Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

19 Φεβρουαρίου 2020

Εντυπωσιακό διπλό και πρόκριση στη Φλώρινα (1939)

Σαν σήμερα στις 19/2/1939 ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε εκτός έδρας την ομάδα Ελλάς Φλώρινας, στο πλαίσιο της φάση των «16» του Κυπέλλου Ελλάδας της περιόδου 1938-1939 … 

Ο Δικέφαλος πήρε μια εύκολη πρόκριση επικρατώντας με το εντυπωσιακό 1-6, απέναντι σε έναν αντίπαλο από τον οποίον ήταν πολύ καλύτερος, όπως άλλωστε αυτό αποτυπώνεται και στο τελικό σκορ! 

Το σκορ άνοιξε στο 11’ ο Γεωργίου και ο ίδιος παίκτης στο 26’ σημείωσε το 0-2. Στο 37’ ο Παπαπαναγιώτου ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 0-2, για να μειώσει για την ομάδα της Φλώρινας ο Χατζηβαρδέας στο 42’ σε 1-3. 

Με αυτό το σκορ οι ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα του ημιχρόνου όταν ακούστηκε το σφύριγμα του διαιτητή Ηλιάδη. 

Στο 50’ ο Καλογιάνης έκανε το 1-4, στο 62’ ο Ιωαννίδης το 1-5, για να διαμορφωθεί το τελικό 1-6 στο 78’ από τον Καλογιάννη! 

Η σύνθεση του ΠΑΟΚ: Σωτηριάδης, Αρβανίτης, Βατίκης, Πανίδης, Κοντόπουλος, Κωνσταντικόγλου, Βασιλειάδης, Παπαπαναγιώτου, Ιωαννίδης, Καλογιάννης, Γεωργίου. 

Η πορεία του ΠΑΟΚ στο Κύπελλο εκείνης της περιόδου … 

Στην φάση των 16 άφησε εκτός την Ελλάς Φλώρινας με 1-6

Στον προημιτελικό απέκλεισε τον Ηρακλή με 3-2

Στον ημιτελικό διέλυσε τον πρωταθλητή Πειραιά Εθνικό με το επιβλητικό 4-0 στην Θεσσαλονίκη, όπου πήρε και την πρόκριση για τον τελικό, εκείνο το απόγευμα της Κυριακής της 15ης Μαΐου 1939. 

Στον δεύτερο ημιτελικό υπήρξε διακοπή πριν το ημίχρονο διότι ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, Ράγγος δεν δέχθηκε την απόφαση του διαιτητή για να αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο μετά το χτύπημα στον Μαρόπουλο της ΑΕΚ και έτσι η αναμέτρηση δεν συνεχίστηκε. 

Οι διαβουλεύσεις δεν κατέληξαν κάπου, έτσι δεν επαναλήφθηκε η αναμέτρηση και οι Κιτρινόμαυροι πήραν το εισιτήριο για τον τελικό, όπου αντιμετώπισαν τον ΠΑΟΚ. 

* Στην διοργάνωση του κυπέλλου Ελλάδος της περιόδου 1938-1939 μετείχαν συνολικά 73 σύλλογοι, ενώ μέχρι την φάση των 16 η κλήρωση γινόταν με τοπικά κριτήρια. 

Οι αγώνες της προκριματικής φάσης ξεκίνησαν στις 26 Οκτωβρίου 1938, ενώ η τελική φάση με τη συμμετοχή και των ισχυρών ξεκίνησε στις 19 Φεβρουαρίου 1939. 

Η διοργάνωση ολοκληρώθηκε στις 28 Μαΐου 1939 με τη διεξαγωγή του τελικού. Για τη διευκόλυνση των επαρχιακών σωματείων η ΕΠΟ ανέλαβε τα έξοδα μετακίνησης. 

* Στην τελική φάση των 16, προκρίθηκαν χωρίς αγώνες οι 8 «ισχυρές» ομάδες των μεγάλων πόλεων (ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Απόλλων Αθηνών, Ολυμπιακός Πειραιώς, Εθνικός Πειραιώς, ΠΑΟΚ, Άρης και Ηρακλής Θεσσαλονίκης), οι οποίες τιθέμενες επικεφαλής αντιμετώπισαν τις υπόλοιπες 8 που έφτασαν στην πρόκριση από τους κατά τόπους προκριματικούς γύρους, με αποτέλεσμα να προκριθούν στα προημιτελικά όλοι οι «ισχυροί». 

* Το Κύπελλο της διοργάνωσης αθλοθέτησε ο υπουργός-διοικητής πρωτευούσης Κώστας Κοτζιάς. Ο ίδιος αθλοθέτησε οκτώ κύπελλα για τις οκτώ νικήτριες ομάδες της προκριματικής φάσης των ισάριθμων περιφερειών. 

* Στην αρχική εικόνα διακρίνονται οι παίκτες του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ, πριν τον τελικό Κυπέλλου εκείνης της σεζόν που έγινε στις 28/5/1939 στη Λεωφόρο.

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4