Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

12 Μαΐου 2019

Νίκησε τον Εθνικό σε κατάμεστο γήπεδο (1957)

Σαν σήμερα στις 12/5/1957, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε στο Σιντριβάνι τον Εθνικό, σε παιχνίδι της 13ης αγωνιστικής της τελικής φάσης, του Πανελληνίου πρωταθλήματος, της περιόδου 1956-1957 ...

Ο Δικέφαλος με τον Αυστριακό τεχνικό Βάλτερ Πφέφρερ στον πάγκο του, σε ένα κατάμεστο από 12.000 θεατές γήπεδο, επικράτησε με 1-0, χάρη σε γκολ που σημείωσε ο Λέανδρος στο 77', σε μια αναμέτρηση στην οποία υπερείχε του Εθνικού και πήρε δίκαια τη νίκη.
Απέναντι σε έναν αντίπαλο που ναι μεν προπορευόταν στη βαθμολογία, αλλά από το πρώτο σφύριγμα του διαιτητή Πελώμη, έδειξε ξεκάθαρα τους αμυντικούς προσανατολισμούς του, ο ΠΑΟΚ μπήκε δυνατά στο ματς και στο 10' έχασε την πρώτη ευκαιρία.

Ο Χαβανίδης μετά από εξαιρετική ατομική προσπάθεια σούταρε, αλλά ο Μανταλόζης απογειώθηκε στο παραθυράκι της εστίας του και μπλόκαρε την μπάλα!

Στο 22' ο Κουιρουκίδης και στο 30' ο Χαβανίδης από καλές θέσεις δεν κατάφεραν να παραβιάσουν την εστία των φιλοξενούμενων, με τις ομάδες να πηγαίνουν ισόπαλες 0-0 στα αποδυτήρια όταν ακούστηκε το χαρακτηριστικό σφύριγμα του Πελώμη.

Το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση σημειώθηκε στο 77' με συρτό γωνιακό σουτ του Λέανδρου από το ύψος της μικρής περιοχής, μετά από μπαλιά του Γεντζή.

Αμέσως μετά οι 12.000 θεατές ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς, με τον σκόρερ να μεταφέρεται στις αγκαλιές των συμπαικτών του, την ώρα που οι φιλοξενούμενοι διαμαρτυρήθηκαν στον επόπτη για οφ σάιντ.

Στο 84' ο Κουιρουκίδης ξέφυγε για μια ακόμη φορά από τον Κλικόπουλο, το σουτ όμως που επιχείρησε πέρασε λίγα εκατοστά δίπλα από το κάθετο δοκάρι του Μανταλόζη, άουτ.

Τρία λεπτά αργότερα (87') ο τερματοφύλακας του Εθνικού απέκρουσε το δυνατό βολέ του Γιαννέλου, ενώ στο επόμενο λεπτό ο Κουιρουκίδης από πολύ κοντά σούταρε άουτ!

Κορυφαίοι από πλευράς ΠΑΟΚ οι Γεντζής, Καλογιάννης, Κουιρουκίδης και από τον Εθνικό οι Μανταλόζης και Αρδίζογλου.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Πρόγιος, Χασιώτης, Κεμανίδης, Πετρίδης, Γερούδης, Καλογιάννης, Λέανδρος, Χαβανίδης, Κουιρουκίδης, Γεντζής, Γιαννέλος.

Εθνικός: Μανταλόζης, Λαιμός, Κλικόπουλος, Χριστοφίδης, Καρνασόπουλος, Αρδίζογλου, Γράφας, Σπαθούλας, Στούρας, Καραουλάνης, Μπενάρδος.

* Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα 1956–57 υπήρξε ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα της δεκαετίας του '50, αλλά και συζητημένα ως συνέπεια της τιμωρίας του Εθνικού Πειραιώς από την ΕΠΟ. Αγωνιστικά Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός κυνήγησαν με πείσμα τον τίτλο του πρωταθλητή.

