Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

01 Φεβρουαρίου 2017

Τα δοκάρια μάς στέρησαν ένα μεγάλο διπλό! (1970)


Σαν σήμερα στις 1/2/1970, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε εκτός έδρας τον Ολυμπιακό, στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της περιόδου 1969-1970 ...

Η αναμέτρηση έγινε σε ένα κατάμεστο γήπεδο από οπαδούς και των δύο ομάδων και ο Ολυμπιακός γλίτωσε την ήττα από καθαρή τύχη και μόνον!

Μάλιστα υπάρχουν δημοσιεύματα της εποχής, σύμφωνα με τα οποία οι οπαδοί των γηπεδούχων εντυπωσιασμένοι από το καταπληκτικό παιχνίδι του Δικεφάλου, τον καταχειροκρότησαν μόλις ο Κύπριος διαιτητής Κυριακίδης σφύριξε το τέλος του παιχνιδιού λυτρώνοντας τον Γιούτσο και την παρέα του!

Ο ΠΑΟΚ εκείνη τη μέρα είχε εκπληκτικές ευκαιρίες, με τις προσπάθειες των παικτών μας από κοντινή απόσταση, να σταματούν στα δοκάρια (3) ή στα σώματα των αμυντικών του Ολυμπιακού, με τον τερματοφύλακα εξουδετερωμένο, σε ένα παιχνίδι στο οποίο οι γηπεδούχοι είχαν κορυφαίο παίκτη τον τερματοφύλακά τους Κόη!

Κούδας - Σαράφης - Αφεντουλίδης - Παρίδης έδωσαν πραγματικό ρεσιτάλ, δημιουργούσαν τη μία φάση μετά την άλλη, καθηλώνοντας τον κόσμο που παρακολουθούσε την αναμέτρηση.

Το παιχνίδι άρχισε με τους χειρότερους οιωνούς για την ομάδα μας, αφού μόλις στο 1' ο Δεληκάρης άνοιξε το σκορ, όμως αυτό που ακολούθησε ήταν υπεράνω κάθε φαντασίας!

O ΠΑΟΚ ισοφάρισε στο 24' (παραπάνω photo) με τον Αφεντουλίδη που εκμεταλλεύτηκε ασθενή απόκρουση του Κόη σε σουτ του Παρίδη (εξέθεσε τον προσωπικό του αντίπαλο) και από εκεί και πέρα η ομάδα κεντούσε στο γήπεδο, χωρίς όμως να καταφέρει να πάρει αυτό που δικαιούνταν: το διπλό!

Λίγα λεπτά πριν την ισοφάριση, ο Κοντογιώργος με τον τερματοφύλακα εξουδετερωμένο έχασε ένα σπάνιο γκολ, στέλνοντας την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι!!! (η photo που ακολουθεί)

Στο 26' ο Κούδας βγαίνει τετ α τετ με τον Κόη αλλά δεν μπορεί να τον νικήσει. 

Στο 44' ο Σαράφης με ωραία προσπάθεια έφτασε κοντά στην εστία, σούταρε, όμως η μπάλα τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι και στη συνέχεια απομακρύνθηκε από τον Σιώκο!

Ο Κόης έσωσε την εστία στο 56' σε φάση με πρωταγωνιστή τον Παρίδη και στο 60' με τον Κούδα!

Στο 77' ο Κόης και πάλι, σταματά πού δύσκολα το δυνατό σουτ του Δημήτρη Παρίδη, ενώ το ίδιο έκανε για λογαριασμό του το οριζόντιο δοκάρι σε σουτ του Παρίδη και πάλι, λίγα λεπτά αργότερα!

Στο 89' ο Κούδας ξέφυγε από τον Σιώκο αλλά το σουτ του πέρασε ελάχιστα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι των γηπεδούχων, με τους οπαδούς τους να δαγκώνουν τα μαξιλαράκια από φελιζόλ που χρησιμοποιούσαν!
Στα τελευταία λεπτά του αγώνα ο κόσμος του ΠΑΟΚ που έδωσε δυναμικό παρόν στο γήπεδο φώναζε εν χορώ το όνομα της ομάδας του Γιένε Τσάκναντι, ενώ οι γηπεδούχοι αποδοκίμασαν έντονα τον τεχνικό τους (Μπόμπεκ), χειροκροτώντας παράλληλα τον ΠΑΟΚ. Απίστευτη εικόνα, αλλά πέρα για πέρα αληθινή!

