Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

19 Απριλίου 2019

Έχασε τις ευκαιρίες και ήρθε η ήττα (1959)

Σαν σήμερα στις 19/4/1959, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε τον Απόλλωνα Πόντου, σε παιχνίδι της 13ης αγωνιστικής της τελικής φάσης του Πανελληνίου πρωταθλήματος της περιόδου 1958-1959 ...

Ο Δικέφαλος με τον Διονύση Μινάρδο στον πάγκο του, μπροστά σε αρκετές χιλιάδες θεατές, γνώρισε την ήττα με 1-3, απογοητεύοντας για μια ακόμη φορά σε εκείνη την τελική φάση, τον κόσμο που πήγε στο γήπεδο για να δει την ομάδα, παρά την αρκετά καλή εμφάνισή του!

Οι φιλοξενούμενοι ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικοί και μετέτρεψαν σε τρία γκολ τις λίγες ευκαιρίες που δημιούργησαν, σε αντίθεση με τους επιθετικούς μας που έχασαν μοναδικές ευκαιρίες.

Σε ιδιαίτερα κακή μέρα βρέθηκε ο Αντώνης Κεμανίδης, ο οποίος αν και ήταν εκείνα τα χρόνια ο ακρογωνιαίος λίθος της άμυνάς μας, περνούσε παρατεταμένη περίοδο ντεφορμαρίσματος.

Ο ΠΑΟΚ ήταν η ομάδα που προηγήθηκε στο σκορ στο 36' με τον Ραπτόπουλο, με την ομάδα μας να έχει την υπεροχή στο πρώτο μισό του παιχνιδιού, ελέγχοντας τη μεσαία γραμμή με τους Γιαννέλο - Χαβανίδη.

Η φάση του γκολ με το οποίο προηγήθηκε ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε από κόρνερ που εκτέλεσε ο Λέανδρος, ο Αυγητίδης απέκρουσε στέλνοντας την μπάλα στον Λέανδρο, αυτός την έδωσε στον Νικολαΐδη, ο οποίος την κατάλληλη στιγμή πάσαρε την μπάλα στον σκόρερ Ραπτόπουλο.

Στην επανάληψη η ομάδα της Καλαμαριάς αφού αρχικά ισοφάρισε στο 54' με ατομική προσπάθεια του Κούση, στη συνέχεια έφτασε στη νίκη με ανατροπή, χάρη σε γκολ που σημείωσαν ο Παρτσαλίδης στο 72' και ο Αβραμίδης στο 88'.

Το τελικό 1-3 αδικεί τον ΠΑΟΚ που κατάφερε και έχασε πολύ μεγάλες ευκαιρίες κυρίως με τους Κουιρουκίδη και Κιουρτζή, με αποτέλεσμα να χάσει ένα παιχνίδι που φαινόταν να είναι δικό του.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Πρόγιος, Χασιώτης, Κεμανίδης, Καρατζάς, Χαβανίδης, Γιαννέλος, Λέανδρος, Ραπτόπουλος, Κουιρουκίδης, Κιουρτζής, Νικολαΐδης.

Απόλλων Πόντου: Αυγητίδης, Παπαδόπουλος, Μαλιόγλου, Ζαφειράκης, Μαυρόπουλος, Σφαιρόπουλος, Κούσης, Μυταριώτης, Αβραμίδης, Παρτσαλίδης, Σαλαπασίδης.

* Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα 1958–59 ήταν το τελευταίο που διεξήχθη με το σύστημα των ανά τοπική ένωση προκριματικών γύρων, καθώς από την επόμενη χρονιά άλλαξε η δομή του ελληνικού ποδοσφαίρου με την καθιέρωση της Α' εθνικής, καθώς και των υπόλοιπων κατηγοριών που ακολούθησαν στη συνέχεια.

* Οι ομάδες που μετείχαν στην τελική φάση του πρωταθλήματος μειώθηκαν κατά 2 (10 από 12) και προέκυψαν ως εξής:

Πρωτάθλημα ΕΠΣ Αθήνας: Οι 3 πρώτες ομάδες της κατάταξης
Πρωτάθλημα ΕΠΣ Πειραιά: Οι 2 πρώτες ομάδες της κατάταξης
Πρωτάθλημα ΕΠΣ Μακεδονίας: Οι 2 πρώτες ομάδες της κατάταξης
Περιφερειακό πρωτάθλημα: Οι 2 νικήτριες (Βορείου και Νοτίου ομίλου)
Μία επιπλέον θέση εξασφάλιζε μετά από μπαράζ μία από τις τρίτες ομάδες ΕΠΣ Πειραιά και ΕΠΣ Μακεδονίας.
* Οι αγώνες της προκριματικής φάσης διεξήχθησαν από τις 7 Σεπτεμβρίου 1958 μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 1959, ενώ της τελικής φάσης από τις 21 Ιανουαρίου μέχρι τις 21 Ιουνίου 1959. Το σύστημα βαθμολογίας ήταν: Νίκη: 3 βαθμοί - Ισοπαλία: 2 βαθμοί - Ήττα: 1 βαθμός.

* Ο Δικέφαλος τερμάτισε στην 7η θέση ισόβαθμος του Εθνικού με 32 βαθμούς, με τέρματα 14-34, έχοντας 5 νίκες, 4 ισοπαλίες και 9 ήττες. Στο τοπικό πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης είχε τερματίσει δεύτερος, εξασφαλίζοντας έτσι τη συμμετοχή του στην τελική φάση της διοργάνωσης.
* Τα 14 γκολ του ΠΑΟΚ τα σημείωσαν οι: Λέανδρος 3, Κιουρτζής 3, Ραπρόπουλος 2, Κουιρουκίδης 2 και από 1 οι Νικολαΐδης, Κατηκαρίδης, Καλογιάννης, Καραγιαννίδης.

* Στην αρχική εικόνα διακρίνεται ο Πρόγιος να μπλοκάρει την μπάλα υπό τα βλέμματα των Κεμανίδη, Χαβανίδη, Κιουρτζή, Σαλαπασίδη.

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4