Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

15 Αυγούστου 2017

Η μεταγραφή του Σταύρου Σαράφη στον ΠΑΟΚ (1967)


Σαν σήμερα στις 15/8/1967, ολοκληρωνόταν η μεταγραφική περίοδος εκείνου του καλοκαιριού με τη μάχη ΠΑΟΚ και Άρη για την απόκτηση του Σαράφη να κορυφώνεται...

Στις 15/8 λοιπόν ο ΠΑΟΚ ήταν η ομάδα που κέρδισε την υπογραφή του παίκτη παρά την αντίθετη άποψη των ανθρώπων της Επανομής που ήταν φίλα προσκείμενοι στον συμπολίτη!
 
Τα παραπάνω χρήματα, η επιθυμία της οικογένειας του Σαράφη, αλλά και η ικανότητα των ανθρώπων του Δικεφάλου έφεραν τον 17χρονο παίκτη στην Τούμπα, όπου παρέμεινε μέχρι το τέλος της καριέρας του!
 
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Τις πρώτες ώρες της 16ης Αυγούστου (για την ακρίβεια στις 2 τα ξημερώματα), οι παράγοντες του Άρη μην έχοντας να κάνουν κάποια καλύτερη αντιπροσφορά αποχώρησαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων αφήνοντας τον ΠΑΟΚ να "παίζει" μόνος του. 
 
Η συμφωνία επετεύχθη στις 4 τα ξημερώματα με αντάλλαγμα 450.000 δρχ, ποσό ιδιαίτερα μεγάλο για την εποχή και την ηλικία του Σαράφη! Τότε όμως ο Άρης ειδοποίησε ότι θα κατήγγειλε την μεταγραφή ως εκπρόθεσμη και με αυτό τον τρόπο πέτυχε να την παγώσει!

Η διοίκηση του ΠΑΟΚ ταυτόχρονα κινήθηκε και για τη μεταγραφή του Λάζου από τον M. Aλέξανδρο τον οποίον συμφώνησε για 350.000 δρχ και 6 παίκτες! 
 
Ο ΠΑΟΚ αμφιταλαντευόταν ανάμεσα σε Λάζο - Παπαϊωάννου (πήγε τελικά στον Άρη αν και ήθελε πολύ να έρθει στον Δικέφαλο!) και προτίμησε να πάρει τον πρώτο. Το θέμα ήταν ότι οι μεταγραφές επιτρεπόταν μέχρι τις 3 το πρωί και Σαράφης - Λάζος συμφώνησαν αμφότεροι στις 4...

Το ξημέρωμα της επόμενης μέρας βρήκε τον συμπολίτη να πανηγυρίζει γιατί είχε πετύχει να πάρει τον Παπαϊωάννου και οι μεταγραφές του ΠΑΟΚ να είναι εκπρόθεσμες, ένα γεγονός που έφερε πολύ μεγάλη απογοήτευση στον κόσμο του Δικεφάλου! 
 
Εν τω μεταξύ όσο περνούσε η ώρα εκείνη τη νύχτα της 16ης Αυγούστου οι ομάδες (Επανομή - ΠΑΟΔ), βλέποντας πως κινδυνεύουν να ακυρωθούν οι μεταγραφές και να χάσουν τα χρήματα έριχναν τις απαιτήσεις τους για να μην τους μείνουν οι παίκτες αμανάτι...

Όλοι τους λογάριαζαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο! Και ποιος ήταν αυτός; Ο μεγαλύτερος παράγοντας της ιστορίας του ΠΑΟΚ, o Γιώργος Παντελάκης, ο οποίος πέτυχε σε συνεννόηση με τον τότε γενικό γραμματέα αθλητισμού να δοθεί παράταση των μεταγραφών για μία μέρα και οι παίκτες να ντυθούν στα ασπρόμαυρα! Μιλάμε για μια επική κίνηση - ματ που έφερε εγκεφαλικά στη συνοικία!

Τελικά ο Σαράφης ήρθε στον ΠΑΟΚ με 350.000 δρχ και ο Λάζος με 250.000 δρχ αλλά δόθηκαν επτά παίκτες δανεικοί (Αγγελιδάκης, Διαμαντόπουλος, Κωνσταντίνου, Δράγκας, Σιδηρόπουλος, Ζάβος, Χατζημπαλόγλου). 
 
Οι οπαδοί του συλλόγου που το πρωί ήταν πικραμένοι από τις εξελίξεις για την πρωτοφανή διαφαινόμενη αποτυχία, πανηγύρισαν έξαλλα το απόγευμα στο Καυτανζόγλειο όπου προπονήθηκε η ομάδα και μαζί της και οι νεοαποκτηθέντες!

Ένα από τα ιερά εκείνα τέρατα που ανέβασαν τον ΠΑΟΚ στον Όλυμπο της αθλητικής ιστορίας. Ένας παίκτης πραγματικό σύμβολο, που το όνομά του τραγουδήθηκε και έγινε σύνθημα στα χείλη μας όσο λίγα στην ιστορία του συλλόγου...

