Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

08 Ιουλίου 2019

Νίκησε τον Απόλλωνα στη μάχη της 4ης θέσης (1956)

Σαν σήμερα στις 8/7/1956, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε σε αγώνα κατάταξης τον Απόλλωνα Σμύρνης, με φόντο την κατάληψη της 4ης θέσης, στην τελική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος της περιόδου 1955-1956...

Ο Δικέφαλος με τον Ούγγρο τεχνικό Έρμαν Χόφμαν στον πάγκο του, μπροστά σε 5.000 θεατές, πήρε τη νίκη με 1-0, χάρη σε γκολ που σημείωσε ο Λάμπης Κουιρουκίδης με ωραίο γυριστό σουτ στο 26', με τη βοήθεια και του κάθετου δοκαριού.
Η αναμέτρηση ήταν ουσιαστικά αδιάφορη και για τις δύο ομάδες, που αγωνίστηκαν αποκλειστικά για το γόητρο, με την αθηναϊκή ομάδα να παίζει στην επανάληψη, για περίπου 30 λεπτά, με παίκτη λιγότερο λόγω τραυματισμού του Βύρωνος.

Η πρώτη καλή ευκαιρία στο ματς καταγράφηκε στο 4' με τον Χουρμπουλιάδη σε κενή εστία να σουτάρει άουτ, για να απαντήσει στο 10' ο Παπάζογλου, όταν το σουτ που επιχείρησε το απέκρουσε δύσκολα ο Πρόγιος, πέφτοντας στη γωνία της εστίας μας.

Στο 25' ο Πετρίδης εκτέλεσε φάουλ, όμως η μπάλα σταμάτησε στο δοκάρι του Τσανακτσή, για να έρθει στο επόμενο λεπτό ο Κουρουκίδης να σημειώσει το γκολ που έδωσε τη νίκη στον ΠΑΟΚ, μετά από μπαλιά του Τσίντογλου.
Ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος και στην επανάληψη, με τους φιλοξενούμενους να χάνουν στο 54' τον Βύρωνα, ο οποίος τραυματίστηκε σε σύγκρουσή του με τον Χουρμπουλιάδη και αποχώρησε από το παιχνίδι.

Τη θέση του Βύρωνα στην άμυνα της αθηναϊκής ομάδας, την κάλυψε ο Καμάρας. Ο Δικέφαλος μέχρι τα μισά του δευτέρου ημιχρόνου πίεζε και δημιουργούσε ευκαιρίες οι οποίες πέρασαν ανεκμετάλλευτες, καθώς ο Κουιρουκίδης, ο Λέανδρος και ο Χουρμπουλιάδης, δεν κατάφεραν να σκοράρουν!

Κορυφαίοι από πλευράς ΠΑΟΚ οι Τσίντογλου, Κουιρουκίδης, Παπαδάκης και από τον Απόλλωνα οι Παπάζογλου, Χολέβας.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Πρόγιος, Κεμανίδης, Χασιώτης, Πετρίδης, Καλογιάννης, Γερούδης, Λέανδρος, Τσίντογλου, Κουιρουκίδης, Παπαδάκης, Χουρμπουλιάδης.

Απόλλων Σμύρνης: Τσανακτής, Βύρων, Δαράκης, Κορωνάρχης, Σαχίνης, Μαυρόπουλος, Παπάζογλου, Χολέβας, Καμάρας, Ευθυμίου, Χατζηκανέλλος.
* Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα 1955–56 υπήρξε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διοργάνωση, καθώς από τις 6 ομάδες που μετείχαν, οι 5 διεκδίκησαν ως το φινάλε τον τίτλο του πρωταθλητή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωταθλητής με τον πέμπτο της κατάταξης είχαν μόλις 3 βαθμούς διαφορά, ενώ μόνο ο Άρης έμεινε από το ξεκίνημα πίσω στη βαθμολογία. Τελικά τον τίτλο κατέκτησε ο Ολυμπιακός, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε με 4 διαδοχικές ισοπαλίες, για 3η συνεχόμενη φορά και 12η συνολικά.

* Πριν την τελική φάση, η οποία και αποτέλεσε την οριστική μορφή του πρωταθλήματος εκείνης της χρονιάς, υπήρξαν δύο προκριματικές φάσεις. Αρχικά, από τα πρωταθλήματα των τριών κυρίων ενώσεων, την πρόκριση για την επόμενη φάση κατέκτησαν:

Πρωτάθλημα ΕΠΣ Αθήνας: Οι 3 πρώτες ομάδες της κατάταξης.
Πρωτάθλημα ΕΠΣ Πειραιά: Οι 2 πρώτες ομάδες της κατάταξης.
Πρωτάθλημα ΕΠΣ Μακεδονίας: Οι 2 πρώτες ομάδες της κατάταξης.

* Στη συνέχεια, δημιουργήθηκαν τρεις νέοι όμιλοι με γεωγραφικά κριτήρια όπου μετείχαν συνολικά 14 ομάδες. Οι 7 από τις τρεις μεγάλες πόλεις και άλλες 7 από τα ανά την χώρα περιφερειακά πρωταθλήματα. 

Από κάθε όμιλο προκρίθηκαν στην τελική φάση οι δύο πρώτες ομάδες της κατάταξης, οι οποίες τελικά ήταν 2 της Αθήνας, 2 του Πειραιά και 2 της Θεσσαλονίκης.

* Το σύστημα αυτό (δύο προκριματικές φάσεις αντί μίας) δεν επαναλήφθηκε τα επόμενα χρόνια μέχρι την καθιέρωση της Α' εθνικής. Το σύστημα βαθμολογίας ήταν: Νίκη: 3 βαθμοί - Ισοπαλία: 2 βαθμοί - Ήττα: 1 βαθμός.
* Ο ΠΑΟΚ στο τοπικό πρωτάθλημα της Θεσσαλονίκης την περίοδο 1955-1956, τερμάτισε στην πρώτη θέση, συγκεντρώνοντας 29 βαθμούς σε 10 ματς, έχοντας 9 νίκες και 1 ισοπαλία, με τέρματα 31-6.

* Η ομάδα στην τελική φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος τερμάτισε στην 4η θέση με 20 βαθμούς και τέρματα 13-13
* Το ρόστερ του ΠΑΟΚ στα παιχνίδια της τελικής φάσης αποτελούσαν οι: Πρόγιος, Βελλιάδης, Κεμανίδης, Χασιώτης, Πετρίδης, Καλογιάννης, Τσίντογλου, Γερούδης, Γεντζής, Κουιρουκίδης, Λέανδρος, Παπαδάκης, Αρβανίτης, Χαλικάς, Μιγγούσης, Χουρμπουλιάδης, Κιουρτζής.

* Στην αρχική εικόνα, μια ενδεκάδα του ΠΑΟΚ της περιόδου 1955-1956
Διάκρίνονται από τα αριστερά όρθιοι: Χαραλαμπίδης (πρόεδρος), Κιουρτζής, Γεντζής, Κουιρουκίδης, Παπαδάκης, Χουρμπουλιάδης, Γεωργιάδης (έφορος), Έρμαν Χόφμαν (προπονητής). Καθιστοί: Τσίντογλου, Χασιώτης, Πρόγιος, Κεμανίδης, Πετρίδης, Καλογιάννης.

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4