Σαν σήμερα στις 22/5/1932, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε στο γήπεδο του Άρη τον Απόλλωνα Σμύρνης, σε παιχνίδι της 10ης αγωνιστικής της τελικής φάσης του Πανελληνίου πρωταθλήματος Θεσσαλονίκης, της περιόδου 1931-1932 ...
Ο Δικέφαλος παίζοντας σε ένα κατάμεστο γήπεδο, προηγήθηκε στο σκορ στο 9' με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Παπαϊορδανίδη, ο οποίος αγωνίστηκε σε όλο το ματς με σοβαρό πρόβλημα στο χέρι, μετά από τραυματισμό του σε διεκδίκηση της μπάλας από τον Χρηστίδη, με την έναρξη του παιχνιδιού!
Το ημίχρονο κύλησε και ολοκληρώθηκε με τον ΠΑΟΚ να προηγείται 1-0, με την αναμέτρηση πάντως να μην έχει ρυθμό και επικίνδυνες φάσεις μπροστά στις δύο εστίες!
Λίγο πριν ο διαιτητής Ηλιάδης σφυρίξει τη λήξη του πρώτου 45λέπτου, ο τερματοφύλακας Φρονιμίδης μπλόκαρε το σουτ του Βίλλυ από πολύ καλή θέση!
Στο δεύτερο ημίχρονο, η αθηναϊκή ομάδα ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή της και αφού αρχικά ισοφάρισε στο 55' με τον Χατζησάββα, πήρε προβάδισμα στο σκορ στο 67' με κεφαλιά του Προκοπίου μετά από σέντρα του Δεληγιάννη.
Το τελικό 1-3 διαμορφώθηκε στο 82' και πάλι από τον Προκοπίου, που με δυνατό σουτ νίκησε τον Χαλκιά, χαρίζοντας τη νίκη στον Απόλλωνα!
Οι συνθέσεις:
ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Πυλορόφ, Παπαδόπουλος, Πάγκαλος, Βλάχου, Πανίδης, Παπαϊρδανίδης, Κωνσταντινίδης, Βίλλυ, Λαζάρου, Καβουρματζής.
Απόλλων Σμύρνης: Φρονιμίδης, Χρηστίδης, Χατζηβασίλης, Κοσματόπουλος, Κηρύκος, Γκίκας, Δεληγιάννης, Δημητρίου, Προκοπίου, Παπαδημητρίου, Χατζησάββας.
Και λίγα λόγια για τη σεζόν 1931-1932 ...
* Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα 1931-32 διεξήχθη ως εθνική κατηγορία (14 αγωνιστικές), στην οποία μετείχαν οκτώ ομάδες από τις τρεις ιδρυτικές Ενώσεις της ΕΠΟ: Αθήνας (3), Πειραιά (2) και Μακεδονίας (3).
Για πρώτη φορά οι ομάδες αυτές δεν μετείχαν στα τοπικά πρωταθλήματα και η παραμονή τους στην εθνική κατηγορία κρινόταν από αγώνες διαβάθμισης.
* Μετά τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό που έγινε στις 10/7/1932, ο σύλλογος μπήκε σε περιπέτειες, καθώς αν και τερμάτισε πάνω από τον Ηρακλή, η ... ΕΠΟ διέταξε την επανάληψη του αγώνα στον οποίον ο ΠΑΟΚ είχε κερδίσει τον συμπολίτη με 3-2, λόγω ... κακής χάραξης του νέου γηπέδου μας (5/6/1932 το ματς)!
Ο αγώνας μάλιστα ορίστηκε να γίνει στην Αθήνα, ο ΠΑΟΚ φυσικά δεν κατέβηκε, μηδενίστηκε και βρέθηκε στη βαθμολογία πίσω από τον Ηρακλή.
* Σύμφωνα με τον κανονισμό της εποχής από τις ομάδες που μετείχαν στο εθνικό πρωτάθλημα, όποια τερμάτιζε σε χαμηλότερη θέση από τις υπόλοιπες της ίδιας Ένωσης έπρεπε να δώσει διπλό αγώνα διαβάθμισης με την καλύτερη του τοπικού πρωταθλήματος ώστε να κριθεί ποια θα πάρει μέρος στο επόμενο Εθνικό Πρωτάθλημα 1932-33.
* Σύμφωνα με τη βαθμολογία αυτές ήταν: η ΑΕΚ της ΕΠΣ Αθήνας, ο Ολυμπιακός της ΕΠΣ Πειραιά και ο ΠΑΟΚ της ΕΠΣ Μακεδονίας. Από τις τρεις ομάδες μόνον ο ΠΑΟΚ υποβιβάστηκε στο τοπικό πρωτάθλημα, διότι δεν κατέβηκε στους αγώνες διαβάθμισης.
* Οι σχετικοί αγώνες ήταν:
Μέγας Αλέξανδρος Θ. - ΠΑΟΚ: χωρίς αγώνα, διότι ο ΠΑΟΚ δεν έλαβε μέρος στους αγώνες διαβάθμισης διαμαρτυρόμενος επειδή είχε ακυρωθεί ο νικηφόρος αγώνας του με 3-2 επί του Ηρακλή και είχε υποχρεωθεί να αγωνιστεί ξανά στο ουδέτερο γήπεδο της ΑΕΚ.
Ολυμπιακός Πειραιά - Άμυνα Πειραιώς: 6-1, 2-0.
ΑΕΚ - Π.Σ. Γουδί: 2-2, 3-1.
* Το ρόστερ του ΠΑΟΚ τη σεζόν 1931-1932: Χαλκιάς, Πυλορώφ, Καβουρματζής, Λαζάρου, Παπαϊορδανίδης, Παπαδόπουλος Γ., Βλάχου, Βίλλυ, Κωνσταντινίδης Α., Κωνσταντινίδης Κ., Πανίδης, Πάγκαλος, Αθανασιάδης, Ηλιάδης, Δοξατινός, Καμπούρογλου, Μαύρος, Παπαβασιλείου, Παζάρογλου, Δραγάτσης
* Στην αρχική εικόνα διακρίνεται η ομάδα του ΠΑΟΚ, όπως παρατάχτηκε στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό εκτός έδρας (10/7/1932). Όρθιοι (από αριστερά): Χαλκιάς, Καβουρματζής, Παπαϊορδανίδης, Αθανασιάδης, Κωνσταντινίδης, Καμπούρογλου, Λαζάρου, Ιωαννίδης, Αρμάσης (προπονητής), Βεντουρέλης (βοηθός) και Πυλορώφ. Καθιστοί (από αριστερά): Πανίδης, Παπαδόπουλος, Σωτηριάδης, Βασιλειάδης, Πάγκαλος.
* Τη σεζόν 1931-1932, ο ΠΑΟΚ συμμετείχε στην τελική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος, κατακτώντας την 7η θέση (περάσαμε μόνο την ΑΕΚ στη βαθμολογία), συγκεντρώνοντας 11 βαθμούς με τέρματα 18-25
* Ο Παπαϊορδανίδης στην τελική φάση σημείωσε 10 τέρματα και αναδείχτηκε 3ος σκόρερ
* Η σεζόν ξεκίνησε με τον Γερμανό Ρούντολφ Γκάσνερ στον πάγκο μας, όμως η μέτρια πορεία του ΠΑΟΚ έφεραν την απομάκρυνσή του, κάτι που συνέβη τελικά μετά τον αποκλεισμό από το Κύπελλο στις 18/10/1931 από την ΑΕΚ