Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

05 Ιουνίου 2019

Ματσάρα με Ολυμπιακό στο Σιντριβάνι (1955)

Σαν σήμερα στις 5/6/1955, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε στο Σιντριβάνι τον Ολυμπιακό σε παιχνίδι της 6ης αγωνιστικής της τελικής φάσης του Πανελληνίου πρωταθλήματος, της περιόδου 1954-1955 ...

Ο Δικέφαλος με τον Νίκο Πάγκαλο στον πάγκο του, γνώρισε την ήττα με 2-3, σε ένα γήπεδο κατάμεστο από άκρη σε άκρη, δύο ώρες πριν ο διαιτητής Κουτσομίχος σφυρίξει την έναρξη της αναμέτρησης στις 17:15.
Σύμφωνα με τα γραφόμενα στον τύπο την επόμενη του παιχνιδιού: «Τις επευφημίες των Πειραιωτών κατά την είσοδο της ομάδας τους στον αγωνιστικό χώρο, γρήγορα έρχεται να καλύψει η είσοδος του ΠΑΟΚ και το ξέσπασμα των Θεσσαλονικέων! Κάτι το πρωτοφανές γίνεται! Κάτι ανώτερον πάσης περιγραφής! Ο τεράστιος αυτός όγκος κινείται σαν να κυματίζει και ταυτοχρόνως πανηγυρίζει με τρομερό ενθουσιασμό»
Ο Δικέφαλος ήταν η ομάδα που πίεσε με το καλημέρα στο ματς για να ανοίξει το σκορ, είχε 2-3 καλές φάσεις, τις οποίες όμως δεν κατάφεραν να μετατρέψουν σε κάποιο γκολ οι Παπαδάκης – Καλογιάννης - Κιουρτζής.
Το σκορ άνοιξε στο 33' για τους φιλοξενούμενους ο Ιωάννου, ο οποίος αν και πιεζόταν πρόλαβε να πλασάρει τον Πρόγιο κάνοντας το 0-1.

Τέσσερα λεπτά αργότερα το δυνατό σουτ του Υφαντή από πλεονεκτική θέση σταμάτησε αρχικά στο οριζόντια δοκάρι μας και στη συνέχεια της φάσης το νέο σουτ του Υφαντή πέρασε μόλις άουτ!

Στο 40' ο Μουστακλής με δυνατό σουτ βολέ έκανε το 0-2, με τον Ολυμπιακό να εκμεταλλεύεται στο έπακρο ένα καλό δεκάλεπτο που είχε στο ματς, τη ώρα που οι παίκτες μας δεν πίστευαν την τροπή που είχε πάρει η αναμέτρηση.
Στο 73' ο Κιουρτζής βρήκε τον Καραφουλίδη, αυτός πάσαρε με τη μία στον Παπαδάκη, το σουτ του οποίου έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Καραπατή, βάζοντας φωτιά στις εξέδρες!

Χρειάστηκε να περάσουν μόλις τρία λεπτά για να φτάσει ο ΠΑΟΚ στην ισοφάριση!

Όλα ξεκίνησαν από σέντρα του Γεντζή που βρήκε τον Κουιρουκίδη έξω από τη μεγάλη περιοχή του Ολυμπιακού, αυτός πάσαρε στον Κιουρτζή που εξαπέλυσε βολίδα, ο Σούλης κόντραρε το σουτ, όμως η μπάλα κατέληξε στον Γεντζή που χωρίς να δυσκολευτεί πέτυχε το 2-2.

Το γκολ που έδωσε τη νίκη στους φιλοξενούμενους σημειώθηκε στο 85', όταν ο Δαρίβας σούταρε, ο Πρόγιος απέκρουσε, όμως η μπάλα στρώθηκε στον επερχόμενο Κοτρίδη, ο οποίος σημείωσε το τελικό 2-3.
Κορυφαίοι από πλευράς ΠΑΟΚ οι Χασιώτης, Καραφουλίδης, Κουιρουκίδης και από τον Ολυμπιακό οι Καραπατής, Μπέμπης, Δαρίβας.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Πρόγιος, Γερούδης, Κεμανίδης, Δουκάκης, Χασιώτης, Καλογιάννης, Γεντζής, Καραφουλίδης, Κουιρουκίδης, Παπαδάκης, Κιουρτζής

Ολυμπιακός: Καραπατής, Ρωσσίδης,. Ξανθόπουλος, Μπέμπης, Σούλης, Κοτρίδης, Δαρίβας, Μουστακλής, Υφαντής, Ιωάννου, Κοκκινάκης.