Την τελευταία αγωνιστική ο δεύτερος κερδίζοντας τον πρώτο στην έδρα του με 1–0, τον έφτασε στη βαθμολογία με αποτέλεσμα να χρειαστεί αγώνας μπαράζ για την ανάδειξη του πρωταθλητή, μάλιστα έγιναν 2 αγώνες στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, καθώς ο πρώτος έληξε ισόπαλος. Τελικά ο Ολυμπιακός στον επαναληπτικό κέρδισε τον αντίπαλό του με σκορ 1–0 κατακτώντας τον τίτλο.
* Η σεζόν 1956-1957 ήταν για τον ΠΑΟΚ μια μέτρια χρονιά, αφού μετά την κατάκτηση του τοπικού πρωταθλήματος Θεσσαλονίκης (24 βαθμοί έχοντας 6 νίκες, 2 ισοπαλίες, 2 ήττες με τέρματα 20-8), τερμάτισε στην 4η θέση του Πανελληνίου πρωταθλήματος με τελικό απολογισμό 9 νίκες, μια ισοπαλία και 8 ήττες, με τέρματα 28-25.

Η ομάδα είχε πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της, καθώς τη μια αγωνιστική κέρδιζε τον Ολυμπιακό στο Σιντριβάνι με 2-1 και στη συνέχεια έχανε εντός έδρας από Πανιώνιο και Απόλλωνα Σμύρνης!

* Τα 28 γκολ του ΠΑΟΚ στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα τα σημείωσαν οι: Κουιρουκίδης 8, Χαβανίδης 8, Χουρμπουλιάδης 3, Γιεντζής 3, Λέανδρος 2, Χαλκιάς 1, Κιουρτζής 1, Γιαννέλος 1, αυτογκόλ 1

* Στα ενδιαφέροντα της χρονιάς ήταν και η για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αποτυχία της ΑΕΚ να προκριθεί στην τελική φάση του πρωταθλήματος. Σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, οι ομάδες που μετείχαν στην τελική φάση αυξήθηκαν κατά 4 (10 από 6) και προέκυψαν ως εξής:

Πρωτάθλημα ΕΠΣ Αθήνας: Οι 3 πρώτες ομάδες της κατάταξης
Πρωτάθλημα ΕΠΣ Πειραιά: Οι 2 πρώτες ομάδες της κατάταξης
Πρωτάθλημα ΕΠΣ Μακεδονίας: Οι 2 πρώτες ομάδες της κατάταξης
Περιφερειακό πρωτάθλημα: Οι 2 νικήτριες (Βορείου και Νοτίου ομίλου)

* Μία επιπλέον θέση εξασφάλιζε μετά από μπαράζ μία από τις τρίτες ομάδες ΕΠΣ Πειραιά και ΕΠΣ Μακεδονίας.

* Οι αγώνες της προκριματικής φάσης διεξήχθησαν από τις 16 Σεπτεμβρίου 1956 μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 1957, ενώ της τελικής φάσης από τις 13 Ιανουαρίου μέχρι τις 18 Ιουλίου 1957. Το σύστημα βαθμολογίας ήταν: Νίκη: 3 βαθμοί - Ισοπαλία: 2 βαθμοί - Ήττα: 1 βαθμός

* Το ρόστερ του ΠΑΟΚ που συμμετείχε στο πρωτάθλημα της περιόδου 1956-1957 (τελική φάση): Βελλιάδης, Πρόγιος, Πετρίδης, Χασιώτης, Κεμανίδης, Γερούδης, Τσίντογλου, Καλογιάννης, Χαλκιάς, Γεντζής, Κουιρουκίδης, Χαβανίδης, Λέανδρος, Παπαδάκης, Γιαννέλος, Χουρμπουλιάδης, Παπαευστρατίου, Κιουρτζής, Μουμουλίκας.
* Στην παραπάνω εικόνα η ομάδα του ΠΑΟΚ της περιόδου 1956-1957. Διακρίνονται όρθιοι από τα αριστερά: Πρόγιος, Χαβανίδης, Κουιρουκίδης, Χαραλαμπίδης (πρόεδρος), Χασιώτης, άγνωστος, Κωστής, Συμεωνίδης, Πετρίδης. Καθιστοί: Τσίντογλου, άγνωστος, Γιαννέλος, Κατηκαρίδης.

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.500!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.500...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4