Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

11 Ιουλίου 2017

Στον δρόμο για τον τίτλο του 1959

Σαν σήμερα στις 11/7/1959, η πολύ δυνατή εκείνη την εποχή ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ, αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό, σε ένα γήπεδο που από πολύ νωρίς δεν έπεφτε καρφίτσα...

Το καλοκαίρι του 1959, από τις 6 Ιουλίου ως τις 14, πραγματοποιήθηκαν στο ανοικτό γήπεδο μπάσκετ της ΧΑΝΘ τα παιχνίδια της τελικής φάσης του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Μπάσκετ...

Το ενδιαφέρον του κόσμου για αυτούς τους αγώνες ήταν κάτι παραπάνω από ... τεράστιο, λόγω της συμμετοχής τριών ομάδων της πόλης (ΠΑΟΚ, Άρης, Ηρακλής) και τεσσάρων από την πρωτεύουσα (ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Σπόρτιγκ και Εθνικός Αθηνών).

Σύμφωνα με το σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος θα έπαιζαν όλοι με όλους και πρωταθλητής θα ανακηρυσσόταν φυσικά όποιος συγκέντρωνε τους περισσότερους βαθμούς. 

Στα παιχνίδια εκείνης της αγωνιστικής, της 6ης, η ΑΕΚ νίκησε εύκολα τον Εθνικό με 63-43 και το Σπόρτιγκ δύσκολα τον Ηρακλή με 76-70. 

Το παιχνίδι όμως που έσπασε καρδιές ήταν αυτό του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό, με την ομάδα μας να παίρνει δύσκολη αλλά καθοριστική νίκη στον πόντο με 53-52 (ημίχρονο 28-30), στο τελευταίο χρονικά παιχνίδι της ημέρας.

Σε ένα ιδιαίτερα νευρικό παιχνίδι, οι δύο ομάδες εναλλάσσονταν στο προβάδισμα, όμως στα τελευταία δευτερόλεπτα ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με 53-50, ο Ολυμπιακός  μείωσε με τον Σπανουδάκη Ι. σε 53-52, απέμεναν μόλις 3 δευτερόλεπτα, οι παίκτες μας έχασαν την κατοχή αλλά ο παίκτης του Ολυμπιακού που πήρε τη μπάλα (Σπανουδάκης Αλ.), αντί να σουτάρει επιχείρησε μπάσιμο το οποίο δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει, καθώς το παιχνίδι τελείωσε.

Μετά το τέλος της αναμέτρησης, ο Ολυμπιακός έκανε ένσταση για την ακύρωση ενός καλαθιού του Σπανουδάκη Ι. ο οποίος χρεώθηκε με βήματα, η ένσταση εκδικάσθηκε άμεσα μετά τη λήξη του παιχνιδιού, χωρίς να δικαιωθεί η ομάδα του Πειραιά. 

Φυσικά την επόμενη μέρα τα φερέφωνα έσπευσαν να μιλήσουν για αδικίες και τα σχετικά, όμως οι διαμαρτυρίες τους έπεσαν στο κενό, καθώς η διαιτησία των Νομικού και Πανταζόπουλου ήταν εξαιρετική...

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Δαπόντες, Θεοδωρίδης 13, Κλάγκας 1, Αγγελίδης 3, Κωνσταντινίδης 2, Οικονόμου 29, Στάλιος 5, Πασχάλης

Ολυμπιακός: Σπανουδάκης Αλ. 2, Σπανουδάκης Ι. 11, Αργυρόπουλος 10, Δουράτσος 2, Φιλίππου 17, Βαμβακούσης 4, Πολυχρονίου 2, Πολίτης, Νικολαΐδης 4

Πλέον ο Δικέφαλος του Βορρά χρειαζόταν μια νίκη επί του αδιάφορου Ηρακλή για να κατακτήσει το πρωτάθλημα, στο παιχνίδι που έγινε μια μέρα αργότερα (12/7), μια νίκη που όμως δεν ήρθε καθώς χάσαμε με 60-57 και τον τίτλο θα διεκδικούσαν στις αρχές Αυγούστου ο ΠΑΟΚ, ο Άρης και το Σπόρτιγκ που ισοβάθμησαν στην κορυφή της βαθμολογίας!

Δείτε στη συνέχεια αναλυτικά όλα τα παιχνίδια και τις βαθμολογίες της τελικής φάσης εκείνου του πρωταθλήματος, για το οποίο τα αφιερώματα των Ασπρόμαυρων Ιστοριών θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες!
Η βαθμολογία:
Οι αγώνες μπαράζ (7-8-9 Αυγούστου):
Και η τελική βαθμολογία του πρωταθλήματος:
* Στην αρχική φωτογραφία, διακρίνεται η ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ της περιόδου 1958-1959
Από αριστερά: Θεοδωρίδης, Αγγελίδης, Κωνσταντινίδης, Λαμπρίδης, Στεργίου, Πασχάλης, Παπαχαρίσης, Στάλιος, Αστεριάδης, Οικονόμου, Δαπόντε.

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.500!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.500...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4