Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

01 Σεπτεμβρίου 2017

Ένα ιστορικό φιλικό με την Σπάρτακ Σόφιας (1965)


Σαν σήμερα στις 1/9/1965, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε στην Τούμπα την Σπάρτακ Σόφιας, την πρώτη βουλγάρικη ομάδα που αγωνίσθηκε σε γήπεδο της Θεσσαλονίκης...

Το παιχνίδι έγινε μπροστά σε 10.000 θεατές με διαιτητή τον Ιταλό Μαρτίνι, που προφανώς πριν το ματς κατανάλωσε αρκετά ποτά της γνωστής μάρκας του ηδύποτου που έχει το ίδιο όνομα με αυτόν...

Ο εν λόγω ρέφερι άνευ λόγου και αιτίας βοήθησε την ομάδα από τη γειτονική χώρα, με πολλούς και ποικίλους τρόπους, προκαλώντας την οργή του κόσμου.

Ένας κόσμος που εκείνη τη μέρα είχε άψογη συμπεριφορά απέναντι στον αντίπαλο, αφού σε αρκετές περιπτώσεις χειροκρότησε προσπάθειες των παικτών της Σπάρτακ, ενώ αποδοκίμασε έναν δικό μας παίκτη (Μακρή), όταν αυτός χτύπησε με πρόθεση αντίπαλο!

Η παρουσία του ΠΑΟΚ σε γενικές γραμμές ήταν εξαιρετική, ο Δικέφαλος ήταν ο πρωταγωνιστής της αναμέτρησης από την αρχή ως το τέλος! 
 
Στο 4-3-3 που επέλεξε να παίξει ο Γιουγκοσλάβος τεχνικός μας Μίλε Κος, ξεχώρισαν ιδιαίτερα οι Κούδας, Αποστολίδης, Βασιλειάδης, Μουσελεμίδης και Νικολαΐδης.
Το σκορ άνοιξε μόλις στο 2' με μια γκολάρα που σημείωσε ο Θεοφανίδης. Ο ΠΑΟΚ κέρδισε έμμεσο φάουλ το εκτέλεσε με πάσα ο Βασιλειάδης στον σκόρερ, που με πραγματική μια φωτοβολίδα έστειλε την μπάλα στο "Γ" της εστίας του εμβρόντητου Λαϊντένοφ!

Στα λεπτά που ακολούθησαν οι Κούδας και Αποστολίδης, έχασαν μοναδικές ευκαιρίες για το 2-0, ενώ ο Μαρτίνι με κάθε τρόπο έβαζε την Σπάρτακ στην περιοχή μας ανακαλύπτοντας ανύπαρκτα φάουλ. Η γνωστή τακτική που ακολουθεί ο γάβρος τα τελευταία χρόνια...

Η πολύ δυνατή εκείνη την εποχή, Σπάρτακ, ισοφάρισε στην εκπνοή του αγώνα με κεφαλιά του υψηλόσωμου Ζέτσεφ την οποίαν δεν μπόρεσε να απομακρύνει ο Μουσελεμίδης, παρά την προσπάθειά του...

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ:
Μουσελεμίδης, Μακρής, Θεοφανίδης, Γιακουμής, Μήτρακας, Μουρατίδης, Νικολαΐδης, Βασιλειάδης, Κούδας, Αποστολίδης, Αφεντουλίδης.

Σπάρτακ: Λαϊντένοφ (Γιοσίκοφ), Γκαϊντάρσκι, Ζάτσεφ, Γκρουτάνοφ, Ιγνάντοφ, Ζελιάσκοφ, Ράικοφ, Φιούλτσεφ, Κόνοφ, Γκιόνι, Μίτκοφ.

* Στην αρχική εικόνα, διακρίνεται η Σπάρτακ Σόφιας όπως παρατάχτηκε εκείνο το απόγευμα της Τετάρτης στην Τούμπα

* Λίγα λόγια για την Σπάρτακ Σόφιας...

Η Σπαρτάκ Σόφιας ιδρύθηκε επίσημα το 1947, μετά τη συγχώνευση των Rakovski και FK-13 (και οι δύο ομάδες της Σόφιας). Την ίδια χρονιά συγχωνεύτηκε και με την FC Yunak.

Ήταν ο σύλλογος της αστυνομίας στο κομμουνιστικό καθεστώς και υπήρχε ανεξάρτητη μέχρι τις 22 Ιανουαρίου 1969, όταν συγχωνεύθηκε με την Λέφσκι Σόφιας. Το όνομα του νεοσύστατου συλλόγου τότε ήταν το Λεφσκι-Σπαρτακ.

Μετά το 1990 αποκαταστάθηκε η ανεξαρτησία του συλλόγου όπου για κάποια χρόνια έπαιζε στα περιφερειακά πρωταθλήματα.

Το 2005 μετονομάστηκε πάλι σε "Λεφσκι-Σπαρτακ", όταν η Λεφσκι Σόφιας έγινε η μητρική της ομάδα.

Η Σπάρτακ Σόφιας κέρδισε το Βουλγαρικό Κύπελλο το 1968 και κατέκτησε την δεύτερη θέση στο Βουλγαρικό Πρωτάθλημα το 1951 και το 1952.

Το γήπεδο της Σπαρτακ ήταν το στάδιο Rakovski με χωρητικότητα 5.000 θεατών.

Το 2007 η ομάδα διαλύθηκε ολοκληρωτικά.


Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.400!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.400...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4