Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

18 Νοεμβρίου 2017

Στη 2η θέση με νίκη επί της Καλαμαριάς! (1962)

Σαν σήμερα στις 18/11/1962, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε στην Τούμπα τον Απόλλωνα Πόντου, για την 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος της περιόδου 1962-1963...

Τη σεζόν 1962-1963 διεξήχθη το 4ο πρωτάθλημα από την καθιέρωση της Εθνικής Κατηγορίας.

Το παιχνίδι έγινε ναι μεν σε έναν πολύ βαρύ αγωνιστικό χώρο καθώς λόγω της βροχής είχε μετατραπεί σε βούρκο, αλλά έγινε και σε ένα γεμάτο γήπεδο (12.000 οι θεατές), με τον κόσμο του Δικεφάλου να είναι ξεσηκωμένος βλέποντας τους παίκτες του Αυστριακού τεχνικού μας Καρλ Ντούσμπεργκ να είναι ικανοί για τη μεγάλη υπέρβαση! 

Ο ΠΑΟΚ εκείνον τον Νοέμβρη είχε νικήσει στην Τούμπα τον Απόλλωνα Σμύρνης (Αθηνών τότε) με 2-0 στις 4/11 για την 6η αγωνιστική και είχε πάρει διπλό στο Αιγάλεω με 1-3 στις 11/11, δύο αποτελέσματα που έφεραν κύμα ενθουσιασμού στον κόσμο! 

Στο παιχνίδι που έγινε σαν σήμερα, οι φιλοξενούμενοι είχαν το νου τους ξεκάθαρα στον βαθμό της ισοπαλίας και παρατάχτηκαν στον αγωνιστικό χώρο με τέτοιους προσανατολισμούς, καθώς ακόμη και οι δύο πιο φορμαρισμένοι επιθετικοί τους παίκτες εκείνο το διάστημα (Αβραμίδης - Κυπριανίδης), αγωνίστηκαν σαν καθαρά χαφ. 

Ο ΠΑΟΚ προσπαθούσε να βρει διαδρόμους για την εστία του Ξαρχάκου, όμως κάτι τέτοιο έμοιαζε πολύ δύσκολο, κυρίως στο πρώτο μισό του παιχνιδιού! 
Παρά τις προσπάθειες, οι καλές ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν -ειδικά στην επανάληψη- δεν κατέληγαν σε γκολ και όσο κυλούσε ο χρόνος, όλα έδειχναν πως το παιχνίδι πήγαινε στην λευκή ισοπαλία... 

Λογάριαζαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο, που δεν ήταν άλλος από τον Χρήστο Παπαδόπουλο, ο οποίος στο 83ο λεπτό με ωραία ατομική προσπάθεια, λύτρωσε κόσμο και συμπαίκτες, πετυχαίνοντας το γκολ που ανέβασε τον ΠΑΟΚ στη 2η θέση και στους 22 βαθμούς, έναν μόλις βαθμό πίσω από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό.

Εκείνη την αγωνιστική, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ έμειναν στο εκτός έδρας "Χ" με αντιπάλους τον Πανιώνιο (4-4!) και τον Απόλλωνα Σμύρνης (0-0) αντίστοιχα, με τον Δικέφαλο να απολαμβάνει τη μοναξιά της 2ης θέσης! 

Πριν το γκολ, ο ΠΑΟΚ βρέθηκε πολύ κοντά στο 1-0, όταν στο 56ο λεπτό, όταν ο Απαλάκης μετά από ταχύτατη κούρσα απέφυγε τους αντιπάλους, σούταρε δυνατά, η μπάλα βρήκε αρχικά στο σώμα του Ξαρχάκου και στη συνέχεια στο κάθετο δοκάρι του, στρώθηκε στον Παπαδόπουλο που από εξαιρετική θέση πλάσαρε απελπιστικά άουτ! 

Δύο λεπτά πριν το 1-0, στο 81ο λεπτό, ήταν η σειρά του Γιακουμή να χάσει το ... άχαστο! Γιακουμής και Βασιλειάδης βρέθηκαν προ του Ξαρχάκου που είχε κάνει έξοδο, ο Γιακουμής τον απέφυγε, βρέθηκε λίγο πλάγια, η μπάλα κόλλησε στη λάσπη, καθώς ο παίκτης μας δεν πάσαρε στον Βασιλειάδη που ήταν αμαρκάριστος στη μικρή περιοχή και ο Ξαρχάκος που επέστρεψε στην εστία του, απομάκρυνε τον κίνδυνο! 

Η νίκη έφερε την αποθέωση από τον κόσμο που βρέθηκε στις κερκίδες και τα όνειρα για το κάτι παραπάνω φούντωσαν, την ώρα που ο διαιτητής Πούλιος σφύριξε για τελευταία φορά! 

Κορυφαίοι του ΠΑΟΚ οι Ραπτόπουλος, Σαββίδης, Βασιλειάδης, Λέανδρος...

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Πρόγιος, Χασιώτης, Ραπτόπουλος, Απαλάκης, Νικολαΐδης, Μουρατίδης, Παπαδόπουλος, Βασιλειάδης, Γιακουμής, Σαββίδης, Λέανδρος.

Απόλλων: Ξαρχάκος, Μήτρακας, Μαλιόγλου, Συμεωνίδης, Σακελλαρίδης, Αβραμίδης, Νικολαΐδης, Κυπριανίδης, Μηταριώτης, Κοκκινίδης, Νιφαδόπουλος.

Ο Δικέφαλος του Βορρά εκείνη τη σεζόν 1962-1963 (όπως και την προηγούμενη) είχε στον πάγκο του τον Αυστριακό Καρλ Ντούσμπεργκ, τερμάτισε 4ος με 64 βαθμούς, έχοντας σε 30 ματς, 13 νίκες - 8 ισοπαλίες - 9 ήττες, τέρματα 44-34.

Και μια σημαντική λεπτομέρεια: Σε εκείνο το πρωτάθλημα συμμετείχαν 16 ομάδες. Από αυτές οι εννιά (!) ήταν από την Αθήνα (και Πειραιά)... ΑΕΚ, Αιγάλεω, Απόλλων Αθηνών, Εθνικός, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Πανιώνιος, Προοδευτική, Φωστήρας, τέσσερις από τη Θεσσαλονίκη (ΠΑΟΚ, Ηρακλής, Απόλλων Θεσσαλονίκης, Αρης) και από επαρχία ο Πιερικός, ο Παναιγιάλειος και η Νίκη Βόλου!

Τον τίτλο τον κατέκτησε η ΑΕΚ, η οποία ισοβάθμησε με τον Παναθηναϊκό στο τέλος του πρωταθλήματος, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί αγώνας μπαράζ μεταξύ τους για την ανάδειξη του πρωταθλητή. Αυτός έληξε ισόπαλος 3-3, όμως η ΑΕΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα έχοντας καλύτερο συντελεστή τερμάτων από τον Παναθηναϊκό (66:21=3,14 έναντι 75:28=2,68).

* Στην αρχική εικόνα διακρίνεται μια ενδεκάδα του ΠΑΟΚ του μακρινού 1962. Όρθιοι από τα αριστερά: Χασιώτης, Πρόγιος, Μουρατίδης, Απαλάκης, Ραπτόπουλος. Καθιστοί: Βασιλειάδης, Παπαδόπουλος, Νικολαΐδης, Γιακουμής, Σαββίδης, Λέανδρος.

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4