Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

24 Φεβρουαρίου 2019

Μια νίκη που αποδείχτηκε πολύτιμη (1952)

Σαν σήμερα στις 24/2/1952, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε στο Σιντριβάνι τον Μακεδονικό, σε παιχνίδι της 7ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος Θεσσαλονίκης της περιόδου 1951-1952...

Ο Δικέφαλος με τον Αυστριακό τεχνικό Βίλλυ Σέβτσικ στον πάγκο του, πήρε τη νίκη με 2-0, χάρη σε γκολ που σημείωσαν στο πρώτο ημίχρονο οι Ιωαννίδης και Τζινόπουλος.

Το 1-0 σημειώθηκε στο 15' από τον Ιωαννίδη, για να διαμορφωθεί το τελικό 2-0 στο 42' με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Τζινόπουλ0υ.

Ήταν μια νίκη που αποδείχθηκε στη συνέχεια πολύτιμη, καθώς ο ΠΑΟΚ απέφυγε τους αγώνες διαβάθμισης με τον Θερμαϊκό, στέλνοντας σε αυτά τα παιχνίδια τον Μέγα Αλέξανδρο, με τον οποίον είχαμε ισοβαθμήσει στους 17 βαθμούς!

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Λύκαρης, Μιγγούσης, Ονούφριος, Ψωμάς, Γκόγκος, Καλογιάννης, Κουντής, Γεντζής, Τζινόπουλος, Παπαδάκης, Ιωαννίδης.

Μακεδονικός: Καρπούζας, Παρασκευόπουλος, Μαρτίνης, Τασόοπυλος, Βασιλειάδης, Παπαγιαννάκης, Λαμπρίδης, Καρακομνηνός, Ρίζος, Τσίκος, Ταβανίδης.

* Το ρόστερ του ΠΑΟΚ τη σεζόν 1951-1952 (σε παρένθεση οι συμμετοχές στα πολλά φιλικά παιχνίδια εκείνης της σεζόν, τόσο με ελληνικές [17] όσο και με ευρωπαϊκές ομάδες [8]):

Λύκαρης (5), Γκολέμας (6), Ψωμάς (15), Πυλωρίδης (3), Κουντής (16), Γκόγκος (10), Εμμανουηλίδης (2), Χριστοδούλου (10), Λασκαρίδης (13), Βασιλειάδης (3), Γεντζής (6), Τζινόπουλος (12), Παπαδάκης (6), Καρακώστας (1), Μιγγούσης (15), Κοψαχείλης (3), Χατζηφιλαλήθης (6), Φυτάς (4), Μυλωνάς (1), Ελληνίδης (2), Λαζαρίδης (8), Δουκάκης (7), Μαγκότσης (1), Τασούλης (2), Ζαχαριάδης (1), Τσακίρης (5), Ονούφριος (8), Καλογιάννης (8), Μάρκοβιτς (10), Τσίντογλου (14), Κιουρτζής (5), Σαββίδης (6), Λεμονής (2), Κουιρουκίδης (3), Ελευθεριάδης (2), Γεωργιάδης (1), Μαυραπόστολος (1), Σεραφείδης (1), Κουσκούρης (2), Αγγελόπουλος (5), Μήλιος (3), Ζαρίφος (1), Ζωσιμιάδης (1), Νικολαΐδης (1), Βραχνός (1), Ράπτης (2), Ιωαννίδης (5), Χρυσάφης (1), Βασιλείου (1), Καραλής (2), Πατάκας (2).

* Ο Δικέφαλος στο τοπικό πρωτάθλημα τερμάτισε στην 4η θέση συγκεντρώνοντας 17 βαθμούς, έχοντας σε δέκα παιχνίδια, 3 νίκες – 1 ισοπαλία – 6 ήττες, με τέρματα 10-17.