Οι συνθέσεις:

Ολυμπιακός: Κόης, Γκαϊτατζής (46' Μίχας), Ζαντέρογλου, Σιώκος, Παυλίδης, Παππάς, Γιούτσος, Μύλλερ, Βασιλείου, Καπερνέκας (46' Στολίγκας), Δεληκάρης.

ΠΑΟΚ: Χριστοδούλου, Κοντογιώργος, Παπαχριστούδης (60' Κατσικάρης), Φουντουκίδης, Θεοφανίδης, Μουρατίδης, Λάζος, Σαράφης, Αφεντουλίδης, Κούδας, Παρίδης.

Δηλώσεις:

Αμέσως μετά το ματς ο τότε έφορος της ομάδας Γιώργος Παντελάκης είχε δηλώσει: "Αυτός είναι ο πραγματικός ΠΑΟΚ και όπως βλέπετε όλοι δεν μπορεί να κερδίσει! Αυτά τα δοκάρια έχουν γίνει αμυντικοί παίκτες των αντιπάλων".

Γιένε Τσάκναντι: "Είναι το ενδέκατο παιχνίδι που παίζει η ομάδα μου εκτός έδρας. Νομίζω ότι το σημερινό είναι το καλύτερο. Η ατυχία μας όμως συνεχίζεται. Τρία δοκάρια, χαμένες ευκαιρίες είναι πλέον μόνιμη κατάσταση για εμάς και δεν μας εκπλήσσει. Σήμερα έπρεπε να κερδίσουμε. Οι παίκτες μου έπαιξαν δυνατά και ψυχωμένα. Ο ολυμπιακός μου άρεσε μόνο στο πρώτο ημίχρονο".
Γιώργος Κούδας: "Η γκίνια συνεχίζεται, παίξαμε πολύ καλύτερα και δεν κερδίσαμε. Αυτό γίνεται σε όλους τους αγώνες μας. Δεν μπορούμε να νικήσουμε από ατυχία και μόνο! Η ισοπαλία είναι ένεση για εμάς και είμαι βέβαιος πως η αλυσίδα των θριάμβων του Δικεφάλου θα αρχίσει την Κυριακή".
 
* Την περίοδο 1969-1970 ο ΠΑΟΚ τερμάτισε στην 5η θέση με 75 βαθμούς (3-2-1 το σύστημα της βαθμολογίας), έχοντας 12 νίκες - 17 ισοπαλίες (!) - 5 ήττες, με τέρματα 52-25. Μια θέση που του έδωσε το εισιτήριο της συμμετοχής του στο Κύπελλο Εκθέσεων (μετέπειτα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ) της επόμενης σεζόν. Πρώτος σκόρερ του Δικεφάλου ήταν ο Σταύρος Σαράφης με 17 γκολ!

* Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ, Γιέννε Τσάκναντι, ήταν γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας, καθώς είχε ήδη σηκώσει δύο πρωταθλήματα Ελλάδας με την ΑΕΚ. Φημιζόταν για την εργατικότητα και την πειθαρχία του. Ο ερχομός του στην Τούμπα ήταν προσωπική επιλογή του τότε Γενικού Γραμματέα του ΠΑΟΚ, Γιώργου Παντελάκη!

* Εκείνη την εποχή διοργανωνόταν εκτός από το πρωτάθλημα της Α' Εθνικής και το πρωτάθλημα ΟΠΑΠ, κάθε καλοκαίρι, με τις ομάδες να είναι σε φάση προετοιμασίας. Οι αγώνες γινόταν σε δύο ομίλους (Βορράς - Νότος) και οι νικητές έπαιζαν σε ουδέτερο γήπεδο για τον τίτλο.

* Ο ΠΑΟΚ εκείνη λοιπόν τη χρονιά πήρε το πρωτάθλημα ΟΠΑΠ (κέρδισε στον τελικό τον Ολυμπιακό 2-0 χάρη σε γκολ του Αφεντουλίδη στο τελευταίο δίλεπτο του αγώνα που έγινε στη Λαμία) και αυτή ουσιαστικά ήταν η πρώτη κατάκτηση πανελλήνιου τίτλου από την ομάδα μας! Παράλληλα μπήκαν στα ταμεία της και 450.000 δρχ, με τον Τσάκναντι να κάνει με το καλημέρα απόσβεση του ποσού που δαπανήθηκε από τη διοίκηση για τον ερχομό του στον ΠΑΟΚ!!!
Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.400!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.400...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4