Σαν σήμερα 7/9/1986, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε στην Τούμπα την Δόξα Δράμας, στην "επεισοδιακή" πρεμιέρα του πρωταθλήματος, της περιόδου 1986-1987...
Οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές είχαν προκηρύξει απεργία, με αποτέλεσμα από τα οκτώ μας της αγωνιστικής να διεξαχθεί με επαγγελματίες ΜΟΝΟ αυτό του ΠΑΟΚ με τη Δόξα Δράμας στην Τούμπα, τα όσα προηγήθηκαν του οποίου, είναι μοναδικά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου!
Άλλα τρία παιχνίδια έγιναν με ερασιτέχνες: Ολυμπιακός - Απόλλων 3-1, όμως με την ομάδα του Πειραιά έπαιξαν Σέστιτς - Μπάριος - Καπουράνης και ο Απόλλων ακόμη φωνάζει για στήσιμο, Πανιώνιος - ΑΕΚ 1-1 και Βέροια - Ηρακλής 2-2, τρία αναβλήθηκαν (Διαγόρας - ΟΦΗ, Καλαμαριά ΠΑΣ Γιάννινα και Παναθηναϊκός - Άρης, με τον τελευταίο όμως να κατεβαίνει στο γήπεδο με ερασιτέχνες και τους Μπάχτιτς - Νίκιτς την ώρα που 10.000 κόσμος στο ΟΑΚΑ τους αποδοκίμαζε).
Σε αυτό της Λάρισας με τον Εθνικό οι γηπεδούχοι κατέβηκαν με επαγγελματίες, οι φιλοξενούμενοι με ... ερασιτέχνες και το τελικό σκορ στο Αλκαζάρ ήταν ... 9-0! Κάτι όμως που δε σήμαινε απολύτως τίποτε, καθώς το παιχνίδι ξανάγινε (με επαγγελματίες και οι δύο ομάδες) στις 8/11/1986 (1-0 με Άνταμτσικ).
Όσον αφορά το δικό μας παιχνίδι, η διεξαγωγή του πέρασε από χίλια κύματα! Στις 12:00 το πρωί συγκεντρώθηκαν στο ξενοδοχείο Αστέρια του Πανοράματος, εκπρόσωποι του ΠΑΣ, της Δόξας, του Αρη, όλοι οι παίκτες του ΠΑΟΚ και συναντήθηκαν με εκπροσώπους του ΠΣΑΠ (Αντωνιάδης - Παπαγεωργίου).
Ακολούθησε συνάντηση του τότε προέδρου της ΠΑΕ, Χάρη Σαββίδη, με τους παίκτες του ΠΑΟΚ, στους οποίους τόνισε πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μηδενισμού της ομάδας, την ώρα που κάποιοι άλλοι θα κατέβουν κανονικά στα παιχνίδια τους!
Οι παίκτες τού δήλωσαν ότι σέβονται την απόφαση του συνδικαλιστικού τους οργάνου και στη δεύτερη συνάντησή τους που έγινε λίγο αργότερα, ο Σαββίδης τους μίλησε με πολύ σκληρή γλώσσα, ενώ στις 2:40 έδωσε εντολή να αρχίσει η διάθεση των εισιτηρίων!
Στις 3:20 οι αποστολές των δύο ομάδων είχαν φτάσει στην Τούμπα, όμως οι παίκτες και των δύο ομάδων συγκεντρώθηκαν σε ένα από λεωφορεία και δεν έμπαιναν στο γήπεδο! Στις 4:00 βγήκαν από τα λεωφορεία και κατευθύνθηκαν σε μία κοντινή καφετέρια, ακολουθούμενοι από εκατοντάδες φιλάθλους που είχαν όμως άγριες διαθέσεις!!!
Ο Σαββίδης συναντήθηκε με τον ομόλογό του της Δόξας (Χαραλαμπίδη), στη συνάντηση κλήθηκε και ο Σκαρτάδος και εκεί ο πρόεδρος της δραμινής ομάδας, έκανε γνωστό πως η Δόξα θα κατέβει με ερασιτέχνες! Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ του απάντησε πως αν συμβεί αυτό, ο ΠΑΟΚ θα κατέβει με επαγγελματίες!
