Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

27 Μαρτίου 2019

Φιλική νίκη επί του Απόλλωνα Σμύρνης (1927)

Σαν σήμερα στις 27/3/1927, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε σε φιλικό παιχνίδι στο γήπεδο του Ηρακλή τον Απόλλωνα Σμύρνης (Αθηνών τότε) ...

Ο Απόλλωνας, που ήταν μια πολλή ισχυρή ομάδα εκείνη την εποχή, είχε μεταβεί στην Θεσσαλονίκη για μια σειρά φιλικών με τις ομάδες της πόλης.

Η αναμέτρηση παρά τον φιλικό της χαρακτήρα, συγκέντρωσε περισσότερους από 6.000 θεατές και ολοκληρώθηκε, με τον - 11 μηνών τότε - ΠΑΟΚ, να επικρατεί της αθηναϊκής ομάδας με σκορ 2-0!

Το παιχνίδι ξεκίνησε με το πρώτο σφύριγμα του διαιτητή Ηλιάδη, με τον Δικέφαλο να ξεκινάει επιθετικά, να πιέζει τους φιλοξενούμενους παίζοντας κυρίως από τα πλάγια, όμως χρειάστηκε να φτάσουμε στο 35' για να ανοίξει το σκορ!

Σε εκείνο το χρονικό σημείο ο ΠΑΟΚ κέρδισε πέναλτι το οποίο εκτέλεσε πολύ δυνατά ο Βεντουρέλης, με την μπάλα να παίρνει μέσα τα χέρια του τερματοφύλακα Χοϊντζόπουλου!

Στο 65', μετά από εκτέλεση κόρνερ και ασθενή απόκρουση του τερματοφύλακα, ο Τσολακίδης που καιροφυλαχτούσε με ζυγισμένο δυνατό σουτ σημείωσε το 2-0, που έμελλε να είναι και το τελικό σκορ στην αναμέτρηση...

Ο Απόλλωνας είχε τη μεγάλη ευκαιρία να μειώσει στο 80' όταν ο έξω δεξιά της αθηναϊκής ομάδας (Χαραλαμπάκης), ανατράπηκε, ο Ηλιάδης έδωσε το πέναλτι το οποίο εκτέλεσε ο Καμπουρόπουλος, όμως ο Μακαρονόπουλος απέκρουσε δύσκολα σε κόρνερ!

Η σύνθεση του ΠΑΟΚ: Μακαρονόπουλος, Βεντουρέλης, Χρηστίδης, Γεωργιάδης, Ανδρεάδης Κ., Βλάχου, Ανδρεάδης Βλασταρδής, Παντερμαλής, Πάγκαλος, Τσολακίδης, Λιανόπουλος.

* Στην αρχική εικόνα, μια σπάνια φωτογραφία είναι από τον τύπο της εποχής, πριν την έναρξη αυτού του παιχνιδιού.

* Στην παραπάνω εικόνα η ενδεκάδα του ΠΑΟΚ, το μακρινό 1927. Διακρίνονται όρθιοι από αριστερά: Γεωργιάδης, Λιανόπουλος, Τσολακίδης, Πάγκαλος Κ., Παντερμαλής, Βλάχος, Μακαρονόπουλος, Ανδρεάδης Κ. (προπονητής και παίκτης). Καθιστοί: Βεντουρέλης, Παπαδόπουλος, Χρηστίδης.

* Εντύπωση μεγάλη κάνει σε αυτές τις φωτογραφίες που βρήκαμε ερευνώντας τα πρώτα χρόνια του ΠΑΟΚ, το σύμβολο της σβάστικας, στο στήθος της ομάδας του Απόλλωνα το 1927... 
Να συμπληρώσουμε πως δεν έχει καμία σχέση "ως σημασία" με τον "ναζισμό" ή τον ναζιστικό αγκυλωτό σταυρό, αν αναλογιστεί κανείς πως ο  αγκυλωτός σταυρός, αποτέλεσε το κύριο σύμβολο της ναζιστικής Γερμανίας κατα την περίοδο 1931-1945.
Παραπάνω μια φωτογραφία πριν το φιλικό παιχνίδι  με τον Άτλαντα εκείνες τις μέρες.

* Για να μην αδικήσουμε τον Απόλλωνα Σμύρνης, σε ότι αφορά την σβάστικα στο στήθος της φανέλας, παρακάτω σας παραθέτουμε περί σβάστικας, από την Βικιπαίδεια.

Η σβάστικα, στα σανσκριτικά स्वस्तिक, (δεξιόστροφη 卐) και η σωβάστικα (αριστερόστροφη 卍) είναι ένα πανάρχαιο σταυροειδές σύμβολο.

Αποτελεί ιερό σύμβολο του Ινδουϊσμού, του Βουδισμού και του Ζαϊνισμού, ενώ συναντάται και σε πολλούς άλλους πολιτισμούς, όπως της Αρχαίας Ελλάδας, των Περσών και των πολιτισμών των ιθαγενών της Βόρειας Αμερικής της προκολομβιανής περιόδου, καθώς και των αρχαίων σκανδιναβικών φυλών (Βίκινγκς) οι οποίοι την αριστερόστροφη την αποκαλούσαν "Κεστ" και τη θεωρούσαν ως σύμβολο "παθητικής" προστασίας και ευημερίας.

Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα η σβάστικα συνδέθηκε με την ναζιστική ιδεολογία, εξαιτίας της χρήσης του συμβόλου στη Γερμανία κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης του Χίτλερ. Η σημασία του συμβόλου αυτού δεν είχε σχέση με αυτήν της αρχαίας σβάστικας, και αποκαλούνταν "αγκυλωτός σταυρός (hakenkreuz)". Το γεγονός αυτό είχε ως συνέπεια το σύμβολο να έχει μετατραπεί για πολλούς (προφανώς δικαίως) σε ταμπού, κυρίως στη Δύση.

ΠΗΓΗ: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ ...

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4