O αγώνας του ΠΑΟΚ για την απόκτηση του "Καίσαρα" δικαιώθηκε απόλυτα στη συνέχεια! Σαν ποδοσφαιριστής αποτελούσε μαζί με τον Γιώργο Κούδα ένα δίδυμο υψηλής ποδοσφαιρικής ποιότητας στο χώρο του κέντρου. 
 
Τα ονόματα των δύο, είχαν καθιερωθεί στη συνείδηση της φίλαθλης Ελλάδας σαν κάτι αδιαίρετο. Συνειρμικά στο μυαλό του καθενός μας μετά τη λέξη Κούδας, ακολουθούσε η λέξη Σαράφης και το αντίστροφο...

Ήταν αναμφισβήτητα από τα βασικότατα στελέχη του μεγάλου ΠΑΟΚ της δεκαετίας του 1970 και διακρινόταν για τη μαχητικότητά του, το ασίγαστο πάθος του, το πεντακάθαρο και χωρίς σκοπιμότητες παιχνίδι του, αλλά και τα γκολ που πετύχαινε με κεφαλιές – ψαράκι (και όχι μόνο).

Καταμετρώντας τα χρόνια που βρίσκεται κοντά στον ΠΑΟΚ - ο Καίσαρας - εντυπωσιάζεσαι από αυτό που θα προκύψει. Ούτε λίγο ούτε πολύ έφτασαν τον αριθμό 49. 
 
Αν ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτά τα 49 χρόνια θα δούμε ότι τα 14 χρόνια έπαιξε ποδόσφαιρο στον ΠΑΟΚ και τα υπόλοιπα συνεργάστηκε και συνεργάζεται με την ομάδα σε διάφορα πόστα. 
 
Τη φανέλα με το «8» τη φορούσε μέχρι τις 7 Ιουνίου του 1981 (κάποιες φορές τον θυμόμαστε να φοράει και το 9). Εκείνη τη μέρα έκλεισε η ένδοξη, με όλη τη σημασία της λέξης καριέρα του στην Αθήνα, στο Περιστέρι .

Κάνοντας έναν απολογισμό της 14χρονης διαδρομής του στα γήπεδα βλέπουμε ότι ο "Καίσαρας" αγωνίστηκε σε 358 παιχνίδια για το πρωτάθλημα, και πέτυχε 136 γκολ (πρώτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου με 3 τέρματα περισσότερα από τον Κούδα). 
 
Επίσης έπαιξε σε 54 ματς κυπέλλου στα οποία σκόραρε 26 φορές, ενώ στα 21 ευρωπαϊκά ματς είδε την μπάλα να αναπαύεται στα αντίπαλα δίκτυα 8 φορές. Τέλος με τη φανέλα της εθνικής είχε συνολικά 32 εμφανίσεις και πέτυχε 7 γκολ.

Ήταν πρώτος σκόρερ της ομάδας την περίοδο 1969 - 1970 με 17 γκολ, την περίοδο 1972 - 1973 όταν σημείωσε 19 γκολ και στο πρωτάθλημα 1974 - 1975 που έστειλε την μπάλα 15 φορές στα δίκτυα.
 
Στα χρόνια που ακολούθησαν, μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας, παρέμεινε κοντά στον ΠΑΟΚ και από το 1986, διατέλεσε 6 φορές υπηρεσιακός προπονητής , αρκετές φορές βοηθός προπονητή (Χάαν, Μπλαχίν, Μπένγκτσον, Αλέφαντου, Πέτροβιτς κ.α.), μάνατζερ της ομάδας, γενικός αρχηγός, scouter, υπεύθυνος των τμημάτων υποδομής, ενώ τελευταία ασχολείται με τη δεύτερη ομάδα και είχε την ευθύνη της Κ20.

Όταν τον τίμησε ο Σύνδεσμος φίλων ΠΑΟΚ Επανομής, που φέρει και το όνομά του, ο "Καίσαρας" είχε πει μεταξύ των άλλων: "Είναι μεγάλη μου χαρά, να ανήκω στην οικογένεια του ΠΑΟΚ. Τα πόστα δεν έχουν σημασία. Ο ΠΑΟΚ είναι όλη μου η ζωή. 
 
Όταν σε τιμούν παιδιά, τα οποία δεν σε έχουν προλάβει καν σαν ποδοσφαιριστή, είναι μεγάλη τιμή. Η αγάπη του κόσμου είναι κάτι μοναδικό. Κάτι τέτοιες στιγμές, αισθάνομαι περισσότερο δικαιωμένος από την επιλογή μου, να μη φορέσω άλλη φανέλα στη ζωή μου, εκτός από την ασπρόμαυρη".

Ο Σαράφης, αγωνίστηκε μόνο στον ΠΑΟΚ και το 1981, όταν αποχώρησε από την Τούμπα σταμάτησε και το ποδόσφαιρο. Εκείνο το καλοκαίρι τον πλησίασε ο Θωμάς Βουλινός, πρόεδρος τότε του Μακεδονικού που μόλις είχε προβιβασθεί στην Α' εθνική. 
 
