Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

08 Μαΐου 2020

Άδικη εντός έδρας ήττα από τον Απόλλωνα (1955)

Σαν σήμερα στις 8/5/1955, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε τον Απόλλωνα Σμύρνης, σε παιχνίδι της 4ης αγωνιστικής της τελική φάσης του Πανελληνίου πρωταθλήματος της περιόδου 1954-1955 …

Ο Δικέφαλος με τον Νίκο Πάγκαλο στον πάγκο του, γνώρισε την ήττα με 1-2, σε μια αναμέτρηση με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. 
Η ομάδα προερχόταν από εντυπωσιακή πρόκριση επί του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη (2-4, στις 1/5/1955) και ο ενθουσιασμός που υπήρχε εκείνες τις μέρες στη Θεσσαλονίκη, έφερε στο γήπεδο 15.000 θεατές! 

Ο ΠΑΟΚ ήταν κυρίαρχος στο ξεκίνημα του παιχνιδιού, όμως ο Ταουξής με σωτήριες επεμβάσεις του σταμάτησε τα σουτ των Κουιρουκίδη στο 2’ και Παπαδάκη στο 5’. Ίδια τύχη είχαν οι δύο προσπάθειες του Κιουρτζή, καθώς και ένα τετ α τετ του Καραφουλίδη! 
Οι φιλοξενούμενοι σταδιακά ισορρόπησαν το παιχνίδι και στο 40’ πήραν το προβάδισμα στο σκορ! Ο Παπάζογλου κέρδισε την μπάλα από τον Χασιώτη, πάσαρε στον Σκανδάλη, αυτός βρήκε τον Καμάρα που με δυνατό, συρτό, γωνιακό σουτ νίκησε τον Πρόγιο. 

Στα λεπτά που ακολούθησαν μέχρι να ακουστεί το σφύριγμα της λήξης του ημιχρόνου από τον διαιτητή Δαμαλίτη, ο ΠΑΟΚ πίεσε για την ισοφάριση, χωρίς όμως να φτάσει σε αυτήν. 

Λίγο πριν την έναρξη της επανάληψης, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού σχολείου της Νέας Υόρκης (Χατζηχαμπέσης), δώρισε στους αντιπάλους από ένα έμβλημα δισκοβόλου. 
Στο 47’ ο Παπαδάκης που έκανε εκπληκτικό παιχνίδι και εκείνη τη μέρα, κεραυνοβόλησε τον Ταουξή, που για μια ακόμη φορά κατάφερε να αποκρούσει ένα σουτ που έμοιαζε σίγουρο γκολ! 

Ο ΠΑΟΚ πίεζε για την ισοφάριση, όμως στο 81’ ο Καμάρας απέφυγε τρεις παίκτες μας και έδωσε έτοιμο γκολ στον Σκανδάλη, που από κοντά σημείωσε το 0-2, παγώνοντας τις κερκίδες! 

Η ομάδα μας, με τον χρόνο να πιέζει αφόρητα, δεν παράτησε το παιχνίδι και αφού στο 86’ το μακρινό σουτ του Παπαδάκη σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι, στο επόμενο λεπτό ο Καραφουλίδης με κοντινή κεφαλιά μετά από σέντρα του Κουιρουκίδη μείωσε σε 2-1. 

Κορυφαίοι από τον ΠΑΟΚ οι Παπαδάκης, Καραφουλίδης, Καλογιάννης, Χουρμπουλιάδης και από τον Απόλλωνα οι Ταουξής, Δαράκης, Χρόνης, Καμάρας.

Οι συνθέσεις: 

ΠΑΟΚ: Πρόγιος, Γερούδης, Χασιώτης, Κεμανίδης, Δουκάκης, Καλογιάννης, Κιουρτζής, Καραφουλίδης, Κουιρουκίδης, Παπαδάκης, Χουρμπουλιάδης.

Απόλλων: Ταουξής, Κορωνάρχης, Δαράκης, Χρόνης, Σαχίνης, Αρδίζογλου, Παπάζογλου, Σκανδάλης, Καμάρας, Σεραφείδης, Μιχαλάκος.
* Τη σεζόν 1954-1955, ο ΠΑΟΚ είχε ανακηρυχτεί πρωταθλητής Θεσσαλονίκης συγκεντρώνοντας 28 βαθμούς σε 10 ματς, με τέρματα 28-7. Η ομάδα είχε 8 νίκες και 2 ισοπαλίες, αφήνοντας στη 2η θέση τον Απόλλωνα Πόντου με δύο βαθμούς λιγότερους. 

* Τα 28 τέρματα του Δικεφάλου τα σημείωσαν οι: Γιεντζής 9, Κουιρουκίδης 5, Καραφουλίδης 5, Κιουρτζής 3. Παπαδάκης 2, Δουκάκης 2 και άλλα 2 σημειώθηκαν με αυτογκόλ των αντιπάλων μας. 

* Οι 6 ομάδες που μετείχαν στην τελική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος προέκυψαν ως εξής: 

• Πρωτάθλημα ΕΠΣ Αθήνας: Οι 2 πρώτες ομάδες της κατάταξης
• Πρωτάθλημα ΕΠΣ Πειραιά: Η πρωταθλήτρια ομάδα
• Πρωτάθλημα ΕΠΣ Μακεδονίας: Η πρωταθλήτρια ομάδα
• Περιφερειακό πρωτάθλημα: Οι 2 νικήτριες (Νοτίου και Βορείου ομίλου). 

* Οι αγώνες της προκριματικής φάσης διεξήχθησαν από τις 10 Οκτωβρίου 1954 μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου 1955, ενώ της τελικής φάσης από τις 20 Φεβρουαρίου μέχρι τις 17 Ιουλίου 1955. Το σύστημα βαθμολογίας ήταν: Νίκη: 3 βαθμοί - Ισοπαλία: 2 βαθμοί - Ήττα: 1 βαθμός. 
* Ο ΠΑΟΚ τερμάτισε στην 4η θέση, μαζεύοντας 20 βαθμούς (5 νίκες – 5 ήττες), με τέρματα 21-13. Τα 21 ασπρόμαυρα γκολ τα σημείωσαν οι Παπαδάκης 6, Κουιρουκίδης 4, Καραφουλίδης 4, Κιουρτζής 3, Γιεντζής 3, Γιαννέλος 1. 

* Το ρόστερ του ΠΑΟΚ στα παιχνίδια της τελικής φάσης του πρωταθλήματος, το αποτελούσαν οι: Πρόγιος, Λύμπος, Γερούδης, Δουκάκης, Μιγγούσης, Κεμανίδης, Καλογιάννης, Τσίντογλου, Κιουρτζής, Καραφουλίδης, Γιεντζής, Κουντουξίδης, Χασιώτης, Παπαδάκης, Γιαννέλος, Χουρμπουλιάδης, Κουιρουκίδης, Χαβανίδης.

* Η ομάδα είχε μια εξαιρετική πορεία και στο Κύπελλο Ελλάδας, φτάνοντας ως τον τελικό του θεσμού, που έγινε στις 12/6/1955 στην ουδέτερη Λεωφόρο με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό (ήττα με 2-0). 
* Στην παραπάνω εικόνα μια ενδεκάδα του ΠΑΟΚ της περιόδου 1954-1955. 
Διακρίνονται από αριστερά, όρθιοι: Κουιρουκίδης, Γερούδης, Κεμανίδης, Πρόγιος, Παπαδάκης, Κιουρτζής, Χαραλαμπίδης (πρόεδρος). Καθιστοί: Καραφουλίδης, Καλογιάννης, Γεντζής, Χασιώτης, Δουκάκης. 

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4