Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

25 Ιανουαρίου 2019

Συγκλονιστικό ματς και 2-2 με τον Εθνικό (1959)

Σαν σήμερα στις 25/1/1959, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε στην Τούμπα τον Εθνικό σε παιχνίδι της 2ης αγωνιστικής της τελικής φάσης του πρωταθλήματος της περιόδου 1958-1959 ... 

Ο Δικέφαλος με τον Διονύση Μινάρδο στον πάγκο του, μπροστά σε αρκετές χιλιάδες θεατών, αν και είχε στο πρώτο ημίχρονο κόντρα τον άνεμο, ήταν η ομάδα που ήταν στην επίθεση  συνεχώς και στο 17' ο Ραπτόπουλος σκόραρε, οι παίκτες μας πανηγύριζαν, όμως κανείς δεν κατάλαβε το γιατί ο διαιτητής Κορκίδης ακύρωσε το γκολ! 

Στο επόμενο λεπτό ο Γιακουμάκης με κοντινό σουτ σημείωσε το 0-1, κόντρα στη ροή του ματς, στο 19' το γκολ του Κουιρουκίδη ακυρώθηκε (σωστά), καθώς ο παίκτης μας χρησιμοποίησε το χέρι του. 

Στο 31' ο Μουδρέας ανέτρεψε τον Κιουρτζή, ο ρέφερι έδωσε το πέναλτι το οποίο εκτέλεσε ο παθών στέλνοντας όμως την μπάλα άουτ. 

Και σαν να μην έφτανε αυτό, στο 40' ο Πέστροφας έκανε από κοντά το 0-2, σκορ με το οποίο οι ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα του ημιχρόνου και αφού στο 44' ο επόπτης ακύρωσε γκολ του Λέανδρου, με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη ένταση... 

Ο ΠΑΟΚ μπήκε φουριόζος στην επανάληψη, όμως δύο φορές ο Κοζομπόλης απομάκρυνε πάνω στη γραμμή τις προσπάθειες του Λέανδρου και μία ο Τατάκης σε προσπάθεια του Ραπτόπουλου, ο Δικέφαλος βρήκε δίχτυα στο 67'. 

Σκόρερ ο Νικολαΐδης μετά από συνδυασμό Λέανδρου – Κιουρτζή, με τον σκόρερ να πλασάρει ψύχραιμα τον Μανταλόζη και να κάνει το 2-1. Τέσσερα λεπτά αργότερα ο Λέανδρος από κοντά πέτυχε την ισοφάριση μέσα σε πανδαιμόνιο. 

Στο υπόλοιπο διάστημα του παιχνιδιού ο ΠΑΟΚ συνέχισε να υπερέχει έχοντας και τον άνεμο σύμμαχό του, όμως δεν άλλαξε κάτι ως το τελευταίο σφύριγμα του Κορκίδη. 

Οι συνθέσεις: 

ΠΑΟΚ: Πρόγιος, Χασιώτης, Κεμανίδης, Πετρίδης, Γεντζής, Γιαννέλος, Κιουρτζής, Λέανδρος, Κουιρουκίδης, Ραπτόπουλος, Νικολαΐδης.

Εθνικός: Μανταλόζης, Τατάκης, Καρνασόπουλος, Κοζομπόλης, Μουδρέας, Καραουλάνης, Γράφας, Τσερεγκώφ, Γιακουμάκης, Γεωργούλης, Πέστροφος.

* Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα 1958–59 ήταν το τελευταίο που διεξήχθη με το σύστημα των ανά τοπική ένωση προκριματικών γύρων, καθώς από την επόμενη χρονιά άλλαξε η δομή του ελληνικού ποδοσφαίρου με την καθιέρωση της Α' εθνικής, καθώς και των υπόλοιπων κατηγοριών που ακολούθησαν στη συνέχεια. 

* Οι ομάδες που μετείχαν στην τελική φάση του πρωταθλήματος μειώθηκαν κατά 2 (10 από 12) και προέκυψαν ως εξής: 

Πρωτάθλημα ΕΠΣ Αθήνας: Οι 3 πρώτες ομάδες της κατάταξης.
Πρωτάθλημα ΕΠΣ Πειραιά: Οι 2 πρώτες ομάδες της κατάταξης.
Πρωτάθλημα ΕΠΣ Μακεδονίας: Οι 2 πρώτες ομάδες της κατάταξης.
Περιφερειακό πρωτάθλημα: Οι 2 νικήτριες (Βορείου και Νοτίου ομίλου).
Μία επιπλέον θέση εξασφάλιζε μετά από μπαράζ μία από τις τρίτες ομάδες ΕΠΣ Πειραιά και ΕΠΣ Μακεδονίας. 
* Οι αγώνες της προκριματικής φάσης διεξήχθησαν από τις 7 Σεπτεμβρίου 1958 μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 1959, ενώ της τελικής φάσης από τις 21 Ιανουαρίου μέχρι τις 21 Ιουνίου 1959. Το σύστημα βαθμολογίας ήταν: Νίκη: 3 βαθμοί - Ισοπαλία: 2 βαθμοί - Ήττα: 1 βαθμός. 

* Ο Δικέφαλος τερμάτισε στην 7η θέση ισόβαθμος του Εθνικού με 32 βαθμούς, με τέρματα 14-34, έχοντας 5 νίκες, 4 ισοπαλίες και 9 ήττες. Στο τοπικό πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης είχε τερματίσει δεύτερος, εξασφαλίζοντας έτσι τη συμμετοχή του στην τελική φάση της διοργάνωσης. 
* Τα 14 γκολ του ΠΑΟΚ τα σημείωσαν οι: Λέανδρος 3, Κιουρτζής 3, Ραπτόπουλος 2, Κουιρουκίδης 2 και από 1 οι Νικολαΐδης, Κατηκαρίδης, Καλογιάννης, Καραγιαννίδης
Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4