Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

05 Μαΐου 2020

Σαν σήμερα «έφυγε» ο Βασίλης Σαμαράς (2020)

Σαν σήμερα στις 5/5/2020, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών ο Βασίλης Σαμαράς. Ήταν ο μεγαλύτερος εν ζωή ποδοσφαιριστής του Δικεφάλου ...

Γεννήθηκε το 1925 και ήταν από τους πρώτους μεταπολεμικούς τερματοφύλακες του ΠΑΟΚ, ένας από τους διαδόχους του αδικοχαμένου στον ελληνοϊταλικό πόλεμο του ’40, Νίκου Σωτηριάδη.

Μετά το τέλος του πολέμου, ο Δικέφαλος όπως και οι άλλες ομάδες, ξεκίνησαν δειλά δειλά να κάνουν την προσπάθεια της επαναλειτουργίας τους, κυριολεκτικά μέσα από τα συντρίμμια. 

Αρχικά λοιπόν την εστία μας υπερασπίστηκαν οι Ανδρεόπουλος, Διαμαντίδης, Τσαλδάρης, Φελούρης (κυρίως ο τελευταίος), για να έρθει στη συνέχεια η σειρά του (τότε) 22χρονου Βασίλη Σαμαρά, να καθίσει κάτω από τα δοκάρια σε φιλικό παιχνίδι με τον Απόλλωνα Σμύρνης. 

Ήταν 8/6/1947, ο αγώνας έγινε στο Σιντριβάνι και ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 3-1. Ο Σαμαράς αντικατέστησε τον Φελούρη, καταγράφοντας σύμφωνα με το αρχείο μας την πρώτη του συμμετοχή με την φανέλα του ΠΑΟΚ. 

Τη σεζόν 1947-1948 ήταν πλέον ο βασικός τερματοφύλακάς μας, μετρώντας 2 συμμετοχές στα παιχνίδια του Κυπέλλου Ελλάδας (2/2) και 10 σε παιχνίδια του πρωταθλήματος Θεσσαλονίκης (10/10). 

Ήταν μια σεζόν στην οποία ο ΠΑΟΚ πήγε τρένο και αναδείχτηκε Πρωταθλητής Θεσσαλονίκης (9 νίκες, 1 ήττα), για να αγωνιστεί στη συνέχεια στα 4 παιχνίδια της τελικής φάσης του Πανελληνίου πρωταθλήματος (4/4), κόντρα σε Απόλλωνα Σμύρνης και Ολυμπιακό, μέσα έξω. 

Ο Σαμαράς είχε μια πολύ γεμάτη σεζόν, καθώς αγωνίστηκε και στα 16 επίσημα ματς του Δικεφάλου σε πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης, Κύπελλο Ελλάδας και τελική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος! 

Την επόμενη αγωνιστική περίοδο (1948-1949), έπαιξε και στα 3 ματς Κυπέλλου που έδωσε η ομάδα (3/3), αλλά και στα 10 παιχνίδια του πρωταθλήματος Θεσσαλονίκης (10/10), με τον ΠΑΟΚ να τερματίζει 1ος, αλλά ισόβαθμος του Άρη με 25 βαθμούς, με τον συμπολίτη πάντως να υπερτερεί στη διαφορά τερμάτων και να είναι αυτός που συνέχισε στην τελική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος! 

Ήταν μια εξαιρετική διετία για τον ΠΑΟΚ και ο Βασίλης Σαμαράς ήταν από τους ακρογωνιαίους λίθους εκείνης της ομάδας! 

Η επόμενη αγωνιστική περίοδος 1949-1950, αλλά και αυτές που ακολούθησαν βρήκαν τον Σαμαρά εκτός ΠΑΟΚ, τα ποδοσφαιρικά του ίχνη χάθηκαν και δεν ξαναφόρεσε τη φανέλα με τον Δικέφαλο αετό στο στήθος, για λόγους που δε γνωρίζουμε! 

Στην αρχική εικόνα διακρίνεται ο Βασίλης Σαμαράς με τους συμπαίκτες του, πριν από παιχνίδι με τον Άρη… 

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκέπασε … 

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4