* Στα επίσημα παιχνίδια του πρωταθλήματος αγωνίστηκαν οι: Λύκαρης, Ψωμάς, Γκολέμας, Χατζηφιλαλήθης, Κουντής, Γκόγκος, Τζινόπουλος, Μιγγούσης, Ιωαννίδης, Λαζαρίδης, Χριστοδούλου, Τασουλής, Κοψαχείλης, Ονούφριος, Βασιλειάδης, Τσίντογλου, Εμμανουηλίδης, Καραλής, Μάρκοβιτς, Καλογιάννης, Κιουρτζής, Γεντζής, Παπαδάκης, Μελίδης, Αγγελόπουλος, Παπαδόπουλος, Λασκαρίδης.

* Στην τελική φάση από τη Θεσσαλονίκη προκρίθηκαν ο Ηρακλής και ο Άρης, όμως αυτή δεν διεξήχθη λόγω αυξημένων υποχρεώσεων της Εθνικής ομάδας, για να προκριθεί και να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς αγώνες, στους Μεσογειακούς αγώνες αλλά και στο Κύπελλο Φιλίας Ανατολικής Μεσογείου...

* Αυτό βέβαια ήταν μια πολύ φτηνή δικαιολογία, καθώς οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση ήταν μοναδικοί στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου! Τι είχε συμβεί:

Στις 8/5/1952, ο Παναθηναϊκός αντιμετώπιζε τον Φωστήρα στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος Αθηνών. Αν νικούσε θα ισοβαθμούσε στην πρώτη θέση με την ΑΕΚ και μέχρι το 87' προηγούνταν με 2-0. Ο Φωστήρας όμως με δύο γκολ του Δημητσάνα, γνωστός σαν «ο γύφτος» του Φωστήρα, πέτυχε την ισοφάριση, κόβοντας τα πόδια των παικτών του Παναθηναϊκού.

Οι παίκτες και οι οπαδοί της αθηναϊκής ομάδας που βρέθηκαν εκείνη τη μέρα στο γήπεδο, έφυγαν από το γήπεδο σκασμένοι, ενώ την επόμενη μέρα ο αθηναϊκός τύπος αναγνώρισε την ΑΕΚ σαν πρωταθλήτρια. Τρεις μέρες όμως αργότερα, η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών, στην οποία προήδρευε ο ... Ανδρέας Βγενόπουλος, έκανε δεκτή την ένσταση του Παναθηναϊκού, δεχόμενη ότι το γκολ της ισοφάρισης του Φωστήρα ήταν εκπρόθεσμο!

Μάλιστα σε αυτό συμφώνησε και ο διαιτητής της αναμέτρησης (!), λέγοντας πως το χρονόμετρό του είχε σταματήσει, κάτι που ουδέποτε είχε γράψει στο φύλλο αγώνα!

Λίγες μέρες αργότερα προκηρύχθηκε αγώνας μπαράζ ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ για την ανάδειξη του πρωταθλητή Αθηνών, η δεύτερη αρνήθηκε και ο Παναθηναϊκός ανακηρύχτηκε πρωταθλητής Αθηνών!

Η ΕΠΟ για να κουκουλώσει το μεγάλο σκάνδαλο, αποφάσισε να ματαιώσει το Πανελλήνιο πρωτάθλημα (ο ΠΑΟΚ έτσι και αλλιώς δεν θα συμμετείχε), με τη φτηνή δικαιολογία ότι έπρεπε να προετοιμαστεί η Εθνική ομάδα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι, έχοντας να δώσει μόλις έναν αγώνα!

Στην αρχική εικόνα, μια φάση από φιλικό παιχνίδι του Κυπέλλου Πάσχα που διεξήχθη στο Σιντριβάνι, ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Απόλλωνα Αθηνών (2-2). Διακρίνεται ο τερματοφύλακας του Απόλλωνα, Τσαβδαρίδης να μπλοκάρει την μπάλα, μπροστά από τους συμπαίκτες του Κανσό – Σμυρλιάνο και τον Ψωμά του ΠΑΟΚ να παρακολουθεί.
Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4