Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

18 Απριλίου 2017

Η ιστορία μιας φωτογραφίας... (1973)

Σαν σήμερα στις 18/4/1973, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε στην Τούμπα τον Παναθηναϊκό, στα προημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδας της περιόδου 1972-1973. Το ρολόι του γηπέδου σημάδευε το 34' ...

Από ολόκληρο το παιχνίδι Κυπέλλου που έγινε εκείνη την μέρα η φάση που απεικονίζεται στην αρχική photo είναι αυτή που χαράχτηκε στη μνήμη των ΠΑΟΚτσήδων της εποχής, αλλά και των νεότερων...
Ήταν το 34' του αγώνα, όταν ο Κούδας πήρε την μπάλα κάπου στον χώρο του κέντρου (μπροστά στις θύρες 5-6), έκανε δύο εκπληκτικούς ελιγμούς με το σώμα του, αμέσως επιτάχυνε σε κατά μέτωπο επίθεση, προσπερνώντας σαν σταματημένους δύο αμυντικούς του Παναθηναϊκού!

Η αντίδραση του ενός (Άνθιμος Καψής) ήταν αντανακλαστική! Με μακροβούτι που θα ζήλευε και τερματοφύλακας τον άρπαξε από πίσω και σχεδόν κρεμάστηκε πάνω του. Φυσικά δόθηκε το αδιαμφισβήτητο φάουλ.

Το εκτέλεσε ο Κούδας, η μπάλα έφτασε στον Παρίδη και με γυριστό σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του ανήμπορου να αντιδράσει Οικονομόπουλου, γράφοντας το 2-0...
Λίγο νωρίτερα στο 26', ο Κούδας (ίσως εκείνη τη βραδιά έκανε ένα από τα καλύτερά του παιχνίδια!), πέρασε τρεις αντιπάλους, σούταρε δυνατά, στη φάση παρενεβλήθη ο Παρίδης, που με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στην άλλη γωνία της εστίας του Παναθηναϊκού, ανοίγοντας το σκορ!
 
45.000 φίλαθλοι στις εξέδρες της κατάμεστης Τούμπας, πανηγύρισαν έξαλλα το γκολ!

Η Τούμπα φούλαρε παρά το χαράτσι των 130 δρχ (μεγάλο νούμερο για την εποχή, για αριθμημένες θέσεις) που επέβαλε η διοίκηση, με το προνόμιο όμως να παρακολουθήσουν το φιλικό με την Λέστερ που θα γινόταν σε λίγες μέρες.
Ο Δικέφαλος εκείνο το διάστημα ζούσε "glory days"! Ο κόσμος γέμισε το γήπεδο, και η ομάδα κεντούσε στον αγωνιστικό χώρο.

Οι αντίπαλοι, μας έτρεμαν κυριολεκτικά, καθώς η μεγάλη ομάδα του Σάνον βρισκόταν στο απόγειό της.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του τεχνικού της αθηναϊκής ομάδας, μια μέρα πριν το ματς, όταν τόνισε πώς υποκλίνεται στο μεγαλείο του ΠΑΟΚ!!!

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Στέφας, Γούναρης, Φουντουκίδης, Ιωσηφίδης, Παπαδόπουλος, Τερζανίδης, Παρίδης, Σαράφης, Αποστολίδης, Κούδας, Ασλανίδης (68' Λάζος)

Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Φούκος, Καραμαλής (46' Βλάχος), Γονιός, Καψής, Σούρπης (46' Ντεμέλο), Παπαδημητρίου, Φυλακούρης, Αντωνιάδης, Ελευθεράκης, Βερόν

Με τη νίκη του αυτή ο Δικέφαλος πέρασε στους "4" του Κυπέλλου και αργότερα βρέθηκε στον τελικό, αποκλείοντας στην παράταση τον δυνατό εκείνη την εποχή Εθνικό Πειραιώς με 3-1 (30' Κρητικόπουλος, 58' Σαράφης, 97' Τερζανίδης, 112' Σαράφης).

Στον τελικό της 17ης Ιουνίου, έχασε από τον Ολυμπιακό στο ουδέτερο Καραϊσκάκης με 1-0, ενώ την ίδια χρονιά αυτή η ομαδάρα είδε να της κλέβουν το πρωτάθλημα στο αλήστου μνήμης παιχνίδι με την Παναχαϊκή στην Τούμπα!!!

------------------------------------------------------------------

Ο ίδιος ο Κούδας, χρόνια μετά, μιλώντας για την αξέχαστη αυτή στιγμή, είπε: ''Μια μονομαχία μου ωστόσο με έναν διεθνή αμυντικό του Παναθηναϊκού, τον Άνθιμο Καψή , έγινε αφορμή για να τραβηχτεί η πιο γνωστή φωτογραφία μου στους αγωνιστικούς χώρους.

