Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

13 Φεβρουαρίου 2019

Το σκορ δεν έλεγε την αλήθεια (1957)

Σαν σήμερα στις 13/2/1957, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε τον Παναθηναϊκό, σε παιχνίδι της 5ης αγωνιστικής του Πανελληνίου πρωταθλήματος της περιόδου 1956-1957 ...

Ο Δικέφαλος με τον Αυστριακό τεχνικό Βάλτερ Πφέφρερ στον πάγκο του, μπροστά σε περισσότερους από 7.000 θεατές, γνώρισε την ήττα με 0-1, δεχόμενος το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση στο 28' από τον Αγγελόπουλο.
Άδικο πέρα για πέρα το σκορ για τον ΠΑΟΚ, καθώς είχε την υπεροχή αλλά και τις ευκαιρίες να πάρει τη νίκη, όμως παρά τη θαυμάσια απόδοση που είχαν όλοι οι παίκτες μας, δεν κατάφεραν να πανηγυρίσουν τη νίκη!
Μόλις στο 4' ο διαιτητής Τζίτζης αρνείται να καταλογίσει το πέναλτι στο οποίο υπέπεσε ο Αλούπης όταν βρήκε την μπάλα με το χέρι, αλλάζοντάς της πορεία και εμποδίζοντας τον Λέανδρο να σουτάρει (το θεώρησε ακούσιο)!
Στο 19' ο Βουτσαράς απέκρουσε το σουτ του Παπαδάκη και στο 28' οι φιλοξενούμενοι σημείωσαν το 0-1 με τον Αγγελόπουλο, κυριολεκτικά από το πουθενά...
.
Ήταν μια αντεπίθεση της αθηναϊκής ομάδας, ο Παπαντωνίου έβγαλε την μπαλιά και ο σκόρερ μπαίνοντας στην περιοχή μας νίκησε τον Βελλιάδη που δεν μπόρεσε να σταματήσει την πορεία της μπάλας.
Από εκείνο το χρονικό σημείο και μετά, οι παίκτες του Παναθηναϊκού έπαιξαν με ακόμη πιο σφιχτή αμυντική τακτική, δίνοντας γήπεδο στον ΠΑΟΚ, που πίεσε για την ισοφάριση.

Στο 37' ο Βουτσαράς σταμάτησε και πάλι το σουτ του Κουιρουκίδη, πέφτοντας στη δεξιά του γωνία και στο 50' χάθηκε πολύ μεγάλη ισοφάριση για να γίνει το 1-1.
Ο Λέανδρος πέρασε τον Κουρτζίδη μπήκε στην περιοχή, όμως την τελευταία στιγμή έχασε τον έλεγχο της μπάλας που κύλησε αργά στα χέρια του Βουτσαρά, σπαταλώντας μια πολύ σημαντική ευκαιρία.

Στο 60' ο Γεντζής βγήκε τετ α τετ με τον Βουτσαρά, καθυστέρησε όμως να σουτάρει και ο Λινοξυλάκης που μπήκε στη φάση, απομάκρυνε τον κίνδυνο! Στα λεπτά που ακολούθησαν η πίεση του ΠΑΟΚ έγινε ... ασφυκτική.

Έτσι στο 62΄το σουτ του Χαβανίδη πέρασε άουτ, η ομάδα –απέναντι στο ταμπούρι του Παναθηναϊκού- έπαιξε με σέντρες, χωρίς να καταφέρει κάποιος από τους επιθετικούς μας να αξιοποιήσει κάποια από αυτές...

Προς το τέλος του παιχνιδιού υπήρξε μεγάλη ένταση μεταξύ των παικτών και χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας για να μην επεκταθούν περισσότερο τα επεισόδια.

Χαβανίδης, Χασιώτης, Χαλκιάς οι καλύτεροι του ΠΑΟΚ και από τον Παναθηναϊκό ξεχώρισαν οι Λινοξυλάκης, Παπαντωνίου, Αγγελόπουλος

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Βελλιάδης, Χασιώτης, Καλογιάννης, Πετρίδης, Κεμανίδης, Χαβανίδης, Γεντζής, Λέανδρος, Κουιρουκίδης, Παπαδάκης, Χαλκιάς.

Παναθηναϊκός: Βουτσαράς, Αλούπης, Κουρτζίδης, Παπαντωνίου, Λινοξυλάκης, Αγγελόπουλος, Θεοφάνης, Πετρόπουλος, Σοφιανός, Ανδρέου, Πανάκης.

* Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα 1956–57 υπήρξε ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα της δεκαετίας του '50, αλλά και συζητημένα ως συνέπεια της τιμωρίας του Εθνικού Πειραιώς από την ΕΠΟ. Αγωνιστικά Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός κυνήγησαν με πείσμα τον τίτλο του πρωταθλητή.

Την τελευταία αγωνιστική ο δεύτερος κερδίζοντας τον πρώτο στην έδρα του με 1–0, τον έφτασε στη βαθμολογία με αποτέλεσμα να χρειαστεί αγώνας μπαράζ για την ανάδειξη του πρωταθλητή, μάλιστα έγιναν 2 αγώνες στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, καθώς ο πρώτος έληξε ισόπαλος. Τελικά ο Ολυμπιακός στον επαναληπτικό κέρδισε τον αντίπαλό του με σκορ 1–0 κατακτώντας τον τίτλο.
* Η σεζόν 1956-1957 ήταν για τον ΠΑΟΚ μια μέτρια χρονιά, αφού μετά την κατάκτηση του τοπικού πρωταθλήματος Θεσσαλονίκης (24 βαθμοί έχοντας 6 νίκες, 2 ισοπαλίες, 2 ήττες με τέρματα 20-8), τερμάτισε στην 4η θέση του Πανελληνίου πρωταθλήματος με τελικό απολογισμό 9 νίκες, μια ισοπαλία και 8 ήττες, με τέρματα 28-25.

Η ομάδα είχε πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της, καθώς τη μια αγωνιστική κέρδιζε τον Ολυμπιακό στο Συντριβάνι με 2-1 και στη συνέχεια έχανε εντός έδρας από Πανιώνιο και Απόλλωνα Σμύρνης!

* Τα 28 γκολ του ΠΑΟΚ στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα τα σημείωσαν οι: Κουιρουκίδης 8, Χαβανίδης 8, Χουρμπουλιάδης 3, Γεντζής 3, Λέανδρος 2, Χαλκιάς 1, Κιουρτζής 1, Γιαννέλος 1, αυτογκόλ 1.

* Στα ενδιαφέροντα της χρονιάς ήταν και η για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αποτυχία της ΑΕΚ να προκριθεί στην τελική φάση του πρωταθλήματος. Σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, οι ομάδες που μετείχαν στην τελική φάση αυξήθηκαν κατά 4 (10 από 6) και προέκυψαν ως εξής:

Πρωτάθλημα ΕΠΣ Αθήνας: Οι 3 πρώτες ομάδες της κατάταξης
Πρωτάθλημα ΕΠΣ Πειραιά: Οι 2 πρώτες ομάδες της κατάταξης
Πρωτάθλημα ΕΠΣ Μακεδονίας: Οι 2 πρώτες ομάδες της κατάταξης
Περιφερειακό πρωτάθλημα: Οι 2 νικήτριες (Βορείου και Νοτίου ομίλου)

* Μία επιπλέον θέση εξασφάλιζε μετά από μπαράζ μία από τις τρίτες ομάδες ΕΠΣ Πειραιά και ΕΠΣ Μακεδονίας.

* Οι αγώνες της προκριματικής φάσης διεξήχθησαν από τις 16 Σεπτεμβρίου 1956 μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 1957, ενώ της τελικής φάσης από τις 13 Ιανουαρίου μέχρι τις 18 Ιουλίου 1957. Το σύστημα βαθμολογίας ήταν: Νίκη: 3 βαθμοί - Ισοπαλία: 2 βαθμοί - Ήττα: 1 βαθμός.

* Το ρόστερ του ΠΑΟΚ που συμμετείχε στο πρωτάθλημα της περιόδου 1956-1957 (τελική φάση): Βελλιάδης, Πρόγιος, Πετρίδης, Χασιώτης, Κεμανίδης, Γερούδης, Τσίντογλου, Καλογιάννης, Χαλκιάς, Γεντζής, Κουιρουκίδης, Χαβανίδης, Λέανδρος, Παπαδάκης, Γιαννέλος, Χουρμπουλιάδης, Παπαευστρατίου, Κιουρτζής, Μουμουλίκας.
* Στην παραπάνω εικόνα η ομάδα του ΠΑΟΚ της περιόδου 1956-1957. Διακρίνονται όρθιοι από τα αριστερά: Πρόγιος, Χαβανίδης, Κουιρουκίδης, Χαραλαμπίδης (πρόεδρος), Χασιώτης, άγνωστος, Κωστής, Συμεωνίδης, Πετρίδης. Καθιστοί: Τσίντογλου, άγνωστος, Γιαννέλος, Κατηκαρίδης.

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4