Ο Σαββίδης τους γνωστοποίησε πως η Καλαμαριά κατέβηκε (παραμύθι) και στην Αθήνα θα γίνουν τα παιχνίδια κανονικά! Ο κόσμος στις εξέδρες πύκνωνε (τελικά κόπηκαν 5.787 εισιτήρια) και έδειχνε κάτι παραπάνω από εξαγριωμένος!
Η ώρα περνούσε, ο διαιτητής Κολοκυθάς πίεζε να κλείσει το φύλλο αγώνα, όταν ξαφνικά οι ομάδες του ζήτησαν πέντε λεπτά για να ετοιμαστούν οι παίκτες και να βγουν στον αγωνιστικό χώρο, καθώς είχε περάσει η ώρα από 5:00 που ήταν η κανονική ώρα έναρξης της αναμέτρησης!
Ο Κολοκυθάς σηκώνεται να φύγει αλλά τον πείθει παρακαλώντας τον ο Σαββίδης. Η ώρα έχει πάει 5:15. Λίγο αργότερα ο ρέφερι καλεί τους δημοσιογράφους και τους λέει: "Δέχομαι πιέσεις. Εγώ δεν βλέπω ούτε έναρξη ούτε λήξη του αγώνα. Φωνάζει ο κόσμος. Οι ομάδες θέλουν να γίνει το ματς, το ίδιο και η πολιτεία"
Στη συνέχεια οι αρχηγοί των ομάδων, Σκαρτάδος και Βασιλακάκης αποφασίζουν να κατέβουν με τις ομάδες τους κανονικά! Οι ομάδες πάνε στα σκαλιά της εξόδου από τα αποδυτήρια στο γήπεδο, όμως οι του ΠΑΟΚ κοντοστέκονται!
Ακολουθούν σκηνές απείρου κάλλους! Ο Σαββίδης, ανάβει, κοκκινίζει, οι παράγοντες σπρώχνουν με τη βία τους παίκτες να βγουν στο γήπεδο, γίνεται το έλα να δεις!
Τελικά στις 5:55, με καθυστέρηση 55 λεπτών, το παιχνίδι άρχισε, αλλά μια κατάμαυρη σελίδα είχε προστεθεί στο βιβλίο του ελληνικού ποδοσφαίρου, όχι μόνο από όσα έγιναν στην Τούμπα, αλλά και από αυτά τα απίθανα και τραγελαφικά που διαδραματίστηκαν και στα άλλα γήπεδα!
Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 4-1, ήταν καλύτερος των Δραμινών που όμως αιφνιδίασαν στο 18', με τον Βούλτσεφ να επωφελείται από μεγάλο λάθος του Μαλιούφα, να κερδίζει πέναλτι από τον Μαυρομάτη και να το εκτελεί ο ίδιος γράφοντας το 0-1.
Στο 21' ο Βασιλάκος σέντραρε, ο Μπανιώτης έστρωσε την μπάλα στον νεαρό τότε, Στέφανο Μπορμπόκη, και αυτός με άπιαστο σουτ, την έστειλε στο "Γ" του εμβρόντητου Γρηγοριάδη.
Στο 27' ο Βασιλάκος ανατράπηκε από τον Τασόπουλο, ο Κολοκυθάς έδωσε το πέναλτι (φημιζόταν σαν πεναλτάκιας εκείνη την εποχή) και ο Σκαρτάδος σημείωσε το 2-1.
Στο 55' σέντρα του Μπορμπόκη, καρφωτή κεφαλιά του Σκαρτάδου και 3-1, για να έρθει στο 77' ο Αλεξανδρίδης να διαμορφώσει το τελικό 4-1, πάλι από μπαλιά του εξαιρετικού Μπορμπόκη, που ήταν ο κορυφαίος του Δικεφάλου στο ματς...
Οι συνθέσεις:
ΠΑΟΚ: Τερζής, Τσουρέλας. Μαλιούφας, Ψαρράς, Μπανιώτης, Μαυρομάτης, Μπορμπόκης, Βασιλάκος, Ιορδανίδης (63' Μήτογλου), Παπαϊωάννου (76' Αλεξανδρίδης), Σκαρτάδος.