Μιλάω βέβαια για τη φωτογραφία που τράβηξε με το ταλέντο του και τη ταχύτητα στην αντίδραση που πάντα τον διέκρινε ο πολύπειρος Θεσσαλονικιός φωτογράφος Μιχάλης Παππούς, ο οποίος βρέθηκε με την μηχανή του στην Τούμπα σ΄ εκείνο το νυχτερινό ματς για το κύπελλο Ελλάδος τον Απρίλιο του 1973, ΠΑΟΚ –Παναθηναϊκός 2-0.

Ο ΠΑΟΚ ήταν στη χρυσή του τετραετία (1972-76) και πολύ σπάνια έφευγε αντίπαλος από την Τούμπα με θετικό αποτέλεσμα. Θυμάμαι πως παρά την καλή εμφάνιση του Παναθηναϊκού σ΄ εκείνο το ματς, το τελικό 2-0 μάλλον εμάς αδικούσε καθώς χάσαμε σωρεία ευκαιριών.

Ήταν μια νύχτα εκπλήξεων αφού και τα γκολ σημειώθηκαν με τρόπο που δύσκολα θα επαναλαμβάνονταν: Δύο κεφαλιές του Μήτσου του Παρίδη ο οποίος όπως όλοι γνωρίζουν είναι μικρόσωμος. Δύο γκολ από σέντρες δικές μου.

Το μαρκάρισμά μου είχε αναλάβει ο Άνθιμος Καψής , πατέρας του Μιχάλη Καψή που έγινε πρωταθλητής Ευρώπης τριάντα χρόνια αργότερα! Ο Άνθιμος δεν είχε ιδιαίτερη τεχνική κατάρτιση αλλά ήταν δυνατός, μοντέρνος μπακ, με πλούσια σωματικά προσόντα και γρήγορες αντιδράσεις.

Στη φάση που απαθανάτισε ο Μιχάλης Πάππους, έκανα μια αστραπιαία αλλαγή κατεύθυνσης με μεγάλη ταχύτητα και με τη μπάλα στα πόδια, κατευθυνόμενος προς την εστία του Παναθηναϊκού.

Ο Καψής δεν είχε άλλη επιλογή από το να με ανατρέψει. Σημασία όμως έχει το πώς. Προτίμησε να με πιάσει με τα χέρια παρά να με ανατρέψει με ένα δυνατό τάκλιν, από πίσω ρισκάροντας τον τραυματισμό μου.

Η κίνηση αυτή μείωνε το ''πρεστίζ'' του διεθνούς σέντερ μπακ. Για μένα ήταν ένα παλικαρίσιο φάουλ που φαινομενικά εκθέτει τον αμυντικό, αλλά ουσιαστικά είναι ύμνος στο fair play. Γι αυτό και η Τούμπα χειροκρότησε και τους δύο, αυθόρμητα''.

Ο Καψής είχε δηλώσει ότι ''τον Κούδα τον σέβεσαι για το θέαμα που προσφέρει, δεν τον ρίχνεις στο χορτάρι. Δεν θα μπορούσα ποτέ να γίνω αιτία τραυματισμού του Γιώργου''.

Η φωτογραφία αυτή, είπε πολλά χρόνια αργότερα με μετριοφροσύνη ο Μιχάλης Παππούς ''δεν ήταν θέμα τεχνικής του φωτογράφου, αλλά ετοιμότητας.

Ο Κούδας εκείνη την εποχή έκανε τα ...τρελά του γεγονός που έκανε όλους τους φωτογράφους να τον παρακολουθούμε συνεχώς. Δεν ήξερες ποια στιγμή θα σου έδινε το ''θέμα'' με μια επινόηση με ένα σουτ, μια μαγική μπαλιά.

Εκείνη τη στιγμή, θυμάμαι βρισκόμουν δίπλα στο δοκάρι από την πλευρά της εστίας του Παναθηναϊκού. Ένα κλικ την κατάλληλη στιγμή κι αυτό ήταν όλο. Δεν μπορούσα να φαντασθώ το τι θα συνέβαινε με αυτή τη φωτογραφία. Στη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον , όλο γι αυτή μου μιλάνε ύστερα από τόσα χρόνια''!

Η φωτογραφία έγινε αφίσα, εξώφυλλο βιβλίων, μπήκε σε πάμπολλες εφημερίδες και περιοδικά της εποχής και βέβαια σε όλα τα λευκώματα και αφιερώματα για τον ΠΑΟΚ και τον Κούδα.
Οι παλιότεροι τη θυμούνται, υπήρχε σχεδόν σε όλα τα πρακτορεία ΠροΠο της Θεσσαλονίκης.

* O Άνθιμος Καψής ήταν ένας πραγματικός τζέντλεμαν των γηπέδων! Δείτε στη συνέχεια το τι ακολούθησε μετά το φάουλ που έκανε στον Κούδα στη φάση του 34'...
Δείτε και άλλες φωτογραφίες από εκείνο το παιχνίδι...



Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4