Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

24 Μαρτίου 2020

Σαν σήμερα «έφυγε» ο Νότης Τσίντογλου (2020)

Σαν σήμερα στις 24/3/2020 έφυγε από την ζωή ένας από τους παίκτες, που συνέβαλαν σημαντικά στη δημιουργία της μεγάλης ομάδας του ΠΑΟΚ, της "Χρυσής Εποχής", ο Νότης Τσίντογλου... 

Γεννήθηκε στα χρόνια του μεσοπολέμου στον συνοικισμό της Ευαγγελίστριας σε μια εποχή στην οποία το ποδόσφαιρο στην αλάνα ήταν κυρίαρχο σπορ!

Ήρθε στον ΠΑΟΚ την περίοδο 1947-1948 και ήταν επιλογή του θρυλικού Νικηφόρου Τσαρπανά. Ξεκίνησε –ενώ ήταν ακόμη μαθητής- να αγωνίζεται στις μικρές ομάδες του συλλόγου, για να φτάσει το 1951 να είναι βασικός στη μεγάλη ομάδα του Δικεφάλου.

Αγωνιζόταν στη δεξιά πλευρά της μεσαίας γραμμής, είχε άριστη τεχνική κατάρτιση, εξαιρετική σέντρα και διακρινόταν για το φινετσάτο παιχνίδι του. Στα πολλά παιχνίδια στα οποία πήρε μέρος, κατάφερνε πάντα να είναι από τους καλύτερους του γηπέδου, καθώς είχε πάντα σταθερά καλή απόδοση.

Ο Τσίντογλου ήταν βασικό μέλος του Δικεφάλου της χρυσής εποχής και μαζί με τους ανυπέρβλητους Κουϊρουκίδη, Γεντζή, Παπαδάκη, Καραφουλίδη, Χασιώτη, Πρόγιο και άλλους, δημιούργησαν την πρώτη πολύ μεγάλη ομάδα του ΠΑΟΚ που κέρδισε τον σεβασμό όλων... Ήταν ο παίκτης των ειδικών αποστολών, ένα υπερπολύτιμο εργαλείο στα χέρια του εκάστοτε προπονητή του!

Ευτύχησε να δει τον ΠΑΟΚ επί των ημερών του να παίρνει επί σειρά ετών το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης και άλλες δύο να παίζει στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας (ο ίδιος αγωνίστηκε στον δεύτερο με τον Παναθηναϊκό στην ουδέτερη ... Λεωφόρο!).

Ολοκλήρωσε την καριέρα του στον ΠΑΟΚ τη σεζόν 1959-1960, στο πρώτο πρωτάθλημα από καθιερώσεως της Α΄Εθνικής, όταν και αγωνίστηκε σε ένα μόνο παιχνίδι.

Μαζί με τους Πρόγιο, Χασιώτη, Κεμανίδη, Πετρίδη, Χαβανίδη, Γιαννέλο, Λέανδρο, Κουιρουκίδη, Κιουρτζή και Νικολαΐδη ήταν οι παίκτες που αντιμετώπισαν την ΑΕΚ στις 6/9/1959 στα εγκαίνια της Τούμπας!

Ανήκε στην μεγάλη ομάδα της "Χρυσής εποχής" που σάρωνε για μια τριετία το πρωτάθλημα της Θεσσαλονίκης,, πραγματοποιώντας καλές εμφανίσεις στα παιχνίδια της τελική φάσης του Πανελληνίου πρωταθλήματος αλλά και του Κυπέλλου. 

Δυστυχώς όμως, ούτε ο Νότης ούτε κάποιος άλλος παίκτης της δικής του γενιάς ευτύχησε να σηκώσει κάποιον Πανελλήνιο τίτλο, καθώς εκείνη η ώρα αργούσε ακόμη.
Μάρτης του 1964: Με τη φανέλα της μικτής Θεσσαλονίκης διακρίνονται από αριστερά οι Κεμανίδης, Τσίντογλου, Γεντζής, Γερούδης, Χουρμπουλιάδης, Παπαδάκης, Καραφουλίδης, ενώ ο Κουρουκίδης απουσίαζε λόγω της Εθνικής!

Ο ίδιος σε δηλώσεις του είχε τονίσει πως ούτε αυτός ούτε κάποιος παίκτης της δικής του εποχής πήρε πολλά χρήματα από το ποδόσφαιρο, αλλά κέρδισαν τη μεγάλη αναγνώριση του κόσμου.

Ήταν το πειραχτήρι της ομάδας και κάποια περιστατικά με αυτόν πρωταγωνιστή έχουν μείνει στην ιστορία ...

Ας θυμηθούμε κάποια από αυτά:

Σε κάποιο παιχνίδι ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού, ο Τσίντογλου είχε πάρει εντολή από τον πάγκο να αποβληθεί μαζί με τον Μπέμπη! Ο Τσίντογλου δημιούργησε επεισόδιο και ο ρέφερι τους απέβαλε και τους δύο!

Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ (Χαραλαμπίδης) και ο έφορος (Καλαϊτζόγλου) μεσολάβησαν στον διαιτητή να πάρει πίσω την απόφασή του και τον έπεισαν να τους αφήσει και τους δύο να συνεχίσουν το ματς, την ώρα που ο τεχνικός του ΠΑΟΚ (Πάγκαλος) έμεινε ... αποσβολωμένος, καθώς ανατράπηκαν τα σχέδιά του!

Σε ένα φιλικό παιχνίδι με μια αυστριακή ομάδα, ο ξανθός εξτρέμ των φιλοξενούμενων είχε κάνει τον Πετρίδη "χαζό". Ο Τσίντογλου πείραξε τον συμπαίκτη του λέγοντας: "Ρε Τάκη σε χάζεψε ο μελαχρινός".

Τότε ο Πετρίδης γύρισε και του είπε με ύφος: "Ε όχι και μελαχρινός, ξανθός ήταν!" Και το πειραχτήρι ο Τσίντογλου του είπε: "Πάψε ρε Τάκη που ξέρεις εσύ τι ήταν! Μήπως τον είδες καθόλου;"

Όταν υπήρχε κάποιο δύσκολο ματς έλεγε: "Ο Θεός να βάλει το χέρι του και ο Κουιρουκίδης το πόδι του". Μετά το ματς, όταν υπήρχε καλό αποτέλεσμα έλεγε: "Και ο Θεός και ο Κουιρουκίδης δε μας χάλασαν το χατίρι".

Σε μια από τις ελάχιστες συνεντεύξεις του ο Νότης Τσίντογλου, είχε εκμυστηρευθεί για το χτίσμο της Τούμπας: "Οι περισσότεροι παράγοντες του ΠΑΟΚ, υποστήριζαν πολιτικά τη Δημοκρατική Ένωση, που αποτελούνταν από τα κόμματα του Κέντρου και την ΕΔΑ. 

Όταν έγινε γνωστό ότι σε περίπτωση που εκλεγεί ο γνωστός φίλαθλος του ΠΑΟΚ, Γεώργιος Θέμελης με την ΕΡΕ θα οριστεί υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και θα δώσει την έκταση για την κατασκευή του γηπέδου, άπαντες ξεκίνησαν έναν προεκλογικό αγώνα υπέρ της ΕΡΕ και του Θέμελη".

Δείτε βίντεο με στιγμιότυπα και από τη βράβευσή του, σε παιχνίδι με τον ΟΦΗ τον Φεβρουάριο του 2014, αλλά και από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο ντοκιμαντέρ του Νίκου Τριανταφυλλίδη...

Δείτε το αφιέρωμα του ΠΑΟΚ TV μετά τον θάνατό του...







Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4