Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

04 Μαΐου 2017

Ο Μλάντεν κράτησε όρθιο τον ΠΑΟΚ (1980)

Σαν σήμερα στις 4/5/1980, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε στο Καυτανζόγλειο τον Ηρακλή, για την 32η αγωνιστική του πρωταθλήματος, της περιόδου 1979-1980...

Ο Δικέφαλος ξεκίνησε τη σεζόν με τον Έγκον Πίχατσεκ στον πάγκο του (2η συνεχόμενη χρονιά του), αλλά στα 3 τελευταία ματς ο Πολωνός αντικαταστάθηκε από τον Γκιούλα Λόραντ, ο οποίος είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη πριν λίγες μέρες, παραμονή του αγώνα Κυπέλλου με τον έτερο συμπολίτη.

Εκείνη λοιπόν την αγωνιστική, ο ΠΑΟΚ με σύμμαχο την παράδοση (είχε να χάσει από τη σεζόν 1968-69 εκτός έδρας από τον Ηρακλή!), δεν έπιασε καλή απόδοση, έμεινε στο ισόπαλο 1-1 και θα μπορούσε να φύγει από το γήπεδο ακόμη και με ήττα!
Στο γήπεδο βρέθηκαν περισσότεροι από 20.000 θεατές (18.480 τα εισιτήρια). Ο Ηρακλής παρά τις σημαντικές απουσίες του (Χατζηπαναγής μεταξύ αυτών!), προηγήθηκε στο σκορ μόλις στο 10' με τον Καλαμπάκα.

Ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε στο 28' με εύστοχο πέναλτι του Κωστίκου (εκτελούσε συνήθως δυνατά στο κέντρο της εστίας).
Το πέναλτι το κέρδισε ο Κερμανίδης σε ανατροπή του από τον Ορφανίδη, ενώ αμέσως μετά το 1-1, είδε την κόκκινη κάρτα ο Παπαϊωάννου, κάτι όμως που δεν εκμεταλλεύτηκε ο ΠΑΟΚ στα εναπομείναντα -πολλά- λεπτά.

Οι γηπεδούχοι παρά το αριθμητικό μειονέκτημα, δημιούργησαν φάσεις αλλά ο ΠΑΟΚ ευτύχησε να έχει τον τερματοφύλακά του, σε εντυπωσιακή μέρα.

Στο 75' χρειάστηκε η ετοιμότητα του Μλάντεν Φούρτουλα για να αποτρέψει το 2-1, όταν μπλόκαρε το πέναλτι που εκτέλεσε ο Χατζηελευθερίου (οι παρακάτω εικόνες) και το έδωσε ο διαιτητής Ιορδανίδης, από τον οποίον είχαν πολλά και δικαιολογημένα παράπονα και οι δύο ομάδες!
Αυτό ήταν το πρώτο από τα τρία ματς που έδωσαν εκείνο το διάστημα οι δύο ομάδες στο Καυτανζόγλειο, μιας και ακολούθησαν οι ημιτελικοί του Κυπέλλου.

Αμφότερα τα παιχνίδι έγιναν στο γήπεδο του Ηρακλή, καθώς η Τούμπα είχε κριθεί ακατάλληλη μετά την πτώση της θύρας 8, λίγες εβδομάδες νωρίτερα...

Οι συνθέσεις:

Ηρακλής: Παπαδόπουλος, Μαυρίδης, Ορφανίδης, Καραΐσκος, Τσιρίκας (41' Μαυροδουλάκης), Ξανθόπουλος, Καλαμπάκας (63' Πολυζόπουλος), Καφκενάρης, Χ"ελευθερίου, Αλεξιάδης.

ΠΑΟΚ: Φούρτουλα, Γούναρης (78' Αλαβάντας), Ιωσηφίδης, Σίγγας, Αναστασιάδης, Δαμανάκης, Κερμανίδης, Σαράφης, Κωστίκος, Κούδας, Βασιλάκος.
Η βαθμολογία μετά τα παιχνίδια της 32ης αγωνιστικής:
* Ο Δικέφαλος εκείνη τη χρονιά, ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα στην 5η θέση, έχοντας 17 νίκες, 7 ισοπαλίες, 10 ήττες, συγκέντρωσε 41 βαθμούς, με τέρματα 53-33

* Η εκτός έδρας παράδοση με τον Ηρακλή, "έσπασε" τη σεζόν 1987-88 (ήττα με 1-0), μετά από 17 θετικά αποτελέσματα εναντίον της, εκτός έδρας!

* Σημαντικό γεγονός του πρωταθλήματος ήταν ο υποβιβασμός του Ηρακλή για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο οποίος αν και τερμάτισε 8ος υποβιβάστηκε γιατί κρίθηκε ένοχος δωροδοκίας σε αγώνα κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ.

* Το πρωτάθλημα της περιόδου 1979-80 ήταν το 21ο που διεξήχθη σε μορφή εθνικής κατηγορίας και το 1ο από καταβολής του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Το κατέκτησε ο Ολυμπιακός νικώντας σε αγώνα μπαράζ τον Άρη, με τον οποίο ισοβάθμησε στο τέλος του πρωταθλήματος.

* Στην αρχική εικόνα διακρίνονται οι Κερμανίδης - Ορφανίδης σε μια μονομαχία τους.

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.400!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.400...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4