Σαν σήμερα στις 17/6/1956, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε τον Ολυμπιακό, σε παιχνίδι της 9ης αγωνιστικής της τελικής φάσης του Πανελληνίου πρωταθλήματος, της περιόδου 1955-1956...
Ο Δικέφαλος με τον Ούγγρο τεχνικό Έρμαν Χόφμαν στον πάγκο του, μπροστά σε χιλιάδες θεατές, σε ένα κατάμεστο γήπεδο, έχασε με 1-2, αφήνοντας άδοξα τις τελευταίες ελπίδες που είχε, για να φτάσει στον τίτλο του πρωταθλητή!
Οι φιλοξενούμενοι μπήκαν καλύτερα στο παιχνίδι, μόλις στο 7' ο Πρόγιος απέκρουσε δύσκολα την κεφαλιά του Κοτρίδη, κάτι που δε συνέβη όμως στο επόμενο λεπτό!
Στο 8', ο Μπέμπης πάσαρε στον Ιωάννου, αυτός έστρωσε την μπάλα στον Πολυχρονίου και ο τελευταίος με σουτ έγραψε το 0-1.
Πριν προλάβουν να συνέλθουν οι παίκτες μας από αυτό το γκολ, στο 16' ο Ιωάννου με ευθύβολο σουτ μετά από συνδυασμό των Κοτρίδη – Μπέμπη – Υφαντή, σημείωσε το 0-2...
Ο ΠΑΟΚ αντεπιτέθηκε άμεσα και στο επόμενο λεπτό (17') ο Θεοδωρίδης (ο ... γνωστός), απέκρουσε πολύ δύσκολα σε κόρνερ τη βολίδα του Παπαδάκη, μετά από μπαλιά του Κουιρουκίδη.
Στο 31' καταγράφηκε το πρώτο σοβαρό επεισόδιο μεταξύ των παικτών των δύο ομάδων! Ο Τσίντογλου χτύπησε τον Μπέμπη, αυτός ανταπέδωσε, ο διαιτητής Στεφάνοβιτς διέταξε την αποβολή τους, όμως στη συνέχεια ο Μπέμπης φιλά τον Τσίντογλου και ο ρέφερι εκτιμώντας αυτήν την κίνηση ανακαλεί την απόφασή του!
Στο 32΄το σουτ του Κουιρουκίδη πέρασε μόλις άουτ και στο 42', ο Κιουρτζής μετά από ωραία μπαλιά του Κουιρουκίδη με δυνατό σουτ νίκησε τον Θεοδωρίδη μειώνοντας σε 1-2. Πλέον όλοι αντιλαμβανόταν πως το δεύτερο ημίχρονο θα ήταν συγκλονιστικό!
Ο Δικέφαλος με τη συμπαράσταση της καυτής εξέδρας, πίεσε αφόρητα τους φιλοξενούμενους, κυριολεκτικά τους έβγαλε το λάδι, αναγκάζοντάς τους να παίζουν μόνο άμυνα στο 1/3 του γηπέδου!
Η άμυνα του Ολυμπιακού βρισκόταν σε κατάσταση πολιορκίας, με τον ΠΑΟΚ να επιτίθεται κατά κύματα, τόσο από τις πτέρυγες όσο και από τον άξονα, με τους παίκτες μας να έχουν κερδίσει κατά κράτος όλες τις μονομαχίες!
Στο 53', η βολίδα του Γεντζή αποκρούστηκε μάλλον συμπτωματικά από το σώμα του Σούλη, με τον Θεοδωρίδη εξουδετερωμένο.
Στο δίλεπτο 60'-61', ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού σταμάτησε την προσπάθεια του Κουιρουκίδη (60') και στο επόμενο λεπτό στάθηκε πολύ τυχερός όταν το σουτ του Γεντζή πέρασε εκατοστά δίπλα από το κάθετο δοκάρι του (61').
Η πίεση του ΠΑΟΚ συνεχιζόταν αφόρητη! Στο 62' η βολίδα του Κουρουκίδη τράνταξε το δοκάρι του Ολυμπιακού.
Στο 63' ο Λέανδρος σέντραρε, διεκδίκησαν την μπάλα οι Κουιρουκίδης, Σούλης, Θεοδωρίδης, ο παίκτης μας βρέθηκε στο έδαφος, όλοι φώναξαν «πέναλτι», όμως ο διαιτητής έδειξε ... κόρνερ!
Ο Ολυμπιακός μην μπορώντας να αντιδράσει διαφορετικά, επιδόθηκε σε συνεχή φάουλ, κάποια από τα οποία ήταν ιδιαίτερα σκληρά, ενώ οι αμυντικοί του και ο Θεοδωρίδης, απομάκρυναν με όποιον τρόπο μπορούσαν την μπάλα από την περιοχή τους...
Στο 79' μετά από συνδυασμό Καλογιάννη - Λέανδρου – Κουιρουκίδη, η μπάλα έφτασε στον Παπαδάκη που έπιασε το πολύ δυνατό σουτ, με την μπάλα να περνάει άουτ και τον Ολυμπιακό να γλιτώνει για μια φορά ακόμη από την ισοφάριση!
