Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

26 Δεκεμβρίου 2016

Ένας ξεχωριστός αγώνας! (1977)

Σαν σήμερα στις 26/12/1977, ο ΠΑΟΚ νίκησε τον Πανσερραϊκό στις Σέρρες με τα "δεύτερα", σε παιχνίδι που έγινε για την 15η αγωνιστική του πρωταθλήματος της περιόδου 1977-1978 ... 

Κατά μία περίεργη σύμπτωση, η σημερινή μέρα, αν και είναι 2η μέρα Χριστουγέννων, έχει να παρουσιάσει πολλά παιχνίδια του ΠΑΟΚ στο πέρασμα των δεκαετιών! 

Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, σαν σήμερα (26/12) ο ΠΑΟΚ από καθιερώσεως της Α' Εθνικής έδωσε διαχρονικά 8 παιχνίδια (!!!), τα έξι για το πρωτάθλημα και τα δύο για το Κύπελλο. 
Ένα από αυτά παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για παιχνίδι πρωταθλήματος της περιόδου 1977-1978, στο οποίο ο Δικέφαλος αλλά και οι υπόλοιπες ομάδες της Α' Εθνικής κατέβηκαν με τα ... δεύτερα! 

Ο λόγος: Η απεργία των αμειβομένων ποδοσφαιριστών, η οπoία μάλιστα είχε σχεδόν καθολική συμμετοχή!!! Οι παίκτες είχαν προχωρήσει σε απεργία, διεκδικώντας μια σειρά από αιτήματα που ικανοποιήθηκαν εν μέρει δύο χρόνια αργότερα με την καθιέρωση του επαγγελματικού πρωταθλήματος. 

Δεν πήραν μέρος μόνο σε αυτήν οι Ερμείδης - Μοσχοφίδης της Καστοριάς (δεν συμπλήρωνε 11άδα η ομάδα τους και έπαιξαν αναγκαστικά), καθώς και οι ξένοι: Όλε, Μπάγεβιτς, Παουνόφσκι, Βάγκνερ και ο Κύπριος Παπέτας... Μοιάζει απίστευτο αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό! 

Οι ομάδες της Α' Εθνικής αγωνίστηκαν με ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές και έτσι ακριβώς κάνει και ο ΠΑΟΚ στον αγώνα του με τον Πανσερραϊκό, στο πλαίσιο της 15ης αγωνιστικής. 

Η ομάδα μας με τον Δημήτρη Καλογιάννη στον πάγκο της μπροστά σε 2.000 θεατές (1.656 τα εισιτήρια), κέρδισε με 2-1, με τέρματα των ερασιτεχνών της Μαλαξιανάκη στο 44' με κεφαλιά ψαράκι (παραπάνω εικόνα) και Μποδιτσόπουλου στο 80' (εικόνα που ακολουθεί). Οι γηπεδούχοι μείωσαν στο 82' με τον Χατζησταυρίδη. 
Αυτό που μπορούμε να κρατήσουμε από το παιχνίδι είναι η πρώτη παρουσία σε επίπεδο Α' Εθνικής, έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες, των μετέπειτα αστέρων του συλλόγου Νίκου Αλαβάντα, Χάρη Μπανιώτη και Άρη Καρασαββίδη! 

Οι συνθέσεις: 

Πανσερραϊκός: Ζλάτκος, Παρίδης, Λαμντούρης, Αϊβαζίδης (55' Βακάλης), Πάντσιος, Τσοκαλίδης (27' Καραφούλης), Χατζησταυρίδης, Τερζετζίδης, Σελαχματζίδης, Πέλλιος, Χιονάκης. 

ΠΑΟΚ: Γουγουτσάς, Φαρμάκης, Μπανιώτης, Ανέστης, Παναγιωτίδης, Ρούσος, Μποδιτσόπουλος, Κούσης, Μαλαξιανάκης (65' Χουνουζίδης), Καρασαββίδης, Ρόπκας (46' Αλαβάντας).

Δηλώσεις προπονητών ...


Το παρόν στο γήπεδο των Σερρών έδωσε και ο Λάκης Πετρόπουλος, ο οποίος τις επόμενες μέρες θα καθόταν στο πάγκο μας, αναλαμβάνοντας τη θέση του προπονητή.
* Στην αρχική photo, στιγμιότυπο από τους πανηγυρισμούς των παικτών μας στο 0-1, στον ιστορικό αυτόν αγώνα ... 

* Η σεζόν 1977-78 ήταν μια πολύ παράξενη χρονιά για τον Δικέφαλο που λίγες αγωνιστικές πριν το φινάλε διεκδικούσε με αξιώσεις το πρωτάθλημα από την μετέπειτα πρωταθλήτρια αεκ, ενώ ήταν "μέσα" στη μάχη της κατάκτησης του Κυπέλλου Ελλάδας, το οποίο έχασε, πάλι από την αεκ (2-0) στον τελικό που έγινε στο Καραϊσκάκη... 

Νωρίτερα ο ΠΑΟΚ φρόντισε να αποκλείσει μεταξύ των άλλων, τον Ηρακλή (0-1) και με το ίδιο σκορ τον έτερο συμπολίτη στην παράταση! Και τα δύο παιχνίδια έγιναν στις έδρες των αντιπάλων. 

* Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε το πρωτάθλημα 1977-78 με τον Μπίλι Μπίγκαμ στον πάγκο του (6 ματς, 2 νίκες-2 ισοπαλίες-2 ήττες), ακολούθησε ο Δημήτρης Καλογιάννης (9 ματς, 4 νίκες και 5 ισοπαλίες), για να ολοκληρωθεί η χρονιά με τον Λάκη Πετρόπουλο (19 ματς, 10 νίκες - 7 ισοπαλίες - 2 ήττες). 

* Τελικός απολογισμός: 2η θέση με 46 βαθμούς, 48-24 τα τέρματα. Μια θέση που έδινε ευρωπαϊκό εισιτήριο (ΟΥΕΦΑ), αλλά ο ΠΑΟΚ σαν φιναλίστ του Κυπέλλου, αγωνίστηκε την επόμενη σεζόν στο τότε Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης. 
Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4