Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

21 Μαρτίου 2020

Ισόπαλος σε ματσάρα στη Ριζούπολη (1956)

Σαν σήμερα στις 21/3/1956, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε εκτός έδρας τον Απόλλωνα Σμύρνης, σε παιχνίδι της τελικής φάσης του Πανελληνίου πρωταθλήματος της περιόδου 1955-1956 …

Ο Δικέφαλος με τον Έρμαν Χόφμαν στον πάγκο του, μπροστά σε 3.000 θεατές, αναδείχθηκε ισόπαλος 2-2 με την αθηναϊκή ομάδα, σκοράροντας το πρώτο και το τελευταίο γκολ στην αναμέτρηση. 

Παρά το τσουχτερό κρύο που επικρατούσε εκείνη τη μέρα στην πρωτεύουσα, το παιχνίδι είχε συναρπαστική εξέλιξη, με τος δύο ομάδες να τα δίνουν όλα για τη νίκη, η οποία δε χαμογέλασε σε καμία, όταν ακούστηκε το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή Δαμαλίτη. 

Το σκορ άνοιξε στο 9’ ο Λέανδρος με πλασέ σουτ μετά από προσπάθεια του Κουιρουκίδη, όμως στο επόμενο λεπτό ο Σεραφείδης με πολύ δυνατό σουτ σημείωσε το 1-1. 

Οι γηπεδούχοι είχαν την υπεροχή ως το 20’, με τον ΠΑΟΚ στη συνέχεια να ανεβάζει την απόδοσή του έχοντας σε εξαιρετική μέρα τους Κουιρουκίδη – Γεντζή που εντυπωσίασαν. 

Κόντρα στη ροή του ματς ο Καμάρας στο 30’ έκανε το 2-1 με δυνατό μακρινό σουτ και με το σκορ στο 2-1 πήγαν οι ομάδες στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα του ημιχρόνου. 

Ο ΠΑΟΚ έφτασε στην ισοφάριση στο 62’ με τον Λάμπη Κουιρουκίδη, μετά από ατομική προσπάθεια και ιδανικό τελείωμα (δοκάρι και μέσα)! 
Στα λεπτά που ακολούθησαν δεν άλλαξε κάτι και ο ΠΑΟΚ επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη με τον βαθμό της ισοπαλίας στις αποσκευές του, τη δεύτερη σε ισάριθμα παιχνίδια της τελικής φάσης, καθώς προηγήθηκε το εντός έδρας 0-0 με τον Εθνικό στις 18/3. 

Κορυφαίοι από πλευράς ΠΑΟΚ οι Κουιρουκίδης, Κεμανίδης, Γερούδης και από τον Απόλλωνα οι Παπάζογλου, Σεραφείδης, Δαράκης.

Οι συνθέσεις: 

Απόλλων: Ταουξής, Μάλτας, Κορωνάρχης, Σαχίνης, Δαράκης, Σανίογλου, Παπάζογλου, Χολέβας, Καμάρας, Σεραφείδης, Χατζηκανέλλος.

ΠΑΟΚ: Βελλιάδης, Κεμανίδης, Πετρίδης, Γερούδης, Χασιώτης, Τσίντογλου, Χαλκιάς, Γεντζής, Κουιρουκίδης, Λέανδρος, Χουρμπουλιάδης.

* Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα 1955–56 υπήρξε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διοργάνωση, καθώς από τις 6 ομάδες που μετείχαν, οι 5 διεκδίκησαν ως το φινάλε τον τίτλο του πρωταθλητή. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωταθλητής με τον 5ο της κατάταξης είχαν μόλις 3 βαθμούς διαφορά, ενώ μόνο ο Άρης έμεινε από το ξεκίνημα πίσω στη βαθμολογία. Τελικά τον τίτλο κατέκτησε ο Ολυμπιακός, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε με 4 διαδοχικές ισοπαλίες, για 3η συνεχόμενη φορά και 12η συνολικά. 

* Πριν την τελική φάση, η οποία και αποτέλεσε την οριστική μορφή του πρωταθλήματος εκείνης της χρονιάς, υπήρξαν δύο προκριματικές φάσεις. Αρχικά, από τα πρωταθλήματα των τριών κυρίων ενώσεων, την πρόκριση για την επόμενη φάση κατέκτησαν: 

Πρωτάθλημα ΕΠΣ Αθήνας: Οι 3 πρώτες ομάδες της κατάταξης. 

Πρωτάθλημα ΕΠΣ Πειραιά: Οι 2 πρώτες ομάδες της κατάταξης. 

Πρωτάθλημα ΕΠΣ Μακεδονίας: Οι 2 πρώτες ομάδες της κατάταξης. 

* Στη συνέχεια, δημιουργήθηκαν τρεις νέοι όμιλοι με γεωγραφικά κριτήρια όπου μετείχαν συνολικά 14 ομάδες. Οι 7 από τις τρεις μεγάλες πόλεις και άλλες 7 από τα ανά την χώρα περιφερειακά πρωταθλήματα. Από κάθε όμιλο προκρίθηκαν στην τελική φάση οι δύο πρώτες ομάδες της κατάταξης, οι οποίες τελικά ήταν 2 της Αθήνας, 2 του Πειραιά και 2 της Θεσσαλονίκης. 

* Το σύστημα αυτό (δύο προκριματικές φάσεις αντί μίας) δεν επαναλήφθηκε τα επόμενα χρόνια μέχρι την καθιέρωση της Α' εθνικής. Το σύστημα βαθμολογίας ήταν: Νίκη: 3 βαθμοί - Ισοπαλία: 2 βαθμοί - Ήττα: 1 βαθμός. 

* Ο ΠΑΟΚ στο τοπικό πρωτάθλημα της Θεσσαλονίκης την περίοδο 1955-1956, τερμάτισε στην πρώτη θέση, συγκεντρώνοντας 29 βαθμούς σε 10 ματς, έχοντας 9 νίκες και 1 ισοπαλία, με τέρματα 31-6. 

* Η ομάδα στην τελική φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος τερμάτισε στην 4η θέση με 20 βαθμούς και τέρματα 13-13.

* Το ρόστερ του ΠΑΟΚ στα παιχνίδια της τελικής φάσης αποτελούσαν οι: Πρόγιος, Βελλιάδης, Κεμανίδης, Χασιώτης, Πετρίδης, Καλογιάννης, Τσίντογλου, Γερούδης, Γεντζής, Κουιρουκίδης, Λέανδρος, Παπαδάκης, Αρβανίτης, Χαλικάς, Μιγγούσης, Χουρμπουλιάδης, Κιουρτζής.
* Στην παραπάνω εικόνα μια ενδεκάδα του ΠΑΟΚ της περιόδου 1955-1956. 

Διακρίνονται όρθιοι από τα αριστερά: Χαραλαμπίδης (πρόεδρος), Κιουρτζής, Γεντζής, Κουιρουκίδης, Παπαδάκης, Χουρμπουλιάδης, Γεωργιάδης (έφορος), Έρμαν Χόφμαν (προπονητής). 

Καθιστοί: Τσίντογλου, Χασιώτης, Πρόγιος, Κεμανίδης, Πετρίδης, Καλογιάννης. 

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4