Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

28 Μαρτίου 2017

Νίκη με ανατροπή στη Λάρνακα! (1971)

Σαν σήμερα στις 28/3/1971, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε στην Κύπρο την ΕΠΑ Λάρνακας, στο πλαίσιο της 25ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της σεζόν 1970-1971 ...

Ο Δικέφαλος βρέθηκε στο 18' πίσω στο σκορ δεχόμενος γκολ από τον Κωνσταντίνου. Στο ξεκίνημα της φάσης υπήρχε οφ σάιτ που δεν δόθηκε, στη συνέχεια οι γηπεδούχοι κέρδισαν φάουλ (το έκανε ο εκνευρισμένος Λάζος), το εκτέλεσε ο Παυλίδης και ο Κωνσταντίνου εξ επαφής άνοιξε το σκορ...

Ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε στο 52', όταν μετά από συνδυασμό Λάζου - Μαντζουράκη - Κούδα -Ασλανίδη, ο τελευταίος με δυνατό σουτ (τα συνήθιζε αυτά η Αμαλία!) έγραψε το 1-1.
Η ανατροπή ολοκληρώθηκε στο 66', με τον Κούδα να αποφεύγει δύο αντιπάλους και να χαρίζει στον Δικέφαλο το δίποντο της νίκης!
 
Κορυφαίοι από πλευράς ΠΑΟΚ οι Γούναρης, Παπαδόπουλος, Ασλανίδης, Μαντζουράκης, Ασλανίδης, Παρίδης και από τη Λάρνακα οι Κωνσταντίνου, Μούσκος, Παυλίδης.

Οι συνθέσεις:

ΕΠΑ Λάρνακας: Κωνσταντίνου, Χριστοδούλου, Αλεξανδρής, Μούσκος, Παυλίδης, Κατζιλιέρης, Κωνσταντίνου, Κυθραιώτης, Θεοδώρου Ι (73' Κωνσταντάς), Βασιλείου, Θεοδώρου ΙΙ.

ΠΑΟΚ: Χ"ιωάννου, Γούναρης, Φουντουκίδης, Παπαδόπουλος, Χ"αντωνίου, Λάζος, Μπέλλης (57' Τερζανίδης), Κούδας, Ασλανίδης, Μαντζουράκης, Παρίδης.
 
* Όπως γράψαμε και σε προηγούμενα κείμενα: Η συμμετοχή κυπριακών συλλόγων στην ελληνική Α' Εθνική κατηγορία ήταν μια καινοτομία που εφαρμόσθηκε κατά το χρονικό διάστημα 1967-1974 ύστερα από πρωτοβουλία του δικτατορικού καθεστώτος των Αθηνών, την οποία υλοποίησε δι' επαφών που είχε στην Κύπρο με την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου στα τέλη Αυγούστου του 1967, ο τότε Γ.Γ. Αθλητισμού Κωνσταντίνος Ασλανίδης.

Πιο συγκεκριμένα, με έναρξη την ποδοσφαιρική περίοδο 1967-68 στο ελληνικό πρωτάθλημα έλαβε μέρος ο Ολυμπιακός Λευκωσίας, ενώ η κυπριακή Α΄ κατηγορία ουσιαστικά μετατράπηκε σε τέταρτο όμιλο της ελληνικής Β΄κατηγορίας, έτσι ώστε ο πρωταθλητής της να αποκτά το δικαίωμα συμμετοχής στο επόμενο ελληνικό πρωτάθλημα.

Με τον τρόπο αυτό, επιδιώχθηκε η σταδιακή ενοποίηση των δυο διοργανώσεων, γεγονός όμως που δεν στάθηκε δυνατό να επιτευχθεί, αφού ο αριθμός των κυπριακών συλλόγων δεν αυξήθηκε, λόγω εμφανέστατης αγωνιστικής αδυναμίας τους, σε σχέση με τους αντίστοιχους ελληνικούς.

Η μοναδική ομάδα που κατόρθωσε να κερδίσει το δικαίωμα να διατηρηθεί για δεύτερο συνεχή χρόνο στην ελληνική Α΄Εθνική ήταν ο ΑΠΟΕΛ της περιόδου 1973-74, ωστόσο τα γεγονότα που ακολούθησαν με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974 ματαίωσαν την περαιτέρω προοπτική του εγχειρήματος.

Βάσει των κανονισμών σε περίπτωση που μια κυπριακή ομάδα εξασφάλιζε την παραμονή της στην Α΄ Εθνική, η νέα πρωταθλήτρια Κύπρου δεν είχε το δικαίωμα συμμετοχής στο νέο πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής.

Με την εξασφάλιση της παραμονής του ΑΠΟΕΛ την περίοδο 1973-74, η πρωταθλήτρια της Α΄ κατηγορίας 1973-74, Ομόνοια Λευκωσίας, δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής 1974-75.
Οι κυπριακές ομάδες που αγωνίσθηκαν στο ελληνικό πρωτάθλημα ήταν κατά σειρά: Ολυμπιακός Λευκωσίας (1967-68), Α.Ε. Λεμεσού (1968-69), Ολυμπιακός Λευκωσίας (1969-70), Ε.Π.Α. Λάρνακας (1970-71), Ολυμπιακός Λευκωσίας (1971-72), Ομόνοια Λευκωσίας (1972-73) και Α.Π.Ο.Ε.Λ. (1973-74). (από wikipedia).
Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4