Στο 81' οι ομάδες έμειναν με «10», καθώς αποβλήθηκαν οι Σούλης – Γεντζής που είχαν ένα μικροεπεισόδιο και στο ίδιο λεπτό ο Θεοδωρίδης σταμάτησε το σουτ του Κεμανίδη.
Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε μετά από τετράλεπτη καθυστέρηση, ενώ ακολούθησε αναβρασμός στις εξέδρες την ώρα που οι Ολυμπιακοί μαζεύτηκαν στο χώρο του κέντρου του γηπέδου. Με την παρέμβαση της αστυνομίας η κατάσταση εκτονώθηκε!
Οι συνθέσεις:
ΠΑΟΚ: Πρόγιος, Κεμανίδης, Πετρίδης, Καλογιάννης, Χασιώτης, Τσίντογλου, Λέανδρος, Γεντζής, Κουιρουκίδης, Παπαδάκης, Κιουρτζής.
Ολυμπιακός: Θεοδωρίδης, Ρωσσίδης, Ξανθόπουλος, Μπέμπης, Σούλης, Κοτρίδης, Μουστακλής, Ιωάννου, Υφαντής, Πολυχρονίου, Δαρίβας.
* Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα 1955–56 υπήρξε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διοργάνωση, καθώς από τις 6 ομάδες που μετείχαν, οι 5 διεκδίκησαν ως το φινάλε τον τίτλο του πρωταθλητή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωταθλητής με τον 5ο της κατάταξης είχαν μόλις 3 βαθμούς διαφορά, ενώ μόνο ο Άρης έμεινε από το ξεκίνημα πίσω στη βαθμολογία. Τελικά τον τίτλο κατέκτησε ο Ολυμπιακός, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε με 4 διαδοχικές ισοπαλίες, για 3η συνεχόμενη φορά και 12η συνολικά.
* Πριν την τελική φάση, η οποία και αποτέλεσε την οριστική μορφή του πρωταθλήματος εκείνης της χρονιάς, υπήρξαν δύο προκριματικές φάσεις. Αρχικά, από τα πρωταθλήματα των τριών κυρίων ενώσεων, την πρόκριση για την επόμενη φάση κατέκτησαν:
Πρωτάθλημα ΕΠΣ Αθήνας: Οι 3 πρώτες ομάδες της κατάταξης.
Πρωτάθλημα ΕΠΣ Πειραιά: Οι 2 πρώτες ομάδες της κατάταξης.
Πρωτάθλημα ΕΠΣ Μακεδονίας: Οι 2 πρώτες ομάδες της κατάταξης.
Στη συνέχεια, δημιουργήθηκαν τρεις νέοι όμιλοι με γεωγραφικά κριτήρια όπου μετείχαν συνολικά 14 ομάδες. Οι 7 από τις τρεις μεγάλες πόλεις και άλλες 7 από τα ανά την χώρα περιφερειακά πρωταθλήματα.
Από κάθε όμιλο προκρίθηκαν στην τελική φάση οι δύο πρώτες ομάδες της κατάταξης, οι οποίες τελικά ήταν 2 της Αθήνας, 2 του Πειραιά και 2 της Θεσσαλονίκης.
* Το σύστημα αυτό (δύο προκριματικές φάσεις αντί μίας) δεν επαναλήφθηκε τα επόμενα χρόνια μέχρι την καθιέρωση της Α' εθνικής. Το σύστημα βαθμολογίας ήταν: Νίκη: 3 βαθμοί - Ισοπαλία: 2 βαθμοί - Ήττα: 1 βαθμός.
* Ο ΠΑΟΚ στο τοπικό πρωτάθλημα της Θεσσαλονίκης την περίοδο 1955-1956, τερμάτισε στην πρώτη θέση, συγκεντρώνοντας 29 βαθμούς σε 10 ματς, έχοντας 9 νίκες και 1 ισοπαλία, με τέρματα 31-6.
* Η ομάδα στην τελική φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος τερμάτισε στην 4η θέση με 20 βαθμούς και τέρματα 13-13.
* Το ρόστερ του ΠΑΟΚ στα παιχνίδια της τελικής φάσης αποτελούσαν οι: Πρόγιος, Βελλιάδης, Κεμανίδης, Χασιώτης, Πετρίδης, Καλογιάννης, Τσίντογλου, Γερούδης, Γεντζής, Κουιρουκίδης, Λέανδρος, Παπαδάκης, Αρβανίτης, Χαλικάς, Μιγγούσης, Χουρμπουλιάδης, Κιουρτζής.
* Στην αρχική εικόνα μια ενδεκάδα του ΠΑΟΚ της περιόδου 1955-1956.
Διάκρίνονται από τα αριστερά όρθιοι: Χαραλαμπίδης (πρόεδρος), Κιουρτζής, Γεντζής, Κουιρουκίδης, Παπαδάκης, Χουρμπουλιάδης, Γεωργιάδης (έφορος), Έρμαν Χόφμαν (προπονητής). Καθιστοί: Τσίντογλου, Χασιώτης, Πρόγιος, Κεμανίδης, Πετρίδης, Καλογιάννης.