Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

09 Ιουλίου 2017

Ισοπαλία με Άρη στο πρωτάθλημα ΟΠΑΠ (1972)

Σαν σήμερα 9/7/1972, λίγες μέρες μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας, ο Δικέφαλος υποδέχτηκε στην Τούμπα τον συμπολίτη στη μάχη του θερινού πρωταθλήματος του ΟΠΑΠ του 1972 ...

Ήταν ένα ματς με πολύ καλό ρυθμό, παρά τη ζέστη των ημερών. Ο ΠΑΟΚ υπερείχε από την αρχή του παιχνιδιού, απέναντι σε μια ομάδα του Άρη, που όπως μπορείτε να δείτε στη σύνθεσή της είχε πολλούς βασικούς παίκτες, καθώς από τότε για αυτούς τα ματς με τον ΠΑΟΚ ... ήταν τελικοί!

Ειδικά όταν έχει απέναντί του τον Κυπελλούχο Ελλάδας επιβάλλεται να αποδείξει στους οπαδούς του κάποια πράγματα, χρυσώνοντας το χάπι της αποτυχίας!

Οι φιλοξενούμενοι κόντρα στη ροή της αναμέτρησης προηγήθηκαν για να ισοφαρίσει στο 54' ο Ασλανίδης με κεφαλιά σε 1-1, σκορ που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα.

Εκείνο το καλοκαίρι (1972) στη διοργάνωση συμμετείχαν:

Νότιος όμιλος: Παναχαϊκή, Εθνικός Π., Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός.

Βόρειος όμιλος: ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός Β., Καβάλα, Άρης, Ηρακλής.

Στο τελικό έπαιξαν ΠΑΟΚ - Παναχαϊκή, με τους Πατρινούς να επικρατούν 4-2.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Κιουρτσελίδης, Τσαγγελίδης, Χατζηαντωνίου, Καλιφούλης, Χατζηκαπετάνης, Τσακιρόπουλος (46' Πουλασιχίδης), Παράσχος, Σταυρίδης, Μαντζουράκης (70' Κόπανος), Καραμήτσος, Ασλανίδης.

Άρης: Γκαντίνας, Ασλανίδης, Τσίλιος, Φοιρός, Παπάζογλου, Δράμπης, Χατζάρας, Μιχαηλίδης, Παπαμιχαήλ, Γκόγκος, Τυριακίδης.

* Την ίδια μέρα οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ (Σεργιαννίδης - Μαρτινίδης), ετοιμαζόταν να μεταβούν στην Ελβετία εκπροσωπώντας τον Δικέφαλο στην κλήρωση του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης της σεζόν 1972-1973.

* Επειδή αρκετοί ίσως δεν έχετε ξανακούσει για αυτή τη διοργάνωση που ξεκίνησε το καλοκαίρι 1968 και σταμάτησε το 1974, διαβάστε παρακάτω περί τίνος επρόκειτο...

Το θερινό Πρωτάθλημα του ΟΠΑΠ ήταν την ελληνική εκδοχή του Κυπέλλου Ιντερτότο ή Ράπαν, αφού βασικός σκοπός της διεξαγωγής του ήταν να υπάρχουν παιχνίδια για το δελτίο ΠΡΟ-ΠΟ. Ουσιαστικά ήταν ένα "τουρνουά", στο οποίο οι σύλλογοι μετείχαν με τους αναπληρωματικούς τους και με παίκτες από την ερασιτεχνική και εφηβική ομάδα.

Η διαφορά από το Ιντερτότο ήταν πως πριν από την έναρξη του Θερινού Πρωταθλήματος οι σύλλογοι όφειλαν να δηλώσουν με ποιους παίκτες θα συμμετάσχουν, σε αντίθεση με το Κύπελλο Ιντερτότο/Ράπαν, στο οποίο οι σύλλογοι ανάλογα με την πορεία της προετοιμασίας μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν και υπό μεταγραφή παίκτες.

Η διοργάνωση διεξαγόταν από τον Ιούλιο ως το Σεπτέμβριο και η συμμετοχή των ομάδων δεν ήταν υποχρεωτική. Όσες ομάδες ανήκαν στην Α' Εθνική αγωνίζονταν χωρισμένες σε δύο ομίλους, Βόρειο και Νότιο και οι προερχόμενες από τη Β΄ Εθνική σε τέσσερις υποομίλους: Α΄ και Β΄ Νοτίου Ομίλου και Α΄ και Β΄ Βορείου Ομίλου.

Ακολουθούσαν αγώνες κατάταξης σε ουδέτερο γήπεδο ανάμεσα στους νικητές των ομίλων αλλά και στις ομάδες που τερμάτιζαν στις υπόλοιπες θέσεις. Ανάλογα με την τελική θέση στην κατάταξη στις ομάδες δίνονταν κλιμακούμενα χρηματικά έπαθλα.

Σε κάποιες περιπτώσεις τα χρηματικά έπαθλα δίνονταν χωρίς αγώνα κατάταξης, κυρίως στις τελευταίες θέσεις. Επίσης, δινόταν χρηματικό "Έπαθλο Ήθους", στις ομάδες με τους λιγότερους τιμωρημένους παίκτες.

Το 1969, εκτός από το Θερινό Πρωτάθλημα ομάδων Α΄ και Β΄ Εθνικής, διεξήχθη και "Θερινό Πρωτάθλημα ΟΠΑΠ Πόλεων", στο οποίο μετείχαν μικτές ομάδες από πόλεις ή νομούς της χώρας με ποδοσφαιριστές ερασιτεχνικών σωματείων.

Το θερινό πρωτάθλημα καταργήθηκε το 1974, λίγους μήνες μετά από την πτώση του στρατιωτικού καθεστώτος και ουδέποτε επαναλήφθηκε.

Ο ΠΑΟΚ αυτό το πρωτάθλημα το κατέκτησε δύο φορές, παίζοντας σε 4 τελικούς, από τους συνολικά 7... Το 1969 επικρατώντας με 2-0 του Ολυμπιακού και το 1974 νικώντας 2-0 το Αιγάλεω. Το έχασε το 1972 από την Παναχαϊκή (ήττα με 4-2 στον τελικό) και το 1973 από τον Εθνικό Πειραιώς (ήττα με 2-1 στον τελικό).
Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.500!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.500...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4