμερα από ραδιόφωνα της πόλης (ιδιαίτερα από ένα πολύ συχνά), για να μιλήσει για θέματα του ΠΑΟΚ.

Για να θυμηθούν οι παλιότεροι και να μάθουν οι νεότερες γενιές διαβάστε παρακάτω...

Ο πρωταθλητής της περιόδου 1984-85 ΠΑΟΚ, μια μέρα πριν τον τελικό με την Λάρισα είχε κατέβει στην Αθήνα και ενώ η αποστολή ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί στο πούλμαν για να πάει στο ξενοδοχείο, ο Δημόπουλος έφυγε με το αυτοκίνητο του μικρού του αδερφού Θανάση και πήγε στα γραφεία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός όπου υπέγραψε το νέο συμβόλαιο...

Αμέσως μετά δήλωσε: "Ευχαριστώ τους Βαρδινογιάννηδες που με πήραν στον Παναθηναϊκό και μου δίνουν την ευκαιρία να παίξω μαζί με τον αδερφό μου! Είχα συνεχή επαφή με τον Ολυμπιακό που μου έδινε 15 εκατομμύρια δραχμές, αλλά εγώ προτίμησα τον Παναθηναϊκό"...

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, από τον ΠΑΟΚ είχε ζητήσει 23! Μετά τη συμφωνία με τον Παναθηναϊκό, ο αδερφός του "φονιά", πήρε τηλέφωνο στην αποστολή του ΠΑΟΚ για να ρωτήσει αν ο αδερφός του μπορεί να επιστρέψει για να παίξει στον τελικό. Φυσικά πήρε αρνητική απάντηση...

Η διοίκηση της ΠΑΕ πήγε την υπόθεση στον αθλητικό δικαστή, θεωρώντας ότι έγινε απαγωγή, όμως ο δικαστής αθώωσε τον παίκτη! Αυτός ο παίκτης που ήρθε στον ΠΑΟΚ από το πουθενά και αγαπήθηκε από τον κόσμο, όταν ήρθε η ώρα πούλησε φτηνά το σύλλογο και στα χρόνια μετά την απόσυρση του από το ποδόσφαιρο, έχει το θράσος και πιάνει στο στόμα του τον ΠΑΟΚ!

Σαν σήμερα λοιπόν στις 15/3/21987, η Τούμπα έβραζε κατά του παίκτη του Παναθηναϊκού, που εκείνη τη μέρα είχε μια εξωπραγματική ρέντα, σημειώνοντας και τα τρία γκολ των φιλοξενούμενων!

Ο τεχνικός μας (Τάις Λίμπρεχτς), επέλεξε να παίξει με 4-4-2, βάζοντας βεντούζες τους Ψαρρά - Μπανιώτη, πάνω στους Σαραβάκο - Δημόπουλο, κινήσεις όμως που δεν του βγήκαν (ειδικά η 2η).
Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε στο σκορ μόλις στο 12', όταν ο Αλεξανδρίδης έκλεψε την μπάλα από τον Ζάετς στη μεσαία γραμμή, πάσαρε στον Βασιλάκο, αυτός στον Μπορμπόκη που σέντραρε και ο Σκαρτάδος από κοντά με πλασέ νίκησε τον Μήνου.

Στο επόμενο λεπτό (13'), ο Δημόπουλος εκμεταλλεύτηκε την χαρακτηριστική ολιγωρία των Μπανιώτη - Αλαβάντα και ισοφάρισε, ενώ στα μισά του ημιχρόνου ο εριστικός εκείνο το απόγευμα Δημόπουλος, πήγε προκλητικά να χτυπήσει κόρνερ στη γωνία της 4α, ξεσηκώνοντας κύμα οργής, με ρίψη αντικειμένων και συνθήματα εναντίον του!
 
Στο 37' έγινε το 1-2 από τον ίδιο, σε μια φάση στην οποία και πάλι κοιμήθηκαν Αλαβάντας - Μπανιώτης (!), ενώ δύο λεπτά μετά την έναρξη του 2ου ημιχρόνου και ενώ στην Τούμπα είχε ξεσπάσει μια πολύ δυνατή καταιγίδα, σημείωσε με κοντινό σουτ το 1-3, με τον Μπανιώτη και πάλι να τον χάνει από τα μάτια του και να το πληρώνουμε!

Στο 60' η Τούμπα χειροκρότησε τον Ζάετς τη στιγμή που αυτός έγινε αλλαγή, ενώ οχτώ λεπτά αργότερα, όταν ο Δανιήλ άλλαξε τον Δημόπουλο έπεσε το κράξιμο της αρκούδας, την ώρα που ο "Φονιάς" μοίραζε φιλάκια στον κόσμο, προκαλώντας τους πάντες με τα καμώματά του!

(Να σημειωθεί πως στην ταινία "90 χρόνια ΠΑΟΚ: Νοσταλγώντας το μέλλον" του αείμνηστου Νίκου Τριανταφυλλίδη, ο Χρήστος Δημόπουλος αναφέρθηκε αντίστροφα στο γεγονός αυτό, πως τάχα κατά την έξοδό του, χειροκροτήθηκε από τον κόσμο)!

Ενδιάμεσα των δύο αλλαγών, στο 64', ο Βασιλάκος με ένα εξαιρετικό γκολ σε εκτέλεση, ξανάβαλε τον ΠΑΟΚ στο παιχνίδι, αλλά περαιτέρω αντίδραση από πλευράς Δικεφάλου δεν υπήρξε (οι περισσότεροι παίκτες μας δεν βλεπόταν!) και έτσι ήρθε η ήττα!

