Σαν σήμερα στις 17/7/1987, ο Ιβάν Γιούρισιτς κατέθεσε προσφυγή κατά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ...
Ο Ιβάν Γιούρισιτς ήταν από τους ακρογωνιαίους λίθους της ομάδας που σήκωσε το δεύτερο πρωτάθλημα της ιστορίας μας, τη σεζόν 1984-1985...
Ο ερχομός του στον ΠΑΟΚ ήταν προσωπική επιλογή του Γιώργου Παντελάκη, ο οποίος κάπου στα μέσα Απριλίου του 1984, βρέθηκε σε ταξίδι-αστραπή στο Σαράγεβο για να δει ιδίοις όμμασι τον αγώνα της Ζελέζνιτσαρ με τον Ερυθρό Αστέρα, κατασκοπεύοντας παίκτες.
Την προσοχή του τράβηξε ο κεντρικός αμυντικός του Ερυθρού Αστέρα, Ιβάν Γιούρισιτς, αλλά και ο επιθετικός της Ζελέσνιτσαρ, Ράντε Πέπριτσα και όχι αυτός για τον οποίον αρχικά είχε κάνει το κατασκοπευτικό ταξίδι! Ο Γιούρισιτς ξεχώριζε για το δυναμικό παιχνίδι του και την ψυχραιμία με την οποίαν αντιμετώπιζε δύσκολες καταστάσεις...
Ήρθε στον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 1984 σε πολύ καλή ποδοσφαιρική ηλικία 28 ετών, παρέμεινε για μια τριετία, καταγράφοντας συνολικά 68 συμμετοχές για το πρωτάθλημα, 13 για το Κύπελλο Ελλάδας και 2 στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, στα αλήστου μνήμης παιχνίδια με την Βερόνα. Η καριέρα του τερματίστηκε το 1990, με τη φανέλα του Απόλλωνα Καλαμαριάς.
Σαν σήμερα λοιπόν στις 17/7/1987, ο Γιούρισιτς κατέθεσε προσφυγή κατά της ΠΑΕ ζητώντας το πριμ εξόδου στην Ευρώπη αλλά και τα δεδουλευμένα του Ιουνίου, που μάλλον ο Χάρης Σαββίδης ... ξέχασε να καταβάλει.
O Δικέφαλος εκείνη τη σεζόν, με τον Τάις Λίμπρεχτς στον πάγκο του, μέχρι και την 27η αγωνιστική βρισκόταν στη 2η θέση πίσω από τον Ολυμπιακό με 35 βαθμούς (13 νίκες - 9 ισοπαλίες - 5 ήττες) και τέρματα 39-21. Ακολούθησε η μεγάλη απεργία που κήρυξαν οι ΠΑΕ τις τρεις τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος.
Αποτέλεσμα ήταν να μην προσέλθουν οι περισσότερες ομάδες στους τελευταίους αγώνες του πρωταθλήματος και να τιμωρηθούν με αφαίρεση 6 βαθμών. Οι μόνες που προσήλθαν και δεν τιμωρήθηκαν ήταν οι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΟΦΗ και Πανιώνιος, οι οποίες και κατέλαβαν τις τέσσερις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας.
Ο ΠΑΟΚ πρωταγωνίστησε στη μάχη των «12» ομάδων της Α' Εθνικής τον Μάιο του 1987, μάχη που δόθηκε μέχρι τέλους! Μετά τους μηδενισμούς βρέθηκε στην 5η θέση με 29 βαθμούς, κάνοντας δώρο το ευρωπαϊκό εισιτήριο στους απεργοσπάστες!
Ο Γιούρισιτς, θεωρώντας υπεύθυνο τον τότε πρόεδρο της ΠΑΕ, μέσω του δικηγόρου του Δημήτρη Μόκα, ζήτησε με αγωγή, να του καταβληθεί το καθορισμένο πριμ εξόδου στην Ευρώπη, ύψους 1.000.000 δρχ.
Στην αγωγή που κατατέθηκε, τονιζόταν πως ο Χάρης Σαββίδης μπορούσε να εξασφαλίσει την έξοδο στην Ευρώπη αφήνοντας τον ΠΑΟΚ να παίξει σε ένα από τα τρία εναπομείναντα παιχνίδια και στη συνέχεια να συμπαραταχτεί με τις ΠΑΕ που απεργούσαν!
Κάθε φορά που ο παίκτης περνούσε από τα γραφεία, ζητώντας τον μισθό του Ιουνίου, εισέπραττε την απάντηση: "Πέρνα αύριο", με το πράγμα να πηγαίνει από αύριο σε αύριο.
Κάθε φορά που ο παίκτης περνούσε από τα γραφεία, ζητώντας τον μισθό του Ιουνίου, εισέπραττε την απάντηση: "Πέρνα αύριο", με το πράγμα να πηγαίνει από αύριο σε αύριο.
Εκείνο το καλοκαίρι ήταν το τελευταίου του Γιούρισιτς στην ομάδα, καθώς με αυτόν τον τρόπο εξαργυρώθηκε η προσφορά του στο πρωτάθλημα του 1985...
* Στην αρχική εικόνα, ο Ιβάν Γιούρισιτς διακρίνεται δεύτερος από αριστερά (στους όρθιους), ανάμεσα σε Σίγγα - Στεργιούδα.
* Στην αρχική εικόνα, ο Ιβάν Γιούρισιτς διακρίνεται δεύτερος από αριστερά (στους όρθιους), ανάμεσα σε Σίγγα - Στεργιούδα.