"Μου έστειλε μέσα σε μία τσάντα τρία εκατομμύρια και είχε έτοιμη τη βίζα, να πάω για προετοιμασία στη Ρουμανία. Η απάντηση ήταν ότι αν ήθελα να παίξω ποδόσφαιρο, θα έμενα στον ΠΑΟΚ".

Ο Σαράφης είχε κι άλλες ευκαιρίες να βγάλει χρήματα που θα του έφταναν για μια ζωή, αλλά τις "κλότσησε". Το 1976 όταν έκλεισε οκταετία και μπορούσε να φύγει, ο Μπάρλος του πρόσφερε πέντε εκατομμύρια για να μεταγραφεί στην ΑΕΚ. 
 
"Με εκείνα τα χρήματα τότε, αγόραζες δύο πολυκατοικίες στην Τσιμισκή. Δε βαριέσαι... Έμεινα στον ΠΑΟΚ με ένα εκατομμύριο, που μου έδωσε ο Παντελάκης" εξηγεί και συμπληρώνει ότι δεν αισθάνεται αδικημένος.

"Δεν έχω παράπονο. Στη ζωή δεν μετράνε μόνο τα λεφτά και με αυτά δε μπορείς να αγοράσεις τα πάντα. Είμαι πολύ ευχαριστημένος, με όλα αυτά, που πέρασα και περνώ στον ΠΑΟΚ και για το γεγονός ότι η πόρτα αυτής της ομάδας είναι ανοιχτή για μένα. 
Τα λεφτά κάποτε τελειώνουν. Η αγάπη του κόσμου είναι αυτή, που μένει". 
Αυτά τα τελευταία λόγια δείχνουν ότι ο μεγάλης παίκτης ήταν στα αλήθεια δεμένος άρρηκτα με την ομάδα, όχι μόνο με λόγια (όπως πολλοί άλλοι κατά καιρούς) αλλά και με έργα...

Μεγάλες στιγμές της καριέρας του

8 Οκτωβρίου 1967:
Πρώτη παρουσία στην 11άδα του ΠΑΟΚ
19 Ιουλίου 1969: Ντεμπούτο με την εθνική στο ματς Αυστραλία – Ελλάδα 1-0
5 Ιουλίου 1972: Σηκώνει το πρώτο κύπελλο Ελλάδος με τον ΠΑΟΚ
14 Φεβρουαρίου 1973: Σημειώνει το γκολ του ΠΑΟΚ στο ιστορικό φιλικό εναντίον του μεγάλου Άγιαξ
20 Μαρτίου 1974: Με δύο κεφαλιές σκοράρει εναντίον της Μίλαν ισάριθμες φορές
16 Ιουνίου 1974: Σηκώνει το δεύτερο κύπελλο Ελλάδος με τον ΠΑΟΚ
Καλοκαίρι 1976: Πρωταθλητής Ελλάδος
7 Ιουνίου 1981: Τελευταίο παιχνίδι με τη ασπρόμαυρη φανέλα στην Αθήνα με αντίπαλο το Περιστέρι
26 Αυγούστου 1981: Αποχαιρετιστήριο παιχνίδι για τον Καίσαρα στην Τούμπα ΠΑΟΚ – Εθνική Ελλάδος παρουσία λίγου σχετικά κόσμου (12.000 περίπου από όσο θυμόμαστε)

Όσα χρόνια παρακολουθούμε ποδόσφαιρο, όχι μόνο το ελληνικό πρωτάθλημα αλλά και το παγκόσμιο γενικότερα δεν είδαμε άλλον παίκτη να έχει τέτοια εκτελεστική ικανότητα με το κεφάλι.

Τα «ψαράκια» του "Καίσαρα" ήταν κάτι μοναδικό, κάτι που όσοι τα είδαμε δεν θα τα ξεχάσουμε εύκολα. Οριζοντιωνόταν σε χαμηλό ύψος και στην κυριολεξία κάρφωνε την μπάλα στα δίκτυα του εκάστοτε εμβρόντητου γκολκίπερ.

Μεταξύ άλλων, θυμόμαστε ένα παιχνίδι με τη φανέλα της Εθνικής στο Καραΐσκάκη, που είχε σκοράρει με τέτοιο τρόπο και είχε αφήσει τους πάντες άφωνους.

Η φάση αυτή, προβαλλόταν για μεγάλο διάστημα στο βίντεο έναρξης αθλητικής εκπομπής της εποχής... Για αυτό το χάρισμά του, πήρε και το προσωνύμιο "Καίσαρας", που τον συνόδευε στην υπόλοιπη ζωή του...

* Ο "ΜΕΓΑΛΟΣ"  Σταύρος Σαράφης έφυγε από την ζωή στις 13/10/2022 στα 72 του χρόνια, σκορπώντας  μεγάλη θλίψη σε όλη την οικογένεια του ΠΑΟΚ.

* Διαβάστε περισσότερα κείμενα για τον Σταύρο Σαράφη ΕΔΩ!

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.500!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.500...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4