* Τη σεζόν 1954-1955, ο ΠΑΟΚ είχε ανακηρυχτεί πρωταθλητής Θεσσαλονίκης συγκεντρώνοντας 28 βαθμούς σε 10 ματς, με τέρματα 28-7. Η ομάδα είχε 8 νίκες και 2 ισοπαλίες, αφήνοντας στη 2η θέση τον Απόλλωνα Πόντου με δύο βαθμούς λιγότερους.
 
Τα 28 τέρματα του Δικεφάλου τα σημείωσαν οι: Γεντζής 9, Κουιρουκίδης 5, Καραφουλίδης 5, Κιουρτζής 3. Παπαδάκης 2, Δουκάκης 2 και άλλα 2 σημειώθηκαν με αυτογκόλ των αντιπάλων μας.

* Οι 6 ομάδες που μετείχαν στην τελική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος προέκυψαν ως εξής:

• Πρωτάθλημα ΕΠΣ Αθήνας: Οι 2 πρώτες ομάδες της κατάταξης.
• Πρωτάθλημα ΕΠΣ Πειραιά: Η πρωταθλήτρια ομάδα.
• Πρωτάθλημα ΕΠΣ Μακεδονίας: Η πρωταθλήτρια ομάδα.
• Περιφερειακό πρωτάθλημα: Οι 2 νικήτριες (Νοτίου και Βορείου ομίλου).

* Οι αγώνες της προκριματικής φάσης διεξήχθησαν από τις 10 Οκτωβρίου 1954 μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου 1955, ενώ της τελικής φάσης από τις 20 Φεβρουαρίου μέχρι τις 17 Ιουλίου 1955. Το σύστημα βαθμολογίας ήταν: Νίκη: 3 βαθμοί - Ισοπαλία: 2 βαθμοί - Ήττα: 1 βαθμός

* Ο ΠΑΟΚ τερμάτισε στην 4η θέση, μαζεύοντας 20 βαθμούς (5 νίκες – 5 ήττες), με τέρματα 21-13. Τα 21 ασπρόμαυρα γκολ τα σημείωσαν οι Παπαδάκης 6, Κουιρουκίδης 4, Καραφουλίδης 4, Κιουρτζής 3, Γεντζής 3, Γιαννέλος 1
 
* Το ρόστερ του ΠΑΟΚ στα παιχνίδια της τελικής φάσης του πρωταθλήματος, το αποτελούσαν οι: Πρόγιος, Λύμπος, Γερούδης, Δουκάκης, Μιγγούσης, Κεμανίδης, Καλογιάννης, Τσίντογλου, Κιουρτζής, Καραφουλίδης, Γεντζής, Κουντουξίδης, Χασιώτης, Παπαδάκης, Γιαννέλος, Χουρμπουλιάδης, Κουιρουκίδης, Χαβανίδης.

* Η ομάδα είχε μια εξαιρετική πορεία και στο Κύπελλο Ελλάδας, φτάνοντας ως τον τελικό του θεσμού, που έγινε στις 12/6/1955 στην ουδέτερη Λεωφόρο με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό (ήττα με 2-0)
* Στην παραπάνω εικόνα μια ενδεκάδα του ΠΑΟΚ της περιόδου 1954-1955. Διακρίνονται από αριστερά όρθιοι : Κουιρουκίδης, Γερούδης, Κεμανίδης, Πρόγιος, Παπαδάκης, Κιουρτζής, Χαραλαμπίδης (πρόεδρος). Καθιστοί: Καραφουλίδης, Καλογιάννης, Γεντζής, Χασιώτης, Δουκάκης.

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4