Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

19 Ιουνίου 2018

Διπλό στο Αγρίνιο με Γεντζή - Γιαννέλο (1955)

Σαν σήμερα στις 19/6/1955, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε εκτός έδρας τον Παναιτωλικό, σε παιχνίδι της 7ης αγωνιστικής της τελικής φάσης του Πανελληνίου πρωταθλήματος, της περιόδου 1954-1955...

Ο Δικέφαλος με τον Νίκο Πάγκαλο στον πάγκο του, σε ένα κατάμεστο γήπεδο, παρά τις απουσίες των Κουιρουκίδη – Δουκάκη – Πρόγιου – Κεμανίδη, πήρε τη νίκη με 0-2, χάρη σε γκολ που σημείωσαν οι Γεντζής – Γιαννέλος, από ένα σε κάθε ημίχρονο, βελτιώνοντας έτσι τη βαθμολογική του θέση.

Το σκορ άνοιξε στο 14', όταν μετά από εκτέλεση κόρνερ του Χουρμπουλιάδη, ο Γεντζής με απευθείας βολέ σημείωσε το 0-1. 

Οι γηπεδούχοι προσπάθησαν να αντιδράσουν, είχαν 2-3 πολύ καλές στιγμές για να ισοφαρίσουν, όμως ο Λύμπος ήταν σταθερότατος και κράτησε την εστία μας ανέπαφη!
Στην επανάληψη ο ΠΑΟΚ βελτίωσε την απόδοσή του και στο 51' έφτασε στο 0-2 με εξαιρετικό σουτ του Γιαννέλου, μετά από συνδυασμό του με τον Γεντζή. 

Το γκολ αυτό έδωσε αέρα νίκης στον Δικέφαλο, που πέρασε νικηφόρα από το Αγρίνιο, αφήνοντας την τοπική ομάδα στην τελευταία θέση της βαθμολογίας ...

Κορυφαίοι από τον Δικέφαλο οι Γεντζής, Χασιώτης, Παπαδάκης, Γιαννέλος, Χουρμπουλιάδης, Λύμπος και από τον επικίνδυνο Παναιτωλικό ο Μήτσου.

Οι συνθέσεις:

Παναιτωλικός: Τζανής, Μπισδούνης, Τσακούμης, Σταματιάδης, Ακριτίδης, Μήτσου, Καλυβιώτης, Μπάκας, Παπαδόπουλος, Ζαρκαδέλης, Μπάθας.

ΠΑΟΚ: Λύμπος, Μιγγούσης, Γερούδης, Τσίντογλου, Χασιώτης, Καλογιάννης, Γιαννέλος, Γεντζής, Παπαδάκης, Καραφουλίδης, Χουρμπουλιάδης.

Στο παιχνίδι του α' γύρου ο ΠΑΟΚ είχε συντρίψει τον Παναιτωλικό με 7-1, ένα σκορ που αποτελεί τη μεγαλύτερη νίκη μας πριν την καθιέρωση της Α' Εθνικής (18/5/1955).

* Τη σεζόν 1954-1955, ο ΠΑΟΚ είχε ανακηρυχτεί πρωταθλητής Θεσσαλονίκης συγκεντρώνοντας 28 βαθμούς σε 10 ματς, με τέρματα 28-7. Η ομάδα είχε 8 νίκες και 2 ισοπαλίες, αφήνοντας στη 2η θέση τον Απόλλωνα Πόντου με δύο βαθμούς λιγότερους. Τα 28 τέρματα του Δικεφάλου τα σημείωσαν οι: Γιεντζής 9, Κουιρουκίδης 5, Καραφουλίδης 5, Κιουρτζής 3. Παπαδάκης 2, Δουκάκης 2 και άλλα 2 σημειώθηκαν με αυτογκόλ των αντιπάλων μας.

* Οι 6 ομάδες που μετείχαν στην τελική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος προέκυψαν ως εξής:

• Πρωτάθλημα ΕΠΣ Αθήνας: Οι 2 πρώτες ομάδες της κατάταξης.
• Πρωτάθλημα ΕΠΣ Πειραιά: Η πρωταθλήτρια ομάδα.
• Πρωτάθλημα ΕΠΣ Μακεδονίας: Η πρωταθλήτρια ομάδα.
• Περιφερειακό πρωτάθλημα: Οι 2 νικήτριες (Νοτίου και Βορείου ομίλου).

* Οι αγώνες της προκριματικής φάσης διεξήχθησαν από τις 10 Οκτωβρίου 1954 μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου 1955, ενώ της τελικής φάσης από τις 20 Φεβρουαρίου μέχρι τις 17 Ιουλίου 1955. Το σύστημα βαθμολογίας ήταν: Νίκη: 3 βαθμοί - Ισοπαλία:2 βαθμοί - Ήττα: 1 βαθμός.

* Ο ΠΑΟΚ τερμάτισε στην 4η θέση, μαζεύοντας 20 βαθμούς (5 νίκες – 5 ήττες), με τέρματα 21-13. Τα 21 ασπρόμαυρα γκολ τα σημείωσαν οι Παπαδάκης 6, Κουιρουκίδης 4, Καραφουλίδης 4, Κιουρτζής 3, Γεντζής 3, Γιαννέλος 1.

* Το ρόστερ του ΠΑΟΚ στα παιχνίδια της τελικής φάσης του πρωταθλήματος, το αποτελούσαν οι: Πρόγιος, Λύμπος, Γερούδης, Δουκάκης, Μιγγούσης, Κεμανίδης, Καλογιάννης, Τσίντογλου, Κιουρτζής, Καραφουλίδης, Γεντζής, Κουντουξίδης, Χασιώτης, Παπαδάκης, Γιαννέλος, Χουρμπουλιάδης, Κουιρουκίδης, Χαβανίδης.

* Η ομάδα είχε μια εξαιρετική πορεία και στο Κύπελλο Ελλάδας, φτάνοντας ως τον τελικό του θεσμού, που έγινε στις 12/6/1955 στην ουδέτερη Λεωφόρο με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό (ήττα με 2-0). 

* Στην αρχική εικόνα μια ενδεκάδα του ΠΑΟΚ της περιόδου 1954-1955
Διακρίνονται από αριστερά όρθιοι: Κουιρουκίδης, Γερούδης, Κεμανίδης, Πρόγιος, Παπαδάκης, Κιουρτζής, Χαραλαμπίδης (πρόεδρος). Καθιστοί: Καραφουλίδης, Καλογιάννης, Γεντζής, Χασιώτης, Δουκάκης.

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4