Δόξα Δράμας: Γρηγοριάδης, Παχατουρίδης, Τσελεπής (46' Μάλλιος), Παπαθεοδώρου, Τασόπουλος, Βασιλακάκης, Γκαμπέτας, Φλέγκας, Βούλτσεφ, Ζβέτκοφ, Δουλγεράκης (73' Υφαντίδης).
* Το Σάββατο 13/9 ο αθλητικός δικαστής έκρινε πως καλώς έγιναν τα πέντε παιχνίδια, αποφάσισε όμως ότι τα άλλα τρία δε θα κερδηθούν στα χαρτιά από τις ομάδες που κατέβηκαν να αγωνιστούν σε αυτά και θα διεξαχθούν με επαγγελματίες παίκτες.
* Τη σεζόν 1986-1987 ο ΠΑΟΚ μέχρι και την 27η αγωνιστική βρισκόταν στη 2η θέση πίσω από τον Ολυμπιακό με 35 βαθμούς (13 νίκες - 9 ισοπαλίες - 5 ήττες) και τέρματα 39-21. Μετά τους μηδενισμούς βρέθηκε στην 5η θέση με 29 βαθμούς, κάνοντας δώρο το ευρωπαϊκό εισιτήριο στους απεργοσπάστες!
* Στον πάγκο του Δικεφάλου βρισκόταν σε όλα τα ματς της σεζόν 1986-1987, ο Ολλανδός Τάις Λίμπρεχτς
* To πρωτάθλημα την επόμενη αγωνιστική συνεχίστηκε κανονικά (λευκή ισοπαλία στον Εθνικό), όμως τελικά σημαδεύτηκε από την απεργία που κήρυξαν οι ΠΑΕ τις τρεις τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος. Αποτέλεσμα ήταν να μην προσέλθουν οι περισσότερες ομάδες στους τελευταίους αγώνες του πρωταθλήματος και να τιμωρηθούν με αφαίρεση 6 βαθμών.
Οι μόνες που προσήλθαν και δεν τιμωρήθηκαν ήταν οι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΟΦΗ και Πανιώνιος, οι οποίες και κατέλαβαν τις τέσσερις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Όπως αναφέρεται σε παλιότερο κείμενο της ΠΑΕ:
Ο ΠΑΟΚ πρωταγωνίστησε στη μάχη των «12» ομάδων της Α' Εθνικής τον Μάιο του 1987, μάχη που δόθηκε μέχρι τέλους! Οι «12» ομάδες δεν υποχώρησαν ούτε όταν χρησιμοποιήθηκε η απειλή τιμωρίας, θεωρώντας δίκαια τα αιτήματα τους, ωστόσο αυτή η κίνηση είχε τεράστιο κόστος για τον Δικέφαλο που έχασε το ευρωπαϊκό εισιτήριο εκείνη τη χρονιά.
Πριν την έναρξη της απεργίας ο ΠΑΟΚ είχε αποκτήσει προβάδισμα για το εισιτήριο της Ευρώπης, αλλά η θέληση να λυθούν σημαντικά προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν άφησε δεύτερη σκέψη στην διοίκηση της ομάδας.
Σε αυτή την απόφαση συμφωνούσαν αρχικά όλες οι ομάδες της τότε Α' Εθνικής, αλλά μόνο οι 12 παρέμειναν σταθερές στις απόψεις τους, καθώς από την άλλη πλευρά, οι διοικήσεις του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού παραδέχθηκαν μεν το δίκαιο των αιτημάτων, αλλά υποστήριξαν πως έπρεπε να μεταθέσουν την απεργία για την επόμενη σεζόν...
Οι λόγοι που οδήγησαν τις επαγγελματικές ομάδες στο να προβούν σε απεργία τον Μάιο του 1987 ήταν:
α) Η υπουργική απόφαση για αναδιάρθρωση των κατηγοριών του επαγγελματικού ποδοσφαίρου μεσούσης της περιόδου. Είχε υπογραφεί η προκήρυξη του πρωταθλήματος που προέβλεπε τον υποβιβασμό δύο ομάδων στο τέλος της σεζόν από την Α' Εθνική και ο υπουργός Αθλητισμού Σήφης Βαλυράκης τις έκανε τρεις.
