Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

17 Μαΐου 2019

Κέρδισε τη Δόξα με σύμμαχο τα δοκάρια (1959)

Σαν σήμερα στις 17/5/1959, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε τη Δόξα Δράμας, σε παιχνίδι της αγωνιστικής της τελικής φάσης του Πανελληνίου πρωταθλήματος της περιόδου 1958-1959 ...

Ο Δικέφαλος με τον Διονύση Μινάρδο στον πάγκο του, πήρε τη νίκη επικρατώντας της δραμινής ομάδας με 1-0, χάρη σε γκολ που σημείωσε στο 80' ο Καραγιαννίδης.

Ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκε με σημαντικές απουσίες καθώς ο τεχνικός της ομάδας μας δεν υπολόγιζε τους Κουιρουκίδη – Χαβανίδη, ενώ οι Κεμανίδης – Νικολαΐδης αν και αγωνίστηκαν, είχαν θέματα τραυματισμών!

Η Δόξα εντυπωσίασε με το παιχνίδι της, ήταν ένα πολύ οργανωμένο σύνολο, με τους επιθετικούς της όμως να χάνουν σημαντικές ευκαιρίες, ενώ σε τρεις περιπτώσεις η μπάλα σταμάτησε στα δοκάρια μας!

Ήταν η ομάδα που εκμεταλλευόμενη τις απουσίες μας, είχε την εδαφική υπεροχή, κερδίζοντας μάλιστα 11 κόρνερ, ενώ οι αμυντικοί της παραχώρησαν μόλις 1...

Οι φιλοξενούμενοι απείλησαν μόλις στο 8' με τον Ιωάννου από καλή θέση να σουτάρει άουτ, ενώ λίγο αργότερα τον μιμήθηκαν οι Γρηγοριάδης και Λουκανίδης.

Στο 30' ο Ιωάννου εκτέλεσε με πολλή δύναμη φάουλ, με την μπάλα να τραντάζει το οριζόντιο δοκάρι μας. Ο ΠΑΟΚ απάντησε στις ευκαιρίες τέσσερα λεπτά αργότερα, όταν το δυνατό σουτ του Κιουρτζή αποκρούσθηκε συμπτωματικά από το πόδι του Ιγαντίου!
Στο 38' ο Γεωργιάδης από πλεονεκτική θέση σούταρε άουτ και στο 43' ο Πρόγιος είδε την μπάλα να προσκρούει στο εσωτερικό της κάθετης δοκού, να βγαίνει προς τα έξω και να την απομακρύνει ο Ραπτόπουλος, μετά από καρφωτή κεφαλιά του Λουκανίδη!

Στο 58' το κοντινό σουτ του Ιγνατίου σταμάτησε στο δοκάρι μας για 3η φορά στο ματς (!) και στο 62' χάθηκε η τελευταία μεγάλη ευκαιρία της Δόξας, με τον Ιωάννου να αστοχεί από τα 4 μέτρα!

Και φτάσαμε στο 80', όταν ο ΠΑΟΚ σημείωσε το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση. Η φάση ξεκίνησε από κλέψιμο της μπάλας από τον Κατικαρίδη, ο οποίος τροφοδότησε τον Λέανδρο. Αυτός έβγαλε ωραία σέντρα και ο Καραγιαννίδης με στριφτή κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της Δόξας.

Οι φιλοξενούμενοι στο διάστημα μετά το γκολ του ΠΑΟΚ ως τη λήξη του παιχνιδιού, φανερά εκνευρισμένοι από την τροπή που πήρε το ματς, αγωνίστηκαν υπέρμετρα σκληρά, σε ένα χρονικό σημείο στο οποίο ο ΠΑΟΚ είχε άλλες δύο καλές ευκαιρίες για να πετύχει και δεύτερο γκολ!

Κορυφαίοι από πλευράς ΠΑΟΚ οι Γιαννέλος, Χασιώτης, Νικολαΐδης, Κερμενίδης και από την εξαιρετική Δόξα οι Ιωάννου, Τάκης Λουκανίδης χωρίς να υστερήσουν οι υπόλοιποι!

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Πρόγιος, Χασιώτης, Κεμανίδης, Κερμενίδης, Ραπτόπουλος, Γιαννέλος, Κατικαρίδης, Κιουρτζής, Λέανδρος, Καραγιαννίδης, Νικολαΐδης.

Δόξα Δράμας: Μποϊντάρης, Γρηγοριάδης Παύλος, Ιγνατίου, Νικολαΐδης, Τζαφέρης, Λουκανίδης Τάκης, Ναλμπάντης, Γρηγοριάδης Παρ., Λουκανίδης Θαν., Ιωάννου, Γεωργιάδης.

* Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα 1958–59 ήταν το τελευταίο που διεξήχθη με το σύστημα των ανά τοπική ένωση προκριματικών γύρων, καθώς από την επόμενη χρονιά άλλαξε η δομή του ελληνικού ποδοσφαίρου με την καθιέρωση της Α' εθνικής, καθώς και των υπόλοιπων κατηγοριών που ακολούθησαν στη συνέχεια.

* Οι ομάδες που μετείχαν στην τελική φάση του πρωταθλήματος μειώθηκαν κατά 2 (10 από 12) και προέκυψαν ως εξής:

Πρωτάθλημα ΕΠΣ Αθήνας: Οι 3 πρώτες ομάδες της κατάταξης
Πρωτάθλημα ΕΠΣ Πειραιά: Οι 2 πρώτες ομάδες της κατάταξης
Πρωτάθλημα ΕΠΣ Μακεδονίας: Οι 2 πρώτες ομάδες της κατάταξης
Περιφερειακό πρωτάθλημα: Οι 2 νικήτριες (Βορείου και Νοτίου ομίλου)

Μία επιπλέον θέση εξασφάλιζε μετά από μπαράζ μία από τις τρίτες ομάδες ΕΠΣ Πειραιά και ΕΠΣ Μακεδονίας.
* Οι αγώνες της προκριματικής φάσης διεξήχθησαν από τις 7 Σεπτεμβρίου 1958 μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 1959, ενώ της τελικής φάσης από τις 21 Ιανουαρίου μέχρι τις 21 Ιουνίου 1959. Το σύστημα βαθμολογίας ήταν: Νίκη: 3 βαθμοί - Ισοπαλία: 2 βαθμοί - Ήττα: 1 βαθμός.

* Ο Δικέφαλος τερμάτισε στην 7η θέση ισόβαθμος του Εθνικού με 32 βαθμούς, με τέρματα 14-34, έχοντας 5 νίκες, 4 ισοπαλίες και 9 ήττες.

* Τα 14 γκολ του ΠΑΟΚ τα σημείωσαν οι: Λέανδρος 3, Κιουρτζής 3, Ραπρόπουλος 2, Κουιρουκίδης 2 και από 1 οι Νικολαΐδης, Κατικαρίδης, Καλογιάννης, Καραγιαννίδης
* Στο τοπικό πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης είχε τερματίσει δεύτερος, εξασφαλίζοντας έτσι τη συμμετοχή του στην τελική φάση της διοργάνωσης.

* Στην αρχική εικόνα διακρίνεται ο Πρόγιος να αποκρούει με γροθιά μια σέντρα που βγήκε στην περιοχή μας, με τους Κεμανίδη, Χασιώτη, Λουκανίδη να παρακολουθούν τη φάση.



Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4