Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

14 Ιουλίου 2018

Η γαλλική Σοσό στον δρόμο του ΠΑΟΚ (1982)

Σαν σήμερα στις 14/7/1982, ο ΠΑΟΚ κληρώθηκε να αντιμετωπίσει τη γαλλική Σοσό, για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ της περιόδου 1982-1983...

Τον ΠΑΟΚ εκπροσώπησε στην κλήρωση ο Γιώργος Παντελάκης, του οποίου τις δηλώσεις, μια μέρα αργότερα (15/7), μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.
Η Σοσό ήταν μια ομάδα γνωστή στο ελληνικό ποδόσφαιρο και την προηγούμενη σεζόν (1981-1982) κατάφερε να τερματίσει στις ψηλές θέσεις της βαθμολογίας και να εξασφαλίσει ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Ένας παίκτης της, ο Ζενγκινί, αγωνίστηκε στο μουντιάλ της Ισπανίας και ήταν από τους καλύτερους παίκτες της γαλλικής εθνικής ομάδας στη διοργάνωση! Η Σοσό είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα στη χώρα της τις περιόδους 1935 και 1938.
Στο ρόστερ βρισκόταν μεταξύ των άλλων, ο Γιουγκοσλάνος Ίβεζιτς, ο Ζιμακό, ο Ζενγκινί, ο Ρεβελί, όλοι τους διεθνείς. Η μεγάλη δύναμη της ομάδας ήταν η επιθετική της γραμμή, ενώ η Σοσό την προηγούμενη σεζόν είχε φτάσει ως τα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, όπου αποκλείστηκε από την ολλανδική Αλκμάαρ. 

Βασικός χρηματοδότης της ομάδας ήταν η αυτοκινητοβιομηχανία «Πεζώ» και γήπεδο της ήταν το Ογκίστ Μπονάλ του Μονμπελιάρ, χωρητικότητας 20.000 θεατών

Δηλώσεις για την κλήρωση έκαναν οι Γιώργος Κούδας και Τάκης Παντέλης, δείχνοντας από την πρώτη στιγμή πως δε φοβόταν ιδιαίτερα τον αντίπαλο που έφερε στον δρόμο μας η κληρωτίδα!

Γιώργος Κούδας: «Σχετικά καλή ήταν η κλήρωση για τον ΠΑΟΚ. Η Σοσό είναι ένας αντίπαλος που παίζεται. Χρειάζεται όμως προσοχή γιατί όπως έδειξαν οι Γάλλοι στο Μουντιάλ (Ισπανία 1982) είναι αρκετά ανεβασμένοι. Μάλιστα ένας παίκτης της Σοσό, ο Ζενγκινί, διέπρεψε στα ισπανικά γήπεδα με τη φανέλα της Εθνικής. 

Επειδή δίνουμε τον πρώτο αγώνα στην έδρα μας, πρέπει να πιάσουμε μια καλή απόδοση, για να εξασφαλίσουμε την πρόκριση. Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να επαναλάβουμε την επιτυχία μας επί της Λυών (1973)»

Τάκης Παντέλης: «Καλή κλήρωση για μας, αν και θα έχουμε το ντεσαβαντάζ του δεύτερου αγώνα στην έδρα της Σοσό. Με ένα καλό αποτέλεσμα στο πρώτο παιχνίδι στην Τούμπα, όλα μπορούν να γίνουν στη συνέχεια. 

Με τους Ζενγκινί, Στοπιρά, Ζιμακό στις τάξεις της, η Σοσό πιστεύω ότι θα παρουσιάσει μια δυνατή ομάδα, αλλά κι εμείς δεν πάμε πίσω. Θα παλέψουμε για να περάσουμε στη β΄ φάση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Από τις άλλες ελληνικές ομάδας πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός (με Έστερς Σουηδίας) έχει πολλές πιθανότητες να περάσει, ενώ ΑΕΚ και Παναθηναϊκός θα έχουν δύσκολο έργο με Κολωνία και Αούστρια αντίστοιχα. Σήμερα όμως τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο και όλα παίζονται».

Τα παιχνίδια με τη γαλλική ομάδα έγιναν στις 15/9/1982 το ματς της Τούμπας (1-0) και η ρεβάνς στη Γαλλία στις 29/9/1982 (ήττα με 2-1 στην παράταση και πρόκριση). Λεπτομέρειες από αυτά τα παιχνίδια, μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.
Oι αρχηγοί των δύο ομάδων ανταλλάσσουν λάβαρα, υπό το βλέμμα του διαιτητή Άντολφ Πρόκοπ (Ανατολικογερμανός), πριν την έναρξη της αναμέτρησης της Τούμπας.

* Στην αρχική εικόνα, η ομάδα της FC Sochaux-Montbéliard της περιόδου 1982-1983, στην φωτογράφιση της σεζόν.
Διακρίνονται από αριστερά, στην πάνω σειρά: Zimako, Stopyra, Poska, Anziani, Santos. Μεσαία σειρά: Hauss (Manager), Russet, Lubin, Simon, Bonnevay, Ruty, Rust, Mosca (Entraineur) Κάτω σειρά: Lucas, Luketin, Bezaz, Fernier, Zandona.

* Η ομάδα της Σοσώ, από την 3η θέση που κατείχε στο προηγούμενο πρωτάθλημα, γεγονός που της έδωσε και το ευρωπαϊκό εισιτήριο, εκείνη την σεζόν τερμάτισε στην 12η θέση στο γαλλικό πρωτάθλημα και μάλιστα 4 βαθμούς πάνω από την ζώνη του υποβιβασμού.

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4