Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

23 Σεπτεμβρίου 2017

Διπλό στη Λευκωσία με χατ τρικ του Σαράφη (1973)


Σαν σήμερα στις 23/9/1973, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, της περιόδου 1973-1974, η ομαδάρα του Λες Σάνον πήρε διπλό στην Κύπρο από το ΑΠΟΕΛ ...

Και αν σας ξενίζει το όνομα του αντιπάλου και αναρωτιέστε τι σχέση έχει μια κυπριακή ομάδα στο ελληνικό πρωτάθλημα, διαβάστε παρακάτω:

Η συμμετοχή κυπριακών συλλόγων στην ελληνική Α' Εθνική κατηγορία ήταν μια καινοτομία που εφαρμόσθηκε κατά το χρονικό διάστημα 1967-1974 ύστερα από πρωτοβουλία του δικτατορικού καθεστώτος των Αθηνών, την οποία υλοποίησε δι' επαφών που είχε στην Κύπρο με την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) στα τέλη Αυγούστου του 1967, ο τότε Γ.Γ. Αθλητισμού Κωνσταντίνος Ασλανίδης.

20ό λεπτό: Ο Σαράφης με κεφαλιά, μετά από σέντρα του Γούναρη, ισοφαρίζει σε 1-1
 
Πιο συγκεκριμένα, με έναρξη την ποδοσφαιρική περίοδο 1967-68 στο ελληνικό πρωτάθλημα έλαβε μέρος ο Ολυμπιακός Λευκωσίας, ενώ η κυπριακή Α΄ κατηγορία ουσιαστικά μετατράπηκε σε τέταρτο όμιλο της ελληνικής Β΄κατηγορίας, έτσι ώστε ο πρωταθλητής της να αποκτά το δικαίωμα συμμετοχής στο επόμενο ελληνικό πρωτάθλημα.

Με τον τρόπο αυτό, επιδιώχθηκε η σταδιακή ενοποίηση των δυο διοργανώσεων, γεγονός όμως που δεν στάθηκε δυνατό να επιτευχθεί, αφού ο αριθμός των κυπριακών συλλόγων δεν αυξήθηκε, λόγω εμφανέστατης αγωνιστικής αδυναμίας τους, σε σχέση με τους αντίστοιχους ελληνικούς.

Η μοναδική ομάδα που κατόρθωσε να κερδίσει το δικαίωμα να διατηρηθεί για δεύτερο συνεχή χρόνο στην ελληνική Α΄Εθνική ήταν ο ΑΠΟΕΛ της περιόδου 1973-74, ωστόσο τα γεγονότα που ακολούθησαν με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974 ματαίωσαν την περαιτέρω προοπτική του εγχειρήματος.

Βάσει των κανονισμών σε περίπτωση που μια κυπριακή ομάδα εξασφάλιζε την παραμονή της στην Α΄ Εθνική, η νέα πρωταθλήτρια Κύπρου δεν είχε το δικαίωμα συμμετοχής στο νέο πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής.

Με την εξασφάλιση της παραμονής του ΑΠΟΕΛ την περίοδο 1973-74, η πρωταθλήτρια της Α΄ κατηγορίας 1973-74, Ομόνοια Λευκωσίας, δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής 1974-75.[2]

Οι κυπριακές ομάδες που αγωνίσθηκαν στο ελληνικό πρωτάθλημα ήταν κατά σειρά: Ολυμπιακός Λευκωσίας (1967-68), Α.Ε. Λεμεσού (1968-69), Ολυμπιακός Λευκωσίας (1969-70), Ε.Π.Α. Λάρνακας (1970-71), Ολυμπιακός Λευκωσίας (1971-72), Ομόνοια Λευκωσίας (1972-73) και Α.Π.Ο.Ε.Λ. (1973-74).

Σαν σήμερα λοιπόν (23/9/1973), ο ΠΑΟΚ ταξίδεψε στη Λευκωσία για να αντιμετωπίσει τον ΑΠΟΕΛ του Πάνου Μάρκοβιτς.

Το παιχνίδι έγινε κάτω από αφόρητη ζέστη, σε έναν κακό αγωνιστικό χώρο, με τους παίκτες μας μετά από μια κακή εμφάνιση να καταφέρνουν να πάρουν τη νίκη στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης, επικρατώντας της πρωταθλήτριας Κύπρου με 2-3!

Μορφή για τον Δικέφαλο σε εκείνο το ματς, ήταν ο εκπληκτικός Σταύρος Σαράφης που πήρε στις πλάτες του την ομάδα και την οδήγησε στη νίκη.

Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν στο 5' με τον Τιμοθέου ο οποίος αιφνιδίασε στον Στέφα για να ισοφαρίσει στο 20' ο Σαράφης με κεφαλιά (ήταν σπεσιαλίστας!), μετά από σέντρα του Γούναρη (αρχική εικόνα). Ο ίδιος παίκτης στο 26' έκανε το 1-2, για να ισοφαρίσει το ΑΠΟΕΛ στο 38' με τον Ηροδότου...

Τη νίκη στον ΠΑΟΚ χάρισε στο 80ό λεπτό ο ... Σαράφης (πέτυχε χατ τρικ στο ματς), με ασύλληπτη κεφαλιά ψαράκι μετά από σέντρα του Δημήτρη Παρίδη! Εκτός του Σαράφη, από πλευράς ΠΑΟΚ ξεχώρισαν οι Πέλλιος - Γούναρης - Αποστολίδης.

Οι συνθέσεις:

ΑΠΟΕΛ: Κουπάνος, Καλακάσης, Ταντσιούρας, Κυπριανίδης, Αθάνατος, Τιμοθέου, Λεωνίδας (67' Αντωνίου), Κρητικός (26' Παρασκευάς), Ηροδότου, Μιαμιλώτης, Στυλιανού.

ΠΑΟΚ: Στέφας, Γούναρης, Ιωσηφίδης, Φουντουκίδης, Πέλλιος, Τερζανίδης, Παρίδης, Σαράφης, Αποστολίδης, Κούδας, Ασλανίδης (61' Αναστασιάδης).


* Ο ΠΑΟΚ τερμάτισε τη σεζόν 1973-74 στην 4η θέση με 16 νίκες, 11 ισοπαλίες, 7 ήττες σε 34 ματς (όλα με τον Σάνον στον πάγκο του), συγκέντρωσε 43 βαθμούς (62-32 τα τέρματα), σε μια σεζόν που σημαδεύτηκε από μεγάλη ευρωπαϊκή πορεία στο Κύπελλο Κυπελλούχων (Λέγκια - Λυών - Μίλαν) και κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας στον ιστορικό τελικό της Νέας Φιλαδέλφειας!
Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4