Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

01 Νοεμβρίου 2017

Το πρώτο διπλό επί του Άρη! (1959)

Σαν σήμερα στις 1/11/1959, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε εκτός έδρας τον Άρη, την 2η αγωνιστική του Πρώτου Πρωταθλήματος σε μορφή εθνικής κατηγορίας, της περιόδου 1959-1960...

Το πρωτάθλημα της περιόδου 1959–60 ήταν το πρώτο που διεξήχθη σε μορφή εθνικής κατηγορίας, ύστερα από διαβουλεύσεις πολλών μηνών. Ξεκίνησε την Κυριακή 25 Οκτωβρίου του 1959 με τη συμμετοχή 16 ομάδων, βάσει της κατάταξής τους την προηγούμενη περίοδο.

Σαν σήμερα λοιπόν στις 1/11/1959, ο Δικέφαλος αντιμετώπισε εκτός έδρας τον Άρη, σε μια αναμέτρηση που τελείωσε με επικράτηση για την ομάδα μας με 0-1... 

Ο αγώνας έγινε μπροστά σε 12.000 θεατές, ανάμεσά τους και πάρα πολλοί οπαδοί του ΠΑΟΚ, που είδαν την ομάδα μας να είναι πιο οργανωμένη από τους γηπεδούχους και να φεύγει από τη συνοικία με το διπλό. Το 0-1 είναι φτωχό σκορ και αδικεί τον ΠΑΟΚ που έχασε πολλές ευκαιρίες για να το διευρύνει.

Οι παίκτες του Ζάρκο Μιχαήλοβιτς, παίζοντας 4-2-4 (!), πήραν τη ρεβάνς για τη φιλική ήττα που υπέστησαν πριν λίγες μέρες, αιφνιδιάζοντας τους υπερόπτες αντιπάλους τους.  
Κλειδί για τη νίκη ο Νικολαΐδης που εξουδετέρωσε των καλύτερο παίκτη του Άρη (Καλλιοτζής) και παράλληλα βοήθησε πολύ στην ανάπτυξη του παιχνιδιού.

Το γκολ που έκρινε τον νικητή σημειώθηκε μόλις στο 2'. Ο Χαβανίδης εκτέλεσε φάουλ, η μπάλα πέρασε μέσα από το τείχος καταλήγοντας στο πλεκτό του Πετράκη... 

Ο διαιτητής Αναγνωστόπουλος, αδίκησε τον ΠΑΟΚ μετά το 0-1, ενώ να σημειωθεί πως οι γηπεδούχοι διαμαρτυρήθηκαν για το φάουλ από το οποίο προήλθε το γκολ του Χαβανίδη, ισχυριζόμενοι πως ο Πετράκης βρήκε την μπάλα με το στήθος και όχι με το χέρι...

Στην επανάληψη, ο Δικέφαλος βλέποντας πως η συνοικία ξεμένει από δυνάμεις, βγήκε ακόμη πιο δυναμικά στην επίθεση και ειδικά στο τελευταίο κομμάτι της αναμέτρησης, χάθηκαν σημαντικές ευκαιρίες... 

Οι συνθέσεις:

Άρης: Πετράκης, Νανάκος, Τιανταφύλλου, Γρηγοριάδης, Κεμαλίδης, Χατζηκώστας, Πασχαλίδης, Καλλιοτζής, Παναγούλιας, Πέρρος, Παπουτσόπουλος.

ΠΑΟΚ: Πρόγιος, Χασιώτης, Κεμανίδης, Γιαννέλος, Ραπτόπουλος, Χαβανίδης, Νικολαΐδης, Λέανδρος, Κουιρουκίδης, Κατηκαρίδης, Γεντζής.

* Ο Δικέφαλος ολοκλήρωσε τη σεζόν στην 7η θέση, έχοντας 10 νίκες, 9 ισοπαλίες, 11 ήττες, με 59 βαθμούς και τέρματα 32-32. 

Ο ΠΑΟΚ έδωσε στις 31/7/1960 αγώνα μπαράζ με τον συμπολίτη στο Χαριλάου, το σκορ έμεινε στο 0-0 και η ομάδα μας τερμάτισε 7η, αφήνοντας τον Άρη στην 8η θέση, λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων!

* Ο Γιουγκοσλάβος τεχνικός Ζάρκο Μιχαήλοβιτς, παρέμεινε στον ασπρόμαυρο πάγκο και την επόμενη σεζόν, χωρίς πάντως να πετύχει κάτι ιδιαίτερο!

* Το 1ο πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής κατέκτησε ο Παναθηναϊκός, που αναδείχθηκε έτσι πρωταθλητής Ελλάδας για 4η φορά στην ιστορία του. 

Ισοβαθμώντας στους 79 βαθμούς με την ΑΕΚ, επικράτησε 2-1 στο μεταξύ τους αγώνα κατάταξης ή μπαράζ, μία αναμέτρηση όπου δεν χρειαζόταν παρά το ισόπαλο αποτέλεσμα στο ουδέτερο στάδιο Καραϊσκάκη. 

Σε μία τέτοια περίπτωση μετά και την ημίωρη παράταση, η προκήρυξη της διοργάνωσης έθετε ως κριτήριο την καλύτερη αναλογία τερμάτων, δηλαδή το πηλίκο του ενεργητικού δια το παθητικό κάθε ομάδας, συντελεστή στον οποίον πλεονεκτούσε ο Παναθηναϊκός (59÷20=2,950 έναντι 2,667 της ΑΕΚ).

* Μέσω μπαράζ και με το ίδιο σκορ κρίθηκε επίσης η τρίτη θέση για τον υποβιβασμό, με το νικητή Παναιγιάλειο να υπερτερεί πάλι του Παγκορινθιακού στην περίπτωση ισοπαλίας.

* Στην αρχική εικόνα Πρόγιος και Παπουτσόπουλος διεκδικούν την μπάλα μετά από εκτέλεση κόρνερ...

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4