Δείτε στιγμιότυπα από το παιχνίδι...
Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Τερζής, Γιούρισιτς (62' Τσουρέλας), Αλαβάντας, Ψαρράς, Μπανιώτης, Μαυρομάτης, Μπορμπόκης (46' Καραγεωργίου), Μαλιούφας, Αλεξανδρίδης, Σκαρτάδος, Βασιλάκος.

Παναθηναϊκός: Μήνου, Γεωργαμλής, Καρούλιας, Πατσιαβούρας, Ταράσης, Μαυρίδης, Σαραβάκος, Αντωνίου, Δημόπουλος (68' Καραβίδας), Βλάχος, Ζάετς (60' Εστερχάζι).

Δηλώσεις Λίμπρεχτς: "Χάσαμε ένα παιχνίδι από τα πολλά λάθη μας. Με τέτοια λάθη ούτε ερασιτεχνικό σωματείο δεν κερδίζεις! Παίξαμε χωρίς σοβαρότητα. Ήμασταν συνέχεια πίσω στις φάσεις.

Δεν παίξαμε καθόλου καλά, αλλά όταν χάνεις με 1-3 στην έδρα σου, τι να παίξεις; Τα δύο από τα τρία γκολ του παναθηναϊκού ήταν δώρα του ΠΑΟΚ! Ο Μπανιώτης δε μάρκαρε σωστά τον Δημόπουλο, ο Μαλιούφας έχασε τον Ζάετς. Σαράντα λεπτά μιλούσαμε τις προάλλες για αγωνιστική πειθαρχία και δεν έγινε τίποτε από αυτά. Ο Τύπος είναι ο καρκίνος του ποδοσφαίρου ..."

Αμέσως μετά τη λήξη η Θύρα 1 πολιορκήθηκε αγανακτισμένους οπαδούς που ζητούσαν από τον Χάρη Σαββίδη να παραιτηθεί άμεσα, φωνάζοντάς τον να αφήσει τον ΠΑΟΚ ήσυχο και να πάει να πουλήσει ... πορτοκάλια!
* Στην αρχική εικόνα διακρίνονται Ταράσης - Αλεξανδρίδης σε μια μονομαχία τους ...

* Ο ΠΑΟΚ τη σεζόν 1986-1987 τερμάτισε στην 5η θέση του πρωταθλήματος, έχοντας σε 30 ματς, 14 νίκες - 10 ισοπαλίες - 6 ήττες. Πέτυχε 39 τέρματα δεχόμενος 23, ενώ λόγω απεργίας στο τέλος της χρονιάς μηδενίστηκε σε τρία παιχνίδια (-6 βαθμοί)

* Εκείνη τη χρονιά ο θαυμαστός κόσμος του ελληνικού ποδοσφαίρου ξεδιπλώθηκε σε όλο του το μεγαλείο από την 1η κιόλας αγωνιστική... Είχαμε απανωτές απεργίες, στην αρχή οι ποδοσφαιριστές, ακολούθησαν οι ... διαιτητές και στο τέλος οι ίδιες οι ΠΑΕ! Όσο απίστευτο και αν φαίνεται, το πρωτάθλημα διακόπηκε 8 φορές!

* Τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος, τον Μάιο του 1987, 12 ΠΑΕ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργία, δεν ακολούθησαν μόνο ο γάβρος, ο βάζελος, ο ΟΦΗ και ο Πανιώνιος, με κύριο αίτημα να δοθούν ποσοστά ή επιχορήγηση από τα έσοδα του ΠΡΟ-ΠΟ στις ΠΑΕ και να διαγραφούν χρέη προς ΙΚΑ και Δημόσιο. 

Τα σωματεία τελικά δικαιώθηκαν (μαζί φυσικά και οι απεργοσπάστες!), ο μόνος που την πλήρωσε ήταν ο ΠΑΟΚ που από τη 2η θέση κατρακύλησε στην 5η και όπως προαναφέραμε έχασε το τρένο της Ευρώπης...

* Εκτός από τους μείον βαθμούς δεν έλειψαν μέσα στη σεζόν και οι τιμωρίες της έδρας μας! Ο ΠΑΟΚ έπαιξε 3 συνεχόμενα ματς στα οποία ήταν γηπεδούχος σε ουδέτερο γήπεδο, πληρώνοντας το συμβάν στη Λάρισα με τον τραγικό και απίστευτο (με τον τρόπο που έγινε) χαμό του καθηγητή Χαράλαμπου Μπλιώνα! 

Ήταν τα ματς με Απόλλωνα Καλαμαριάς (1-1 στα ... Χανιά!!!), με ΟΦΗ (2-0 στη Λεβαδειά) και με Βέροια (0-0 στα Τρίκαλα, μετά από δύο αναβολές!)...

Τα παιχνίδια που δεν αγωνίστηκε ο ΠΑΟΚ ήταν:

24/5/1987, 28η αγωνιστική: ΠΑΟΚ - Διαγόρας Ρόδου (δεν κατέβηκαν αμφότερες οι ομάδες, ... μηδενίστηκαν και αφαιρέθηκαν από 2 βαθμοί).

31/5/1987, 29η αγωνιστική: Πανιώνιος ΠΑΟΚ 2-0 άνευ αγώνος (δεν κατέβηκε ΠΑΟΚ που ... μηδενίστηκε και του αφαιρέθηκαν 2 βαθμοί).

7/6/1987, 30ή αγωνιστική: ΠΑΣ Γιάννινα - ΠΑΟΚ (δεν κατέβηκαν αμφότερες οι ομάδες, ... μηδενίστηκαν και αφαιρέθηκαν από 2 βαθμοί).
Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4