β) Η νέα τροποποίηση της ρύθμισης για την πενταετία των ποδοσφαιριστών, μόλις ένα χρόνο μετά την απόφαση του ίδιου υπουργού.
γ) Η διεκδίκηση ποσοστού από το ΠΡΟΠΟ για τις επαγγελματικές ομάδες που στα 8 χρόνια του πρωταθλήματος τροφοδότησαν 200 δισ. Δραχμές.
δ) Η ανάθεση της διοργάνωσης του πρωταθλήματος σε 9μελή επιτροπή από την ΕΠΟ και η αποδυνάμωση της ΕΠΑΕ που ήταν ο φορέας των ανθρώπων των ΠΑΕ που είχαν δημιουργήσει τις εταιρίες από την περίοδο 1979-80 που το ποδόσφαιρο μπήκε στον επαγγελματισμό.
Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Χάρης Σαββίδης μάλιστα τόνισε για το ενδεχόμενο απώλειας της θέσης στο κύπελλο UEFA: «Δεν με ενδιαφέρει αν χάσουμε την Ευρώπη, αρκεί να δικαιωθεί ο αγώνας μας».
Στο παιχνίδι εντυπώσεων που δημιουργήθηκε εκείνες τις ημέρες ανάμεσα στους «12» και στις ομάδες που δεν συμμετείχαν και στην απεργία, η πλευρά των «απεργοσπαστών» θέλησε να γίνει ακόμη και τηλεοπτικό «μονομαχία».
Οι εκπρόσωποι των «12» αρνήθηκαν απαντώντας ότι δημόσιος διάλογος μπορεί να γίνει μόνο απ' ευθείας με τον τότε υπουργό Αθλητισμού Σήφη Βαλυράκη.
Εκτός από τον ΠΑΟΚ, στην απεργία συμμετείχαν η ΑΕΚ, ο Απόλλων Αθηνών, ο Απόλλων Καλαμαριάς, ο Άρης, η Βέροια, ο ΠΑΣ Γιάννινα, ο Διαγόρας Ρόδου, η Δόξα Δράμας, ο Εθνικός, ο Ηρακλής και η Λάρισα.
Για τις 24 Μαΐου 1987 ήταν προγραμματισμένη η σέντρα της 28ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής και οι 12 από τις 16 ομάδες δεν κατέβηκαν για να αγωνιστούν.
Η πλειοψηφία περίμενε την συμπαράσταση και από τις άλλες τέσσερις ΠΑΕ (Παναθηναϊκός – ΟΦΗ – Ολυμπιακός – Πανιώνιος), αλλά αυτή δεν ήρθε ποτέ και έτσι ο Πανιώνιος πήρε τους βαθμούς της νίκης στα χαρτιά στα ματς με Λάρισα, ΠΑΟΚ και Απόλλωνα Καλαμαριάς και προσπέρασε τον Δικέφαλο στη βαθμολογία εξασφαλίζοντας το εισιτήριο για την Ευρώπη!
Αυτή η εξέλιξη έφερε στην τρίτη θέση της βαθμολογίας τον ΟΦΗ, καθώς οι ομάδες που μετείχαν στην απεργία τιμωρήθηκαν και με -2 βαθμούς σε κάθε έναν από τους τρεις αγώνες που δεν αγωνίστηκαν.
Η μάχη της παραμονής από τη στιγμή που όλες οι εμπλεκόμενες ομάδες συμμετείχαν στην απεργία ουσιαστικά ολοκληρώθηκε την 28η αγωνιστική με αποτέλεσμα να υποβιβαστούν οι Δόξα Δράμας, ο Απόλλων Αθηνών και ο ΠΑΣ Γιάννινα και να σωθούν ο Διαγόρας Ρόδου και ο Απόλλων Καλαμαριάς.
* Η τελική βαθμολογία μετά τους μηδενισμούς και την προσθήκη βαθμών άνευ αγώνων στις 4 πρώτες ομάδες και την αφαίρεση βαθμών στις επόμενες 12 ομάδες.