Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

15 Δεκεμβρίου 2016

Ένας ΠΑΟΚ από άλλον πλανήτη! (1974)

Σαν σήμερα στις 15/12/1974, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε τον Ολυμπιακό σε ένα ακόμα νικηφόρο παιχνίδι, που προστέθηκε στην πολυετή νικηφόρα παράδοση του, στην Τούμπα, για την 9η αγωνιστική του πρωταθλήματος της περιόδου 1974-1975...

Η σεζόν 1974-1975 είχε φτάσει στην 9η αγωνιστική και το πρόγραμμα εκείνης της αγωνιστικής περιελάμβανε ένα μεγάλο ντέρμπι...


Ο Δικέφαλος με τον Λάκη Πρόγιο στον πάγκο του και τον Γκιούλα Λόραντ να παρακολουθεί το ματς από την κερκίδα έτοιμος να υπογράψει συμβόλαιο με την ομάδα, υποδέχτηκε στην Τούμπα τον πρωτοπόρο ως την 8η αγωνιστική Ολυμπιακό.

Το αήττητο της Τούμπας έπρεπε να διαφυλαχτεί για 5η συνεχόμενη χρονιά, καθώς είχε ξεκινήσει στις 3/1/1971, σε ματς που τελείωσε 0-0 για την 14η αγωνιστική του πρωταθλήματος...

Το γράψαμε και το ξαναγράφουμε, γιατί πιστεύουμε πως οι νεότερες γενιές ΠΑΟΚτσήδων θα πρέπει να γνωρίζουν τι σημαίνει πως ο Ολυμπιακός έχανε από το ... αεροδρόμιο!

Η προϊστορία των αγώνων μας με τον Ολυμπιακό εντός έδρας, χαρακτηρίζεται από την μακρύτερη παράδοση θετικών αποτελεσμάτων που έχει σημειωθεί ανάμεσα στα ζευγάρια των τεσσάρων παραδοσιακών μεγάλων ομάδων του ελληνικού πρωταθλήματος.
 
Επί 23 ολόκληρα χρόνια, από το 1969 έως το 1992, η νίκη του ΠΑΟΚ στο συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν ο πιο ακλόνητος άσος στο δελτίο προγνωστικών ποδοσφαίρου για όλους τους φιλάθλους, ανεξαρτήτως οπαδικής προτίμησης. Επιπλέον, και μέχρι το 1998, σε 28 αγώνες, ο ΠΑΟΚ σημείωσε 21 νίκες, έξι ισοπαλίες και μόλις μία ήττα.

Στις 15/12/1974 λοιπόν, για την 9η αγωνιστική του πρωταθλήματος, ήρθε η ώρα για τους παίκτες του ΠΡΟ.ΠΟ να ποντάρουν για μια ακόμη φορά στον ΠΑΟΚ και αυτός τους δικαίωσε απόλυτα!
 
Σε μια κατάμεστη Τούμπα, οι παίκτες του Λάκη Πετρόπουλου προσκύνησαν έναν εξαιρετικό Δικέφαλο που πήρε δικαιότατη νίκη με 2-0 στη βροχερή Τούμπα, χάρη σε γκολ που σημείωσαν στο 21' ο Παναγιώτης Κερμανίδης και στο 70' ο Χρήστος Τερζανίδης.

Δύο εξαιρετικής ομορφιάς τέρματα, τα οποία ξεσήκωσαν στο πόδι τη γεμάτη Τούμπα και έδωσαν το δικαίωμα στον κόσμο του Δικεφάλου να ξεσπάσει με τον μοναδικό τρόπο που αυτός γνώριζε εκείνη τη μακρινή εποχή!

Οι παίκτες μας δεν άφησαν και πολλά περιθώρια στους γηπεδούχους να ελπίζουν πως θα πάρουν κάτι από το παιχνίδι, καθώς μπήκαν πολύ δυνατά από το 1ο λεπτό, μη αφήνοντας τους αντιπάλους να πάρουν ανάσα!

Οι φιλοξενούμενοι βρισκόταν σε μόνιμη τρικυμία και πετούσαν την μπάλα όπου να 'ναι προκειμένου να σταματήσουν τις επελάσεις των παικτών μας... Έδειχνε πολύ μικρή ομάδα ο Ολυμπιακός εκείνο το κυριακάτικο απόγευμα, μπροστά στον τεράστιο ΠΑΟΚ!

Το σκορ έμεινε στα επίπεδα του 2-0, χάρη στην εξαιρετική εμφάνιση του Κελεσίδη, αλλά και στην αστοχία των παικτών μας στις πολύ καλές ευκαιρίες που δημιούργησαν.

Η τετράδα της μεσαίας γραμμής (Σαράφης, Κούδας, Αναστασιάδης, Τερζανίδης), έκανε κυριολεκτικά παπάδες, κερδίζοντας εύκολα τη μάχη στον νευραλγικό αυτό χώρο, με φυσική συνέπεια ο ΠΑΟΚ να απειλεί διαρκώς στην επίθεση με τους Ασλανίδη - Κερμανίδη...
Δεν υπήρξε κάποιος παίκτης που να ξεχώρισε περισσότερο από τους υπόλοιπους! Ήταν όλοι τους εκπληκτικοί!

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Ντεκ, Γούναρης, Φουντουκίδης, Πέλλιος, Ιωσηφίδης (78' Τσιλιγκιρίδης), Αναστασιάδης, Σαράφης, Τερζανίδης, Κούδας, Ασλανίδης, Κερμανίδης (71' Γκουερίνο).

Ολυμπιακός: Κελεσίδης, Γκαϊτατζής (78' Λοσάντα), Γκλέζος, Σιώκος, Κυράστας, Συνετόπουλος, Περσίδης, Βιέρα, Κρητικόπουλος, Πένια (46' Δεληκάρης), Γαλάκος.
* Τη σεζόν 1974-1975 ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε με τον Λες Σάνον στον πάγκο του για τα δύο πρώτα παιχνίδια (2 ήττες, η μία στην Πάτρα, η άλλη στο Χαριλάου και απομακρύνθηκε, καθώς υπήρχε και ο αποκλεισμός από τον Ερυθρό Αστέρα!), ακολούθησε ο Λάκης Πρόγιος (8 ματς) και στη συνέχεια ανέλαβε ο Γκιούλα Λόραντ (24 παιχνίδια). 

Η ομάδα τερμάτισε στην 3η θέση με 46 βαθμούς, έχοντας 19 νίκες - 8 ισοπαλίες - 7 ήττες, με τέρματα 73-28.

* Στην αρχική photo διακρίνεται ο Κερμανίδης σε μια επιθετική του προσπάθεια, ανάμεσα σε παίκτες του Ολυμπιακού ...

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4